İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan Ceren Duman'ın hazırlayıp sunduğu 'Yerel Gündem' programına konuk oldu. Programda, İzmir’de gerçekleştirilen Cumhur İttifakı Mitinginde Tayyip Erdoğan’ın Tunç Soyer için ‘Adaylık icazetini Kandil'den almıştır’ sözlerine yönelik açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, ‘’Gerçekten çok komik. Artık iktidarın nasıl bir halde olduğunu görüyoruz. Bu durum sarayın ne kadar çaresiz olduğunu gösteriyor. Siyasal tarihimize baktığımızda çözüm süreci bitmişken, terörü yeniden canlandırdılar. Terör ancak insanlar kendini ifade ederse bitebilir. Yani mecliste ifade edeceksin, siyasi topluluklarda ifade edeceksin,  sendikalarda, odalarda ifade edeceksin. TBMM bunun için var. Ama çözüm sürecinde ne yaptılar? Habur’da çadır mahkemesi kurdular. Çadır tiyatrosu oynadılar. Oslo’da görüşme yaptılar. Kandil’e HDP milletvekillerini Sırrı Süreyya Önder kendisinin devlet tarafından gönderildiğini mecliste söyledi. Şu an tutuklu. Diğer taraftan İmralı’ya düzenli olarak vapur seferleri düzenleniyordu, Apo ile görüşsünler diye. Türkiye’de işte bunlar terörü meşrulaştırıyordu. Valiler talimat yayınladı askerler karakollardan çıkmasın diye.  İşte bu dönemde ülkede çukurlar açıldı. 200’ün üzerinde askerimiz şehit oldu. Şimdi her nedense HDP’liler, Kürt seçmenler oy verecek diye millet ittifakına paçaları tutuştu. Bizleri terörist ilan ettiler. İktidarın kaybetme psikolojisi ile takındığı bir tavırdır bu. Elbette böyle bir şey söz konusu değil” dedi.

‘İNSANLIĞIN ORTAK DEĞERİDİR ADALET’

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer’in babası hakkında yapılan konuşmalara da cevap veren milletvekili Bakan, “Tunç Soyer’in babası şerefli bir Türk subayıdır. Bakın 12 Eylül’den önce toplum iki farklı zıt kutuptu. Geçmişte yaşanan acılar üzerinden bugünü tarif etmek mümkün değildir. Tunç Soyer’in babası bize göre bir kahramandır, başkasına göre değildir. Şu an bunları tartışmak anlamsızdır. Deli saçması diye bir şey var ya bu o işte. Bir yalan söyle ve insanların inanmasını bekle. Tek yaptıkları budur. Devamlı yalan söylemek. Aslında üzerine konuşma değmeyecek bir mevzu. Biz vatansever insanlarız. Bu da vatanını seven insanların ittifakıdır. Elbette aynı düşüncede değiliz. Bizim bir araya gelmemizin haklı sebepleri var. Dünyada sağ partilerinde sol partilerinde savunduğu ortak değerler var. Ortak değerlerden biri adalettir. Sağ ya da sol fark etmez. İnsanlığın ortak değeridir adalet. Bunu hep beraber savunmak zorundayız. Biz bu değerler üzerinden ittifak yaptık. Diğer taraftan Binali Yıldırım çıkıyor diyor ki ‘ben HDP’nin oyuna talibim’. İyi de biz HDP’nin oyuna talip olduğumuzda neden terörist ilan ediliyoruz? Neden sen talip olduğunda hiçbir şey olmuyor?  Bu ne yaman çelişki demek lazım. Ben böyle değerlendiriyorum” diye konuştu.

‘İSTİFA GEREKÇESİ OLMALIDIR’

Milletvekili Murat Bakan, CHP'sinin İzmir’de 30’da 30 hedefi hakkında ise, “Bizim 2009 yılında bir zaferimiz var. O yıl CHP yerel seçimlerinde 30 ilçenin 28’ini aldık. Geçen seçimlerde 8 ilçeyi ise kaybettik. Dolayısıyla bizim şu anki oy potansiyelimiz 30’un 30’u ama ben realist biz adamım ve bu seçimlerde gerçekten alabiliriz. Ancak başa baş giden yerler var. Bu seçimde bir seçim mağlubiyeti Cumhurbaşkanının istifa gerekçesi olmalıdır. Eğer bir onur varsa. Onurlu bir siyasetçi isen ve sokağa düşüyorsan, birilerinden oy istiyorsan, kendini oylatıyorsan, kefil oluyorsan, birilerine karşıt oluyorsan bunun gereğini yapman gerekir." dedi.

