CHP Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi KİT (Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu) Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, TOKİ’nin (Toplu Konut İdaresi) kuruluşundan beri İzmir’de 12.400 konut ürettiğini belirterek AKP’nin seçim vaatleri arasında yer alan “İzmir’e 50 bin konut müjdesi ve TOKİ projelerinin engellendiği” iddiasının gerçekçi bir yaklaşım olmadığını söyledi.

Yerel seçim öncesi iktidar partisinin vaatlerinin havada uçmaya başladığına değinen ve 2011 yılında söz verilen birçok projeye dahi başlanmadığını belirten Kılıç, kentsel dönüşüm konusunda ise anlayış ve yaklaşım farklılıklarından dolayı TOKİ’nin İzmir’deki projelere mesafeli yaklaştığını ifade etti. KİT üyesi olduğu için TOKİ’nin faaliyet ve hesaplarının incelendiği komisyon toplantısında bugüne kadar İzmir’e yapılan TOKİ projelerini sorduğunu ve 30 projede toplam 12.400 konut üretildiği cevabını aldığını belirten Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, TOKİ’nin halen İzmir’de kısa ve uzun vadede başlatacağı bir tek projenin olduğunu vurgulayarak şunları söyledi.

“TOKİ şimdiye kadar bütün illerimizde çeşitli projeler gerçekleştirmiştir. Bu kapsamda 2003 – 2018 yılları arasında 81 ilde toplam 830.960 konut üretilmiştir. İzmir’de ise üretilen konut sayısı toplamda 12.400’dür. Yani üretilen toplam konutların sadece yüzde 1,5’i İzmir’e düşmüştür. Bu oran TOKİ’nin İzmir’e ve İzmirlilere yönelik yaklaşımı açısından çok şey ifade etmektedir. Burada asıl sorgulanması gereken İzmir’deki yerel iktidar değil, TOKİ’dir. Örneğin Yeşildere’de Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ’nin birlikte yapacağı proje TOKİ’nin vazgeçmesi üzerine tamamıyla yerel yönetimin üzerine kalmıştır. Burada bütün heyelan bölgesi boşaltılmış ve projeyle ilgili harcamanın tamamı Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmıştır. Öte yandan İzmir’de TOKİ’nin halen kısa ve uzun vadede yürüteceği tek bir proje vardır. Bu proje de Selçuk’ta 864 konut, ilkokul, anaokulu, camii ve çevre düzenlemesi projesidir. Bunun dışında planlanan bir proje yoktur. TOKİ’nin yaklaşımı ve bu rakamlar ışığında 50 bin konut projesi açıkça bir seçim vaadidir. İzmirlilerin ise önce söz verilip sonra unutulan vaatlere karşı karnı toktur.”

Editör: Haber Merkezi