Cengiz Aldemir/ANKARA - AKP iktidarının her konuda olduğu gibi, öğrenci yurtları konusunda da planlamasının olmadığı için bugün öğrencilerin yurt sorunu yaşadığını söyleyen CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, yurt sorunu ve Diyanet İşleri ile ilgili İz Gazete'ye yaptığı değerlendirmesinde, "Hangi ile hangi okula ne kadar öğrenci yollanacağı belli.  Planlanacak olan şeyler bunlar. Yurtlara öğrenci talebi arttığı ortada. Buna paralel yurt ve yatak sayınız artmamış. Büyük kentlerde zaten nüfus artıyor. Buna paralel plansız kentsel dönüşümleri ve okul açmaları düşünürseniz bu sorunun gelecek olduğu zaten belli. Bir de bunun üzerine pandemi sürecinde özel yurtların hiçbir destek alamaması yüzünden bir çoğu kapısına kilit vurdu. Bunları üst üste koyduğunuz zaman bu zaten geliyorum diyen bir tehlike haline geldi" dedi.

GENÇLERE, GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ

İktidarın bunu önlemesi için yurtlar açabileceğini, kapanmış olan yurtların hızlı bir şekilde kiralanıp, Kredi Yurtlarına dönüştürülmesi önerisinde bulunan CHP'li Polat, yurt sorunu yaşayan öğrencilerin dar gelirli ailelerin çocukları olduğunu vurgulayarak, " Bunları önceleyen bir aklın olması gerekiyordu ama maalesef bu ülkeyi yönetenler de bulamadığımız bir şey. Bu insafın içimizi yakan görüntülere sebebiyet veriyor. Ben de öğrencilerin ilk gecesinde Buca Hasanağa Parkındaydım. Yaşananlar içimizi acıtıyor. Düşünün siz çocuğunuzu yetiştiriyorsunuz gelinen nokta bu. Yaşananlar tamamen öngörüzlüğün, plansızlığın bir sonucudur. Yurt sorunu olan en büyük kesim dar gelirli ailelerin çocuklarıdır. O insanları ve çocuklarını bir kenara kimse atamaz. Hepimiz gençlerimize, geleceğimize sahip çıkmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

SOYER ÖRNEK OLDU

AKP'li yöneticilerin daha önce," biz okumuş değil cahil insanlardan daha çok oy alıyoruz." sözlerini anımsatan Polat, bu anlayışın ülke çocuklarının geleceğinin olmadığını, zarar gördüğünü ve görmeye devam ettiği eleştirisinde bulundu. Konut ve barınma konusunda çok geç kalındığını belirten Polat,  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i üniversiteli gençlere kol kanat gerdiğini ve acil önlem olarak yurtlar kiralamaya başladığını  ifade ederek, "Sayın Soyer bir nebze de olsun bu yangını söndürmek için adımlar attı. Belediyeler biliyorsunuz yurt işletemez. Tunç bey hızlı bir şekilde hem Buca'da hem de Bornova'da yurtlar kiraladı ve kapısı kapanmak üzere olanları da kiralamaya başladılar. Devlet yani Valilik, Tunç beyin adımlarından sonra harekete geçti. Birçok konuda örnek olan Sayın soyar yurt konusunda da valiliği iktidar örnek olmuştur. Oysa ki bu sorunlar başlamadan önce bu planlamaların yapılması gerekiyordu. Bu konuda da beceriksizlikleri ortaya çıktı. Valilik Devlet Konuk Evlerini 1 aylığına açmakla öğrencinin konut sorunu çözülemeye çalışıyor. Peki 1 aydan sonra bu gençleri sokağa mı bırakacaksınız tekrar?. Böyle Zihni Sinir projelerle bu sorunu çözemezler. Çünkü devlette paranın kaynağını tukettiler. 5'li çetelerle, saraylarda saltanatlarla tükettiler. Maalesef hepimize acı bedeller ödetiyorlar ve buna bir dur demeliyiz artık" ifadelerini kullandı.

ERBAŞ'I DA KULLANIP BİR KENARA ATACAKLAR

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın açıklamalarını ve Diyanet'e ayrılan bütçe konusunda da eleştirilerde bulunan CHP'li Polat, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ı da Ayasofya imamı gibi bir süre kullandıktan sonra bir köşeye atılacağını ileri sürerek, "Bu iktidar dini söylemleri yaşamın her alanında diplomasinin de gözüne sokmaya çalışıyor. Bunu en son Erdoğan'ın Amerika gezisinde de gördük.Ali erbaş'ın yeri, görevi bu işler değildir. İtibar dediğiniz şey Amerika'ya gittiğinizde havaalanında uçaktan indiğinizde sizi kimin karşıladığıyla ilgili bir şeydir. Yapacağınız gösterilerle, açacağınız binalarla ilgili değildir. İtibarlı bir devlet adamını o ülkenin üst düzey diplomasi unsurları karşılar, kendi Dışişleri Bakanınız karşılamaz. Bu durum,yaşananlar  hepimizin içini burkuyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin itibarı zedeleniyor. İktidar yetkileri artık bunu görüp," biz bu ülkeye büyük zarar verdik" deyip bir özeleştiri vermeleri gerekir. Bakın bir dönem Ayasofya imamını kullanıp sonra bir köşeye attılar. Bunlar işleri bitince Ali Erbaş'ı da bir köşeye atacaklardır" diye konuştu.

SORUNLARI ÇÖZEMEYEN İKTİDAR GİDER

Ali Erbaş'ın açıklamalarının ülke gündeminde olmaması gerektiğini belirten Polat, gerçek gündemin açlık, yoksulluk, öğrenci yurtları, üretemeyen, toprakları satılan, suyu, ormanları, doğası yok edilen, yönetilemeyen bir Türkiye olduğunu söyledi. Polat, sorunları çözmeyen bir iktidarların yönetimde de kalamayacağını sözlerine ekledi.