Cengiz Aldemir/ANKARA

Servis kazalarının son dönemde giderek arttığını belirten TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Samsun'da taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencileri taşıyan servis aracının kaza sonucu bir çocuğun  yaşamını yitirdiğini, sürücü ve 6 çocuğun yaralandığı örneğini paylaşarak, "Bu da velilerin "taşımalı eğitim değil, taşımalı eziyet” yakınmalarının haklılığını ortaya koymuştur. Rize' de yaşanan kazada ise servis aracının hostesi hayatın kaybetmiş, 3'ü ağır 13 öğrenci yaralanmıştır. Rize'deki kazanın ardından, Rize Valiliği'nin, kazaya karışan servis minibüsü sürücüsü hakkında daha önce yapılan şikayetleri dikkate almadığı belirtilmiştir" dedi.

15 YILLIK SERVİS ARAÇLARININ ÖNÜ AÇILDI

Okul Servis Araçları Yönetmeliği'nde daha önce yapılan değişiklik ile 2018 model ve öncesi araçlar için kamera ve sensörlü koltuk şartının kaldırıldığını anımsatan CHP'li Kılıç, 15 yıllık araçların okul servisi olarak kullanılmasının yolunun açıldığını söyledi.

Ölümlü ve yaralanmalı kazalara karışan bazı okul servislerinin, "iş yetiştirme” telaşıyla gerekenin çok üzerinde hızlarla yol almaya çalıştıklarına dikkat çeken Kılıç, "Akaryakıta gelen yüksek zamlar nedeniyle zarar eden taşımacılık şirketleri, bir aracı aynı gün birden fazla yere göndermek zorunda kalmakta, şoförler de yetişme telaşıyla kazaya davetiye çıkaran hızlara ulaşmaktadır" ifadelerini kullandı.

TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNE DEVLET SAHİP ÇIKMIYOR

Pandemiden sonra artan ekonomik sıkıntılar ve ardından akaryakıta gelen zamların, servis taşımacılık sektörünü olumsuz yönde etkilediğini, çoğu servis aracının bu yüzden bakımını yaptıramadığını vurguladı. Servis taşımacılık sektörünün devlet tarafından sahipsiz bırakıldığını belirten CHP'li Kılıç, "Servis şoförleri kaderleriyle baş başa kalmışlardır. Bazı şoförler trafiğe çıkamayacak durumda olan araçları ve çıkma lastikleri kullanmak zorunda kalmaktadırlar.

Öğrencilerin yaşamını yitirmesi ve yaralanmaları velileri kaygılandırmakta ve endişelendirmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

SERVİS KAZALARININ NEDENLERİ ARAŞTIRILSIN

Kreşe giden 3 yaşındaki Alperen'in, unutulduğu serviste hayatını kaybettiğini, Urfa'da öğrenci servisi kazasında bir öğrencinin yaşamını yitirdiğini, Kütahya'da okul servisi kazasında üç öğrencinin yaralandığını, İstanbul Sultangazi'de freni boşalan öğrenci servisi, kazasında 2'si çocuk 4 kişinin yaralandığını, Çorum'da öğrenci servisi  kazasında çok sayıda öğrencinin yaralandığını, Kocaeli Gebze'de yaşanan servis kazasında 4'ü öğrenci 5 kişinin hayatını kaybettiğini, Afyonkarahisar Çatağıl Köyü'nde 5 öğrencinin hayatını kaybettiği, 5 öğrencinin de yaralandığı...  kazaları anımsatan CHP'li Kılıç, "Bu araçların mutlaka denetlenmesi, servis taşımacılığı sektörünün sorunlarının bütün detaylarıyla incelenmesi gerekmektedir. Bunun da Meclis'te kurulacak bir araştırma komisyonu tarafından yapılması, sektörün sorunlarının daha sağlıklı bir şekilde irdelenmesini sağlayacaktır."

Editör: Haber Merkezi