Cengiz Aldemir/ANKARA- Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi veren Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, teklif ile gelir vergisine tabi gelir dilimlerinin yükseltilmesi ve gelir vergisi tarfesinin ücretli çalışanlar ile ücretli çalışmayanlar için ayrıştırılmasının  amaçlandığını söyledi. 

TÜRKİYE'DE VERGİ DAĞILIMI SORUNU VAR

Devletlerin temel fonksiyonlarını ve hizmetleri yerine getirmek için vergi toplamak zorunda olduğunu belirten CHP'li Kılıç, "Vergilerin de 'az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması' önem arzetmektedir. Türkiye'de vergi yükü oranlarında değil, vergi yükü dağılımında sorun   yaşandığı görülmektedir.

Düşük gelirlilerin vergi dilimlerinden kaynaklanan kayıpları, bu bireylerin başta temel ve zorunlu harcama kalemleri olmak üzere asgari yaşam standartlarını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle Gelir Vergisi Tarifesi'nde ücretliler lehine bir düzenleme yapılması gerekmektedir" dedi.

VERGİ SİSTEMİ PATRONUN LEHİNE

Devletin, sosyal hukuk devleti ilkesinin gereği olarak, vergi adaletini sağlama, ekonomik ve sosyal dengeyi oluşturma yükümlülüğünü anımsatan Avukat Kılıç, "Mevcut Gelir Vergisi Tarifesiyle; pandemi koşullarında hayat pahalılığı ile işsizlik mengenesi arasına sıkıştırılan milyonlarca işçinin, emekçinin gelir vergisi yükü katlanamaz boyutlara ulaşmıştır. Bu Gelir Vergisi Tarifesi, Türkiye'de yıllardır devam eden adaletsiz vergi sisteminin özetini oluşturmaktadır. Mevcut sistem sermayenin, patronların lehine yönelik düzenlemeler içermektedir. Milyarlarca Lira kar elde eden holdingler ve firmalar rutin haline gelen aflar, indirimler, yeniden yapılandırmalarla veya sürekli zarar göstererek bir asgari ücretliden daha az vergi ödemektedir" eleştirisinde bulundu.

DOĞRU OLMAYAN TÜFE VERİLERİ BAZ ALINIYOR

Bordrolu çalışanların maaşlarından peşin  kesilen gelir vergisi tutarlarının her yıl arttığını kaydeden CHP'li Kılıç, " Milyonlarca kamu emekçisi ve işçinin bir üst vergi dilimine her yıl daha erken girmesi için vergi dilimi artışlarının bilinçli olarak düşük tutulduğu, gelir vergi tutarları belirlenirken gerçek enflasyon ve reel ekonomik büyüme rakamları dikkate alınmıyor. Söz konusu tutarlar belirlenirken,  Türkiye'de kamu çalışanlarının maaş artışlarında, TÜİK tarafından açıklanan, çarşı ve pazardaki gerçek hayat pahalılığı ile yakından uzaktan ilgisi olmayan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri temel alınmaktadır" ifadelerini kullandı.

DEĞERLEME ORANLARI ÇALIŞANLAR ALEYHİNE

İşçi ve kamu çalışanları için her yıl yenilenen Gelir Vergisi Tarifesi'nin belirlenmesinde, Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nde (Yİ-ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranının referans alındığını belirten Kılıç, mevcut Gelir Vergisi Kanunu'nda ve Vergi Usul Kanunu'nda hükümete gelir vergisi dilim tutarlarını Yeniden Değerleme Oranlarının altında ve üstünde belirleme yetkisi verildiğini anımsatarak, "Bu yetki 2018 yılına kadar Bakanlar Kurulu, 2018 yılından sonra ise Cumhurbaşkanı tarafından hep bordrolular aleyhine kullanılmış, Yeniden Değerleme Oranlarının altında belirlenen oranlarla gelir vergisi dilim tutarları düşük tutulmuştur" ifadelerini kullandı.

GELİR VERGİSİ HER YIL DAHA FAZLA ARTIRILIYOR

Mevcut sistemle milyonlarca ücretlinin yılın ilk yarısında bir üst vergi dilimine girmesinin sağlandığını, bordrolulardan kesilen gelir vergisi tutarlarının her yıl daha fazla artırıldığını kaydeden CHP'li Kılıç, "Gelir vergisi dilim tutarları, Yeniden Değerleme Oranında bile arttırılmış olsa; ortalama 4.500 TL net maaşı olan, 15 Ocak 2021 tarihinden itibaren enflasyon farkıyla maaşı 4.800 TL olan çalışan, yüzde 20'lik ikinci vergi dilimine Temmuz ayında değil Eylül ayında girmiş ve böylece maaşından üç ay daha az vergi kesintisi yapılmış olurdu" değerlendirmesinde bulundu.

GELİR VERGİSİNDE YENİ DÜZENLEMEYE GİDİLMELİ

Türkiye'de vergi adaletsizliğin yaşandığını "Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınma" ilkesinin kayıt dışılık, yüksek vergi kaçağı ve diğer nedenlerden dolayı uygulanmadığını vurgulayan Kılıç, "Vergi adaletinin bir an önce sağlanması adına; iğneden-ipliğe her şeye yüksek oranlarda zamların geldiği, hayat pahalılığının giderek arttığı, halkın alım gücünün düştüğü, çarşı-pazardaki fiyatların çok yüksek seyrettiği bir ortamda Gelir Vergisi Tarifesi'ndeki rakamlarda ve oranlarda yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerekmektedir."

Editör: Haber Merkezi