İZ GAZETE- Almanya'da faaliyet gösteren Ziraat Bankası'na kayyum atanmasına ilişkin haberleri Meclis gündemine taşıyan CHP TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, Alman Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun (BaFin), Ziraat Bank International'la ilgili soruşturmalarını tamamladığı ve bankaya temsilci statüsünde "kayyum” atandığını ve Merkezi Frankfurt'ta bulunan bankanın tamamen Alman Bankacılık Kurumu'nun gözetimi altına girdiği bilgisini paylaştı.

TÜM UYARILARA RAĞMEN DÜZELME OLMAMIŞ

Kayyum atanmasına ilişkin açıklamanın BaFin'in resmi sitesinden duyurulduğuna dikkat çeken CHP'li Kılıç, "Ticari işlemler ve kredilerde usulsüzlükler nedeniyle kayyum atandığı, Ziraat Bank Int. AG'nin, Alman Bankacılık Kanunu'nun 25 a (2) maddesini ihlal ettiği ve bu nedenle aynı kanunun 45c (2) No'lu maddesi gereğince kayyum atamasının yapıldığı belirtilmektedir. BaFin'in, yasalara uygun ticari ve bankacılık organizasyonlarının sağlanması, kara para ile mücadelede etkin çalışma için bu atamanın yapıldığını duyurduğu kaydedilmektedir. BaFin'in, Ziraat Bank International'ın Türkiye'ye ve Türkiye'deki iş insanlarına 1 milyon Avrodan başlayıp ve 30 milyon Avroları bulan, düşük "Avro faizi” ile açılan kredileri araştırdığı ifade edilmektedir. BaFin'in, bankaya tarihte görülmemiş ağır para cezaları kestiği, 14 maddelik uygulamalar listesi verdiği, tüm uyarılara rağmen düzelme olmayınca BaFin'in kayyum atamasını gerçekleştirdiği kaydedilmektedir" dedi.

KAYYUM ATAMASI GERÇEK Mİ?

Avukat Kılıç, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye şu soruları yöneltti:

BaFin'in, Ziraat Bank Intemational'a temsilci statüsünde "kayyum” atadığına ilişkin haberler gerçeği yansıtmakta mıdır?

BaFin'in kayyum atamadan önce 14 maddelik uygulamalar listesi verdiği ancak düzelme olmayınca bu atamayı gerçekleştirdiği dikkate alındığında; Ziraat Bank Intemational neden bu uygulamalara uymamıştır?

Bir devlet bankasına yurt dışında kayyum atanmasın da sorumluluğu olanlar hakkında soruşturma açılmış mıdır? Açıldı ise sonucu ne olmuştur?

Ziraat Bank International son 3 yılda ne kadarlık kredi kullandırmıştır?

Bu kredilerin geri ödemesi yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa geri ödeme oram nasıldır?

Kredilerle ilgili bankanın bir zararı söz konusu mudur? Eğer söz konusu ise bu zarar ne kadardır?

Editör: Haber Merkezi