BİLGE CAN ÜNBAL YILMAZ/İZGAZETE- İz Televizyonu’nda yayınlanan Gizem Taban ile Z Raporu programının bu haftaki konuğu Menemen Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Deniz Karakurt oldu. Programda Menemen Belediyesi, Menemenspor hakkındaki iddialara ve Seyrek’te yapılması planlanan arazi satışına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

‘TUZAK KURULABİLECEĞİNİ DÜŞÜNMEDİK’

CHP’li Karakurt Menemen’de yönetimin AKP’ye geçmesine dair gelişen sürecine dair, “Burada bana en çok sorulan soru, ’Siz hukukçusunuz, yönetmenliği nasıl bilmezsiniz’, biz yönetmeliği biliyoruz ancak burada yönetmeliği bilmekle kaynaklı bir sıkıntı yok. Bu çok önceden planlanmış belediyeyi ele geçirme planının sonucudur. Burada sorgulanması gereken ‘satan ve satılanlar’ biz hep bizim içimizden satılanları konuştuk, bizim içimizden satılanlar oldu ama biz hiç satın alanları konuşmadık. Satın alanlar da satılanlar kadar suçluydu. Ben şimdi geçmişe bakınca CHP’nin hatası iyi niyet oldu. Orada toplu bir karar vardı Orada genel başkan yardımcıları vardı. Biz hiçbir partinin yalan söyleyeceğini, tuzak kurabileceğini veya toplumu kandıracak bir hareket içine gireceğini düşünmedik” ifadelerini kullandı.

‘ÖNERİLERİMİZ GÜNDEME ALINMIYOR’

En büyük sıkıntılardan birinin imar olduğunun altını çizen Karakurt, “Yoğunlaştırma diye bir şey keşfetmişler, 10 bine girecek yere, 20-30 bina yapıyorlar. Bunları ekiplerle yapıyorlar. Biz bunların incelenmesi için komisyon kurulmasını öneriyoruz ancak hiçbir önerimiz kabul edilmiyor hatta gündeme bile alınmıyor. Yeşil alanlara, tarımsal alanlarına imar yolsuzluğuna ilişkin önergeler verdik ama dikkate alınmadı. İlçe meclisleri siyasetin değil hizmetin yeri olmalı. Bu önergeleri altından başka şeyler çıkacağı için gündeme almıyorlar” diye konuştu.

BELEDİYE YÖNETİNİBE MİRASYEDİLİK ÇIKIŞI

Menemen’in ve İzmir’in gündeminde çokça konuşulan mülkiyeti Menemen Belediyesi’ne ait Seyrek’teki arazi satışına ilişkin süreci değerlendiren Karakurt, “Seyrek konusu benim için çok hassas bir konu, bu süreç benim için yeni bir süreç değil, 1999 seçimlerinde Seyrek Belediyesi, Menemen Belediyesi’ne bağlandığında Ben Seyrek Belediye’sinin avukatlığını yapıyordum. O denem yine Seyrek’te ki arazi satılmıştı ve ben o dönem bir hukukçu olarak bu satışın iptalini sağlamıştım. Biz o dönem ‘bu araziler Menemen Belediye’sine geçerse hemen satılır’ diye düşünmüştük. Ancak 20 yıl böyle bir şey gündeme gelmedi. Şimdi bir miras yedi gibi hukuksuz bir şekilde satış kararı verildi. Ancak size şunun müjdesini vereyim. Biz bu satışların iptalini sağlayacağız. Ben hukuka güveniyorum, bu konuyu yargıya taşıdık. Satışa karşı olmamızın iki nedeni var, birincisi kimse mal varlığını daha iyi değerlendirecekken satmaz, kat karşılığı verilebilir daha doğru değerlendirilebilir. İkincisi kimse mal varlığını sebepsiz bir şekilde satmaz. Bu satışla ilgili bize borçları gösterdiler. Borçlarda şöyle, 2021 Şubat ayı belediye Meclis’ine gelmiş, belediyenin borcu 5 yüz 32 milyon olarak bildirilmiş, bunun 3 yüz milyona yakını kamusal borç. 2022’de tekrar toplam borç raporu gelmiş ve 7 yüz 81 milyona çıkmış. 1 yıl gibi bir sürede borç 2 yüz milyon artmış. Bu kadar para nereye gitti bu ayrı konu ama bu borçların yarıdan fazlası kamu borcu, Ekim ayında barıştan söz ediliyor ve kamu borçları yapılandırılacak, faizi silinecek taksitle edebilecek bir borç için satılır mı?  Kaldı ki belediyeye ait bir araziyi hiçbir proje yokken tam bir miras yedi gibi elden çıkarmaya çalışıyorsunuz” açıklamalarında bulundu.

