Av. Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, konuya ilişkin soru önergesini, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğunu açıkladı.

Merkezi Diyarbakır’da bulunan Livmer Madencilik Dış Ticaret Limited Şirketi’nin, İzmir’in Menderes İlçesi’nde bulunan Tahtalı Baraj Havzası’nda mermer ocağı açmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptığına ilişkin haberlerin basında yer aldığını belirten Av. Kılıç, “Buna göre; İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Menderes İlçesi’ndeki Tahtalı Baraj Havzası’na mermer ocağı kurulumu için ön izin verilmiştir. Diyarbakır merkezli Livmer Madencilik Şirketi’nin başvurusunu değerlendiren İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED sürecini başlatmıştır. Şirket bu izin uyarınca, Değirmendere Mahallesi sınırlarına denk gelen baraj havzasının yüksek kesimlerindeki kayalık-dağlık alanda mermer çıkartacaktır.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, toplam 24,92 hektarlık alanda 250.000 m3 /yıl (700.000 ton/yıl) mermer üretiminden, yüzde 15 üretim verimi ile 37.500 m³/yıl blok mermer üretimi yapılmasının planlandığını bildirdi.

Söz konusu haberde, orman alanında kalan mermer ocağı için ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınacağının belirtildiğini ifade eden Av. Kılıç, şunları kaydetti:

“Haberlerde, burada yıllık 700 bin ton mermer üretmesi planlanan şirkete, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri, Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Fahrettin Çağdaş’ın ortaklığının bulunduğu ifade edilmektedir.

Fahrettin Çağdaş’ın yanısıra; Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır eski Yönetim Kurulu Üyeleri Fahrettin Gürler ve Murat Hocaoğlu ile Diyar Madencilik Sahibi Çiya Cengiz’in de Livmer Madencilik Dış. Tic. Ltd. Şti’nin ortakları arasında yer aldığı kaydedilmektedir.”

Av. Sevda Erdan Kılıç, baraj havzasına yapılması planlanan mermer ocağının, İzmir’in içme suyunu kirleteceğini belirterek, yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

CHP’li Av. Kılıç, soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1- İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Menderes İlçesi’ndeki Tahtalı Baraj Havzası’na mermer ocağı kurulumu için ön izin verilirken İzmir halkı düşünülmekte midir?

2- Yıllardır hep sorun olan su ve baraj havzalarına maden, taş ya da mermer ocağı açılması planlanırken, bu ocakların o suları kirletebileceği dikkate alınmakta mıdır?

3- Eğer dikkate alınıyorsa ön izin neden verilmektedir, alınmıyorsa da o mermer ocaklarının su havzalarını kirletmediği mi düşünülmektedir?

4- İzmir 4. İdare Mahkemesi, 2015 yılında Çeşme İlçesi’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Germiyan’daki Kutlu Aktaş Barajı’nın yanına yapılan taş ocağı için verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etmişti. İdare Mahkemesinin bu kararı ortada iken, neden baraj havzasına mermer ocağı yapımı için başvuruda bulunulmuştur?

5- İdare Mahkemesinin bu kararı da iptal edeceği hesaba katılmamış mıdır? Ya da şirketin güvendiği başka kişiler ya da kurumlar mı vardır?

6- Livmer Madencilik Dış Ticaret Limited Şirketi, baraj havzasına yapılan mermer ocağının kirlettiği suyu kullanan İzmir halkının sağlığının zarar görmesi durumunda, onların tedavi giderlerini karşılayacak mıdır? Bakanlığınızın bu konuda bir girişimi ya da yaptırımı olacak mıdır?a

Editör: Haber Merkezi