'100 BİN OYLA GELDİM, SEN BİR OYLA...'

Bakan Pakdemirli'nin Amasya mitinginde 'Bu adilere gerekli cevabı sandıkta vereceğiz' söylemi üzerine açıklamalarda bulunan Murat Bakan, "Siyasette kullandığın dil önemli, en sert ilişkileri en düzgün üslupla yapmaya çalışırım çünkü o kürsü erdemini kaybetmesin diye. Ne demek adiler, ben milletin seçtiği vekillim buraya 100 bin oyla geldim, sen bir oyla geldin, sen bana hakaret etmiyorsun o 100 bin seçmene hakaret ediyorsun. Siyaseti bu kadar ayağa düşürmemek lazım. Bu yozlaşma yukarıda başlıyor, orası yozlaşıyor aşağı doğru herkes yozlaşıyor daha sonra.” diye konuştu.

‘HALK ARTIK İLLALLAH DEDİ, HALK ARTIK BIKTI'

Murat Bakan İzmir'deki seçim kampanyalarının güzel geçtiğini belirterek, “Bizim seçim kampanyamız başarılı. Ben üç ilçeden sorumluyum. Üç ilçeden AKP tarafından yönetiliyor. Ben üç ilçeyi de alacağımıza inanıyorum.  Menderes’i de Selçuk’u da Torbalı’yı da alacağız. Bu ilçelerde çok açık bir seçim zaferi alacağımızı görüyorum. Halk artık illallah dedi. Halk artık bıktı. Her yerde konuşan tek adam var. Her yerde onun sesini duyuyoruz. İnsanlar yıldı artık aynı sesi duymaktan” dedi.

‘İZMİR VERDİĞİ VERGİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR’

İzmir’e ayrılan ödeneklerin azlığına dikkat çeken Murat Bakan, “Önce refeha ulaşacağız sonra o refahı birlikte bölüşeceğiz. Metroya 30 bin lira ayrılan yer Halkapınar otogar alanı. Orayı Binali Yıldırım ulaştırma bakanıyken metroyu ben yaparım dedi aldı. Kocaoğlu’da tamam, Halkapınar tarafını siz yapın dedi.  Ancak demek ki yapmaya niyetleri yok. 30 bin lira ile metro yapılır mı hiç? Kum taşıyamazsın o parayla. Karşıyaka Devlet Hastanesi’ne ayrılan para ne kadar biliyor musunuz? 2 bin lira. O bütçeyle bir işçiyi bir istihdam ettiremezler ayırdıkları bütçe ile. Yüzülebilir Körfez Projesine ayrılan miktarda 2 bin lira. Oradan çıkarılacak çamur bile ne kadar mal olur. Bunlar 100 milyonluk projeler. Bu işte İzmir’e bakış açılarını gösteriyor.  İzmir’i alamayacaklarını zaten biliyorlar. O parayı da Ankara’da İstanbul’da harcıyorlar.  Bu onların İzmir’e bakış açılarını gösteriyor. İzmir hak ettiğini alamıyor. İzmir verdiği verginin karşılığını alamıyor” dedi.

‘ŞEHİR HASTANELERİNİ TİCARETHANE OLARAK GÖRÜYORLAR’

Alsancak Devlet Hastanesi’nin taşınmasını meclis gündemine de taşıyan CHP İzmir milletvekili Murat Bakan konu hakkında, “İzmir Alsancak Devlet Hastanesi tarihi bir yerdir. Bir toprağı vatan yapan şey oranın tarihi kültürüdür. Burası 150 yıllık kentin göbeğinde bir Fransız Hastanesi. Buradan günde binlerce kişi geçiyor. Binlerce hastaya hizmet veriyor. Niye kentin merkezinde böyle bir ihtiyaç varken bu hastaneyi kapatmaya çalışıyorlar. Biliyorsunuz dev şehir hastaneleri yaptılar. O dev şehir hastanelerine müşteri toplamak istiyorlar. Bu benim sözümde değil kendi sözleri. Orayı bir ticarethane olarak görüyorlar. Gözlerde hep bir dolar işareti var. İktidarın, cumhurbaşkanının, bakanların yönetim anlayışı bakış açıları bu. Kamucu halkçı değil, rantcı bir bakış açıları var. Dolayısıyla da biz Alsancak Devlet Hastanesinin kapatılmasına karşıyız. Gerekirse ekibim ve ben hastanenin önünde yatarız. Çadır kurarız bir şey yaparız ama kapattırmayız” şeklinde konuştu.

