YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - Bayraklı Belediyesi, 27 yıl önce bombalı suikast ile katledilen Araştırmacı Gazeteci Uğur Mumcu'nun ölüm yıldönümünde bir anma paneli düzenledi. Tepekule Kongre Merkezi'nde gerçekleşen panele vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Panelin konuşmacıları ise CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Işık Kansu ve Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Behlül Özkan oldu.

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş da paneli izleyenler arasında yerini aldı. Katılımcılar panel öncesinde Uğur Mumcu'nun fotoğraflarından oluşan ‘Sönmeyen Işık Uğur Mumcu’ adlı sergiyi gezdi.

‘RABITA KARARLARI TÜRKİYE’DE UYGULANIYOR’

Panelin ilk konuşmacısı Gazeteci Işık Kansu oldu. Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'dan selam getirdiğini söyleyen Kansu, Uğur Mumcu ile aynı yerde çalışma onurunu yaşamasından dolayı hissettiği mutluluğu ifade etti. Mumcu'nun 80'li yıllarda kaleme aldığı Rabıta kitabı ile bugünü anlattığını belirten Kansu, kitaptan birçok örnek verdi. Rabıta'nın Suudi Arabistan kökenli şeriatçı bir örgüt olduğunu vurgulayan Kansu, "Bu örgüt ülkelerin şeriatla yönetilmesi için kaynak aktarır. 1976'da bir kongre yaparlar ve orada bir dizi kararlar alırlar. Mesela, İslami öğretiyi ilkokuldan üniversiteye kadar ders olarak okutmak gibi bir karar vardır, bunun bugün 4+4+4 Medrese Yasası ile Türkiye’de uygulandığını görüyoruz. İslam Enstitüleri’nin kurulması kararı vardır, bugün Türkiye’nin her yerinde bunu görebilirsiniz. Tüm iş yerlerine mescit açılmalıdır kararı var; bugün her yerde, tüm kamu kurumlarında mescit var. Bütün okullara da mescit zorunluluğu getirildi. Arapça zorunlu olmalıdır kararı var; Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda tüm ilkokullarda kademeli olarak buna başladı.” ifadelerini kullandı. Rabıta kitabında geçen tüm isimlerin bugünün Türkiyesi’nde bir makam sahibi olduğunu kaydeden Kansu, Uğur Mumcu’nun aslında yıllar öncesinden bugünü kişilerin isimlerini- soyisimlerini, çalıştıkları kurumların isimlerini vererek anlattığını dile getirdi.

‘BİRİ MEZARDA, DİĞERLERİ İKTİDARDA’

Konuşmasında Milli Türk Talebe Birliği’nden örnekler de veren Işık Kansu, “1975'te Millî Gençlik gecesi düzenlenir ve Necip Fazıl’dan bir gençliğe hitabe okunur. Atatürk’ün hitabesine bir naziredir. O yıllarda bu birliğin üyesi olan Ahmet Davutoğlu bu ülkede Başbakan oldu. O birliğin Başkanı İsmail Kahraman TBMM Başkanı oldu. Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı oldu. Sevgili dostlar bu örneklere bakarsanız dış destekli bir örgütlenme var ve bunu da ortaya çıkaran yürekli bir gazeteci var. Biri Ankara'da mezarda yatıyor diğerleri iktidarda.” açıklamasında bulundu.

‘BUGÜNE IŞIK TUTUYOR’

Siyasal İslam üzerine çalışmaları olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Behlül Özkan ise, yaptığı tüm çalışmalarda Uğur Mumcu’nun Rabıta kitabına başvurduğunu dile getirdi. Kitabın 80’li yıllarda yazılmasına rağmen 2010’lu yıllarda daha anlamlı olduğunu, bugüne ışık tuttuğunu ifade etti. Mumcu’nun bir devrimci olduğunu kaydeden Özkan, katledilmesindeki en önemli sebebin yazdığı kitaplarda emperyalistleri ve işbirlikçilerini ifşa etmesi olduğunu aktardı.

‘IRAK BİZİM ÖNÜMÜZDE’

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ise Uğur Mumcu’yu saygı ve sevgiyle andığını belirterek, Türkiye’de basın özgürlüğünün Mumcu’nun bıraktığı dönemlerden çok daha kötü olduğunu anlattı. Basın özgürlüğü konusunda ilk 5 sırada İskandinav ülkeleri olduğunu belirten Özel, “Tayyip Erdoğan’ın battı dediği ülkeler, özgürlükler konusunda ilk sıralarda. Listeye bakın biz 157’nci sıradayız. Önümüzde Irak var Irak. Hukukun üstünlüğünde önümüzde İran var.” diye konuştu.

‘REHBERİ ŞEYTAN OLMUŞTUR’

CHP’li Özel panelde şair ve yazar Ataol Behramoğlu’nun ‘Yunus Gibi’ şiirini okudu ve ardından önemli mesajlar verdi. Özel’in okuduğu şiirin sözleri şöyle: “Kıran vurdu memleketi, zalimler hakan olmuştur. Yedikleri yoksul eti, içtikleri kan olmuştur. Kula kulluk etmeyenin, vicdanını satmayanın, haram lokma yutmayanın mekânı zindan olmuştur. Yalan dolan yazıp çizen, kudretliye övgü düzen, dün dinsizim diye gezen bugün Müslüman olmuştur. Emeksiz zengin olanın, kitapsız bilgin olanın, sermayesi din olanın rehberi şeytan olmuştur. Haramisi, soyguncusu, uğursuzu, vurguncusu,  cellat ruhlusu, soysuzu Bakan - Sadrazam olmuştur. Korkan varsa konuşmaya, anlam yükleyip susmaya, gerek kalmadı korkmaya çünkü korkulan olmuştur. Sesime kulak ver gülüm, tutsaklığa yeğdir ölüm, nerde varsa böyle zulüm, çaresi isyan olmuştur.”

‘ENSEYİ KARARTMAYA HAKKIMIZ YOK’

Behramoğlu’nun şiirindeki ‘Gerek kalmadı korkmaya, çünkü korkulan olmuştur’ dizelerine atıfta bulunan CHP’li Özgür Özel, “Hayat devam ediyor arkadaşlar, karanlığa karşı aydınlığın, dogmaya karşı bilimin kazandığı bir süreçteyiz. Kimsenin enseyi karartmaya hakkı yok. Siyasal İslamcı dış politikacılara karşı sorumluluğumuz var. İğneyi kendimize batırmak zorundayız. Bundan kaçamayız. Hepimize bir görev düşüyor. Yılgınlığa kapılmadan önümüze bakmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

‘GÖKKUŞAĞINI KURACAĞIZ’

Konuşmasında gökkuşağı örneği veren CHP’li Özgür Özel, “Gökkuşağında farklı renkler bir arada aynı yönde durur. Birbirinin içine karışmaz ama hiçbiri kendinden taviz de vermez. Bizler bu ülkede gökkuşağını kuracağız. Atatürk ve Cumhuriyet değerleri ile problemi olmayan, memleketin iyiliğini düşünen, aydınlanmacı, demokrat, bilime sanata değer veren, adaleti savunan, özgürlükleri savunan, kutuplaştırmayan tüm kesimler ile gökkuşağını oluşturacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi