Karaburun nergislerinin dikim alanının 4 bin dekardan 2 bin dekara kadar gerilediğini ifade eden Polat, “Üreticiler başta Nematod hastalığı olmak üzere çeşitli bitki hastalıklarıyla mücadele etmektedir. Nergis üretiminin artırılmasına yönelik bir çalışma yapılmış mıdır?” diye sordu.

Karaburun nergislerinin tohumlarının korunması için gerekli önlemlerin alınıp alınmadığının açıklanmasını isteyen Polat, “Karaburun’daki üreticilerin tek geçim kaynağı olan nergis üretiminde yaşanan sorunların giderilmemesi halinde yaşanacak olumsuz tablonun sorumlusu kim ya da kimler olacaktır?” sorularını yöneltti.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, yoğun ve güzel kokusuyla ünlü Karaburun nergisleri için zaman kaybetmeden önlem alınmasını istedi. Karaburun nergislerinin dikim alanının son yıllarda 4 bin dekardan 2 bin dekara kadar düştüğünü belirten Polat, “Üreticiler başta Nematod hastalığı olmak üzere çeşitli bitki hastalıklarıyla mücadele etmektedir. Nergis üretiminin artırılmasına yönelik bir çalışma yapılmış mıdır? Karaburun’daki üreticilerin tek geçim kaynağı olan nergis üretiminde yaşanan sorunların giderilmemesi halinde yaşanacak olumsuz tablonun sorumlusu kim ya da kimler olacaktır?” sorularını yöneltti.

NERGİS DİKİM ALANI YARI YARIYA AZALDI

CHP’li Polat, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir’in Karaburun ilçesinin çeşitli endemik türlere ev sahipliği yaptığını anımsattı. Zengin bitki örtüsü ve berrak deniziyle bir doğa harikası olan Karaburun’un, birçok simgeyle anılsa da “nergis”in bunlar arasında en çok bilinenlerden olduğunu vurgulayan Polat, “Kış mevsimi, ülkemizin çoğu yeri için kar ve soğuk anlamına gelirken, Ege’nin saklı cenneti Karaburun’da ise ‘nergis mevsimi’ olarak bilinmektedir. Ancak nergis üretimi her geçen yıl azalmaktadır. Karaburun’da nergis dikim alanı 2005 yılında 4 bin dekar iken, 2018 yılında ortalama 2 bin dekara kadar gerilemiş durumdadır. Üreticiler başta Nematod hastalığı olmak üzere çeşitli bitki hastalıklarıyla mücadele etmektedir” dedi.

“ÜRETİCİLER YALNIZ BIRAKILMAMALI”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üreticiler için çeşitli destekleri ve yatırımları bulunduğunu, bu desteklerin yeterli olmadığının ifade edildiğini kaydeden Polat, “Dünyada yetişen nergislerden farklı olarak yoğun ve güzel bir kokuya sahip olan Karaburun nergisleri için ilgili kurumlar tarafından da gerekli yatırımların yapılması gerekmektedir. Karaburun için tarihsel öneme sahip olan nergis çiçeğinin üreticileri yalnız bırakılmamalıdır” diye konuştu.

“KARABURUN NERGESİ İÇİN HANGİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR?”

Bölgesel olarak yetişen bitki türlerinin korunması için bakanlık tarafından yürütülen çalışmaların neler olduğunu, bu çalışmaların yeterli olduğunun düşünülüp düşünülmediğini soran Polat, “Bakanlığınızca Karaburun’da yetişen nergis üretiminin artırılmasına yönelik olarak herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu çalışmanın içeriği nedir? Böyle bir çalışma yoksa yapılması düşünülmekte midir?” sorularını yöneltti.

TOHUMLARININ KORUNMASI İÇİN ÖNLEM ALINDI MI?

Polat, Türkiye’de Nematod hastalığı ile ilgili çalışmalar yapılıp yapılmadığını, bunların neler olduğunun açıklanmasını isteyerek, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Yerelde üretim yapan nergis üreticilerinin toprağın zararlılardan (nematod) arındırılması, toprağın ve bitki tahlillerinin yapılması, nergis soğanı yetiştirme ve mücadele konusunda bilgilendirilmesi vb. konularda bakanlığın yaptığı çalışmalar ile verdiği destekler var mıdır? Var ise içerikleri nelerdir? Yok ise yapılması düşünülmekte midir?

-Bölgede kurulan rüzgar enerji santralleri (RES) ve taş ocağı işletmelerinin Nematod hastalığının yaygınlaşmasına herhangi bir etkisi var mıdır? Bu konuyla ilgili bilimsel araştırmalar yapılmış mıdır, yapılmış ise içerikleri ve alınacak önlemler nelerdir?

-Karaburun nergislerinin tohumlarının korunması için gerekli önlemler alınmış mıdır? Alındıysa bunlar nelerdir?

-Karaburun’daki üreticilerin tek geçim kaynağı olan nergis üretiminde yaşanan sorunların giderilmemesi halinde yaşanacak olumsuz tablonun sorumlusu kim ya da kimler olacaktır?”

Editör: Haber Merkezi