‘EKMEĞİ BÜYÜTÜRKEN DE KENTE ZARAR VERMEDEN BÜYÜTELİM’

İzmir'de yapılacak olan projelerin amacının ‘sürdürülebilir kent’ yapmak olduğunu belirten İzmir milletvekili Murat Bakan, “Bizim arkadaşlarımızın projeleri, Tunç Soyer başta olmak üzere temelde bir felsefeye dayanıyor. Sürdürülebilir bir kent yaratmak. Bu ne demek biliyor musunuz? Bundan 100 sene sonra da bizden sonraki nesillerin sağlıkla yaşayabileceği yerler bırakmak. Ulaşım, alt yapı, temiz su hizmeti alabileceği çevreci, çevreye duyarlı yaşanılabilir kentler yaratmak amacımız. Bu kenti tarihiyle kültürüyle koruyarak aktarmalıyız. Evet, refah önemlidir. Ekmeği büyütelim ama ekmeği büyütürken de kente zarar vermeden büyütelim” dedi.

‘ONUN UYGARLIKTAN ANLADIĞI AVM’LER VE GÖKDELENLER’

Murat Bakan, AK Parti Adayı Nihat Zeybekci’nin ‘içkili mekanları tartışmak yobazlıktır’ açıklaması hakkında; “Zeybekçi İzmir’i tanımıyor. İşin aslı yaptığı açıklamalara baktığınızda İzmir’e ne kadar yabancı olduğunu görüyorsunuz. İzmir’in öncelikli değeri elbet kalkınmasıdır. Ama asıl değeri cumhuriyetin değerleridir.  Cumhuriyetin ilke ve değerleridir. İzmir bu kadar duyarsız mı da rakı balıktan ibaret görülüyor. Bunları derken acaba Türkiye’de ki en uzun banliyö sistemi İZBAN’ın İzmir’de olduğunu biliyor mu? Ya da tek biletle 90 dakika seyahat edilebildiğini biliyor mu? İstanbul’un 3’te 4’te biri fiyatına seyahat edilebildiğini biliyor mu?  Bizim burada yaşam kalitemizi arttıran unsurlar ne İstanbul’da ne de Ankara’da var. İzmir sürdürülebilir bir kent. Mesela Türkiye’de ki biyolojik arıtmanın yüzde 35’ini İzmir’in tek başına yaptığını biliyor mu?  Hiç sanmıyorum onun bunları bildiğini. Onun uygarlıktan anladığı AVM’ler ve gökdelenler. Yaptıkları kentlerden bellidir. Orada yaptıkları belediyeciliği de kendileri itiraf ettiler, biz bu kente ihanet ettik dediler İstanbul için. O yüzden kendileri gibi olmayanı terörist ilan ediyorlar. İzmir’de yaşam kalitesi sorunu yok. Nihat Zeybekci’nin İzmir’de seçim kazanabilmesi için bir şeyleri değiştirmesi gerekmiyor. Kendi kafasını değiştirmesi gerekiyor. İzmir’e dışarıdan değil içeriden bakması lazım. O hal Denizli’den bakıyor İzmir’e. Hala Denizlili gibi düşünüyor” dedi.

‘UMUDUNUZU YÜREĞİNİZDEN EKSİK ETMEYİN’

CHP İzmir milletvekili Murat Bakan konuşmasını, “Bu seçim Türkiye’de yeni bir kırılma noktası yaratabilir. Umudunuzu yüreğinizden eksik etmeyin. Bu seçimler Türkiye’de bir şeyleri değiştirmek için bir fırsat. Hepinizi millet ittifakına desteğe, büyük şehirde Tunç Soyer’e ilçelerde ise aday arkadaşlarımıza desteğe davet ediyorum” diyerek noktaladı.