‘MENEMENSPOR TABELA KULÜP OLDU’

Menemenspor’un devri ve sahte genel kurul iddiları hakkında da açıklamalarda bulunan Karakurt, “Menemenspor, Menemen’in gözbebeği hem belediyenin hem vatandaşın çok emeği var. Önceli dönmelerde belediyeye ait çok fazla gelir Menemenspor’a aktarılmıştı. Son seçimler öncesi Menemenspor’da olağanüstü genel kurul yapılarak, kulüp hisseleri Tahir Şahin’e ait bir şirkete devredildi.  Ben avukat olarak bu davayı üstlendim. Çünkü bu olabilecek bir şey değil, bu kulüp artık kamuya aittir. Biz bu genel kurulda sahte belgelerle bu kararların alındığını ispatladık. Mahkeme kararı ile bu genel kurul kararlarını ve devir işlemlerini iptal ettirdik. Kısa bir süre önce bu Tahir Şahin’e ait şirketin Menemenspor sportif faaliyetleri haklarının, Özgür Ekmekçioğlu’nun kardeşine sattığını öğrendik. Doğrudan Menemenspor satılmış demek doğru değil ancak sportif faaliyetlerin haklarını genel kurul öncesi kendi üstlerine aldıkları için Menemenspor’un içini boşaltmış oldular. Kulüp maalesef artık tabela kulüp olmuş oldu. Burada en üzücü olan Tahir Şahin gibi bir ismin hile hurda ile bu hisseti satması ve AKP’lilerin buna olur vermesidir. Ben bu süreci Eylül Meclis’inde getirdim. Aydın bey söyle bir şey dedi, ‘Biz isteseydik kayyum tayin ettirirdik’ demek ki biz yargıya bu boyutta etki edebiliyorsunuz. Yargı sürecimiz yine de devam ediyor umarım kısa sürede kulübümüz Menemen halkına iade ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

‘BİRLEŞMEYE İHTİYACIMIZ VAR’

Altılı Masa’ya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Karakurt, şunları söyledi: “Çok kritik bir süreçteyiz, bu seçim hepimiz için hayat memat meselesi. Çünkü hukuksuzluklar almış başını gitmiş, ekonomi çökmüş durumda. Biz bu seçimin öneminin farkındayız ve hepimiz çalışmak zorundayız. Bu süreçte Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok güzel bir söylemi var, ‘Biz birleştirici olacağız’, en büyük sıkıntımız bu ayrıştırmalar ötekileştirmeler. Genel başkanımızın sonuna kadar arkasındayız. Kapı kapı dolaşıyoruz, tüm vatandaşlar parti ayrımı yapmadan bir değişim istiyorlar. Halk farkında AKP seçmeni de farkında. ‘Altılı Masa’da çatlaklar var söylentileri doğruyu yansıtmıyor çünkü tabanda bir coşku ve birleşme var. Buradan Menemenlilere bir çağrım var gelin bir buradaki birlikteliğimizi genele yansıtalım. Atatürkçü çatı altında birleşmeye ihtiyacımız var gelin tek bir ilkemiz olsun tek bir şemsiye altında birleşelim. Genel başkanımızın dediği gibi barışalım bir arada hareket edelim.”

‘ORTADA BELEDİYECİLİK YOK’

Menemen Belediyesi’nin yönetiminin AKP’ye geçmesinin ardından geride kalan bir buçuk yılı değerlendiren Karakurt,” En büyük sıkıntı hizmet yoksunluğu, neyse ki büyükşehir belediyemiz var. İnsanlar beni arıyorlar yardım istiyorlar. Burada yerel yönetimin yapacağı işleri büyükşehir belediyemiz üstlendi. Ortada belediye yok belediyecilik yok. Her parti yönetime gelince işçi alımı yapar, fakat Menemen’de ihtiyacı olan bir sürü insan varken, İzmir’den AKP’lileri MHP’lileri getirip işe alıyorlar. Bu işe gelenler, bir yana işe gelmeden para alanları gördük. Meclis Üyeleri’nin eşi dostu akrabası mahalleden komşusu bile işe alındı. Türkiye çok büyük bir ekonomik çıkmazdayken belediyenin hakkaniyetli liyakatli ve en önemli ihtiyaca yönelik alımı yapması gerekir. Bir birimde dört müdür var. Menemen’de herkes müdür” diye konuştu.