Cengiz Aldemir/ANKARA- Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP'li Özkan, denizi temizleyen canlıların avlanmasının yasaklanması gerektiğini vurgulayarak, "Yeni türlerin keşfedilebileceği gözetilerek denizleri temiz tutan bu canlıların sayı ve türlerinin yönetmelikle belirlenmesi yerinde olacaktır. Suda yaşayan canlıların bütünü ekosistem, gezegen devamlılığı ve insanlık için vazgeçilmezdir. Okyanuslar içerisinde yaşayan canlılar dünyanın ihtiyaç duyduğu oksijeninin yüzde 70'ini üretirler. Gezegenin akciğeri görevini üstelenen denizler, birçok canlının da yaşam alanı konumundadır" dedi.

İNSAN SAĞLIĞI VE EKONOMİ AÇISINDAN ONEMLİ

Su canlılarından okyanus planktonları, algler ve fotosentez yapma yeteneği olan tek hücreli canlıların oksijen üretimi döngüsünde ki önemine değinen Özkan, "Gezegen içerisindeki oksijen ve azot döngüsünün devamını da yine bu canlılar sağlamaktadır. Bu döngüler vasıtasıyla karbondioksit birikmesini de önleyen su canlıları, küresel ısınmanın etkisini azaltan ve iklimin seyrini belirleyen en önemli faktörlerden de birisidir.

Denizlerin bu oksijen sağlama işlevi yanı sıra hem insanlara sağladığı besin hem de ekonomi açısından önemi tartışılamaz" bilgisini paylaştı.

PLAKTONLAR VE ALGLER YAŞAMSAL ÖNEMDEDİR

Dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunun deniz ürünü kaynaklı beslenmekte olduğuna dikkat çeken CHP'li Özkan, "Besine erişim zorlaştıkça denizden beslenme talebi oransal olarak artmaktadır. Deniz kirliliği dünyayı ve insanı doğrudan etkilemektedir. Tıbbi ürün gibi çeşitli kullanım alanları da olan deniz canlıları, vazgeçilmezimizdir. Su canlılarının korunması önemli bir konu arz etmektedir. Bu korumada en etkin çözümlerden birisi suyu temizleyen canlıların korunması ve avlanmasının yasaklanması ile mümkün olacaktır. Müsilaj ve diğer sorunlar gösterdi ki denizlerimizi temizleyen canlılar yaşamsal önemdedir" uyarısında bulundu.

YASADIŞI AVCILIK EKOSİSTEMİ BOZUYOR

Yasadışı avcılığın kanunla belirlendiğini, balıkçılık ilkelerine aykırı olan balıkçılık faaliyetinin yasadışı olduğunu anımsatan CHP'li Özkan, "Denizlerde yasadışı avcılık, ekosisteme önemli hasarlar vermektedir. Son yıllarda giderek artan ve artmaya devam eden kaçak avcılığa karşı yapılan denetimler yetersiz kalmakta verilen para cezaları düşük kaldığı için caydırıcılığı yok. Denizlerimizin ve canlı türlerinin korunması kaçınılmazdır. Aktif bir koruma için caydırıcı müeyyide olması zaruridir. Kayıt altına alınmasıyla beraber denizlerde yaşayan benzer özelliklerdeki canlıların korunması ve yeniden ekosisteme kazandırılması mümkün olabilecektir." dedi.

Editör: Haber Merkezi