Strateji belgesinde açıklanan önemli konulardan birisinin de avukatlara hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesi olduğunu belirten Kılıç, kendisinin yaklaşık 10 ay önce konuyu Meclis gündemine getirdiğini kaydetti.

Sevda Erdan Kılıç, Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni 3 Ağustos 2018 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunduğunu anımsattı.

Teklifinin 12 Ekim 2018 tarihinde ise İçişleri Komisyonu’na sevkedildiğini hatırlatan Kılıç, Yargı Reformu Stratejisi Belgesi'nde de yer alan söz konusu konunun bir an önce komisyon gündemine alınmasını istedi.

5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14. Maddesinin (A) bendinin 1. Fıkrasında hususi damgalı (yeşil) pasaport alacakların belirlendiğini ifade eden Kılıç, “Bu madde ile yeşil pasaport alabilecekler, TBMM eski üyeleri ve eski bakanlar olarak belirtilmiş, bunların yanında birinci, ikinci ve üçüncü kadrolarda bulunanlar veya kadrolar karşılık göstermek ya da Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlileri de bu haktan yararlandırılmışlardır.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Avukat Kılıç, geçen yıl yapılan değişiklikle eski bakanlar ve milletvekillerine sürekli diplomatik pasaport hakkı getirildiğini söyledi.

Sevda Erdan Kılıç, şu değerlendirmelerde bulundu;“Yani kanun kapsamında bulunan hak sahiplerinin belirlenmesinde yaptıkları görevler, taşıdıkları vasıflar ve kamu görevinin yanında hizmetin süresi de esas alınmıştır. Ancak demokrasilerin temel ilkeleri arasında sayılan yargı faaliyetinin kurucu unsuru olan ve hukuken ‘Avukatlık kamu hizmetidir ve serbest bir meslektir.’ İbaresi ile tanımlanan avukatlık mesleğinin, kamu görevi kapsamının dışında tutulmasının hiçbir mantıklı gerekçesi bulunmamaktadır. Avukatlık Kanunu’nun 1. Maddesinde yer alan tanımdaki ‘serbest bir meslektir.’ İbaresinin göz önüne alınıp, ‘kamu hizmetidir’ İbaresinin görmezden gelinmesi hukuken eksik bir değerlendirmedir.

Yargı, ‘İddia, Savunma ve karar’ olmak üzere üç ayaktan oluşan bir bütündür. Yargının diğer ayaklarından iddia makamını oluşturan Cumhuriyet Savcıları ile karar makamını temsil eden hakimlere tanınan hususi pasaport hakkının savunma makamı olan avukatları kapsamaması açıkça bir hak ihlalidir. Ayrıca kamu kurumlarında görevli avukatlar on yıllık bir dönemin sonunda yeşil pasaport alabilirken, serbest çalışan avukatlara böyle bir olanağın verilmemesi büyük bir haksızlıktır.”

CHP İzmir Milletvekili Kılıç, avukat sayısının fazla olması nedeniyle madde kapsamının nicelik olarak çok geniş olacağı iddialarının da “meslekte on yıl çalışmış olmak” şartı ile geçersiz kılındığını belirtti.

Avukat Sevda Erdan Kılıç, söz konusu kanun teklifinin bir an önce komisyon gündemine alınmasının, ardından da TBMM Genel Kurulunda görüşülerek kanunlaşmasının, üyesi olduğu meslek gurubuna gecikmiş bir hakkın iadesi olacağını vurguladı.

Editör: Haber Merkezi