CENGİZ ALDEMİR/İZGAZETE- Dünyanın en popüler çevrimiçi ansiklopedilerinden olan "Wikipedia"ya olan erişim, 2017 yılından beri ülkemizde engelli. Wikipedia'nın bir süredir ülkemizde ve AİHM’de davaları görülüyor. Türkiye'de geçen davalarda Wikipedia'nın suçlu olduğu ifade edilirken AİHM'de geçen davada ise Wikipedia, Türkiye'yi suçluyor. Bu karmaşık süreçte şimdi ise yeni bir karar çıktı. Türkiye, AİHM'deki Wikipedia savunması için mahkemeden ek süre talep etti. AİHM ek süre talebini kabul etti.

Hükümet yetkilileri erişim engeline gerekçe olarak, “Türkiye’yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunmasını” gösterirken, Wikimedia Vakfı’nın yaptığı itiraz sürecinde erişim yasağının Wikipedia’nın İngilizce edisyonunda yer alan “ForeignInvolvement in theSyrianCivilWar” (Suriye İç Savaşına Dışarıdan Katılım) ve “State-sponsoredTerrorism” (Devlet Destekli Terörizm) başlıklarında yer alan Türkiye ile ilgili bölümler nedeniyle getirildiği ortaya çıkmıştı.Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, erişim engelinden bir süre sonra yaptığı açıklamada, “Yanlış bilgileri kaldırsınlar, yayınlara izin verelim” şeklinde konuşmuştu.

Konuyu İz Gazeteye değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Bilgi ihtiyacımızı karşılamak için en çok tıkladığımız bir online ansiklopedisi olanWikipedia’nın engellenmesi gerçekten kabul edilecek bir durum değil. Maalesef bugünbizi yönetenler bilgiye değil, geri kalmış gelenekçi kafaya hizmet ediyorlar. Araştırmaya ve sorgulamaya yasak getirilemez. Şeffaf toplumlar gelişen demokratik toplumlardır. Wikipedia’da yanlış mı gördün ? O zaman kendinizi anlatmak için doğrusunu yazar yollarsın. Yasaklamak ne demek?” diye sordu.

YANLIŞA KILIF SÜRESİ Mİ?

AİHM’nin raporunda Wikipedia’nınAYM’ye yaptığı bireysel başvurunun 2 yıldır sonuçlandırılmadığına dikkat çekildiğini vurgulayan CHP’li Beko, “ AİHM, Anayasa Mahkemesi (AYM) nin “etkin iç hukuk yolu” olup olmadığına dair taraflardan görüş ve internet sitelerinin tamamen yasaklanması konusuna yaklaşımıyla ilgili bilgi istemiş. AİHM, konu ile ilgili ek süre tabinde bulunan Türkiye’ye 6 haftalık bir ek süre verildiğini açıkladı. Türkiye utanç verici duruma düşürülmemelidir.  Bu yasağı koyanlar şimdi yanlışa kılıf hazırlıyorlar sanırım. Bu süre yanlışa kılıf süresidir bence. Bir hakaret varsa ona göre çalışma yaparsınız.  Yasaklanma süresi uzadıkça durum daha da kötüye gider. Wikipedia’ya yasak getiren sorumlular bir an önce uygulanan yasağı kaldırmalı ve varsa bir sorun, onu da gelişmişlik düzeyinde çözmelidirler. Yasağın savunulacak bir yanı yok” diye konuştu.

“Çağımız da evrensel ilkeler de yasakların değil özgürlüklerin önünü açan yönetim ve uygulamaların ön planda olmasını gerekli kılmaktadır” sözleri ile yasağa bir tepki de Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Yönetim Kurulu Başkanı Can Güleryüz’den geldi. Bunun temelinde, birey özgürlüklerinin toplumsal birlikteliği sağlayan en önemli tutkal olmasından kaynaklı olduğunu söyleyen Güleryüzgazetemize konuştu. Güleryüz,“Hiçbir otorite, kullandığı yetkiyi bireyin özgürlüklerine set kuracak şekilde kullanmamalıdır. Bu prensip, karşı karşıya kalınan sorunların da tek çözümüdür. Aksi takdirde sorunlar paspasın altına süpürülür ki gittikçe çözümsüz bir hal alır” dedi.

YASAĞIN SAVUNULACAK BİR TARAFI YOK

İktidarın Wikipedia’ya yönelik yayın yasağının gün geçtikçe çözümsüz bir hal aldığı tespitinde bulunan Güleryüz şu değerlendirmede bulundu: “Konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınmasının ardından verilen sürede savunmanın yollanmaması bahsettiğimiz prensibin aksi yönde tutum sergilenmesinden başka bir gösterge değildir. Açıkçası bu yasağın savunulacak bir tarafı yoktur. Mutlaka bazı gerekçeler ileri sürülecektir ancak bu, birey özgürlüklerine aykırı, bahane niteliği taşımaktan öteye geçmeyecektir. Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal eden söz konusu yasaktan kaynaklı ceza almaması için bir an önce yasağı kaldırması şarttır.”

Editör: Haber Merkezi