YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- 1 Ağustos tarihinde açıklanan Yüksek Askeri Şura kararlarının ardından, TSK'da görev yapan, aralarında İdlib’teki birliklerden sorumlu generalinde yer aldığı 5 general istifa etti. CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, gazetemize özel açıklamada bulundu. Çelebi, ordu içinde farklı nedenlerle rahatsızlıklar olduğunu söylerken, yapısal sorunlara da değindi.

‘PARTİ ORDUSU YARATILMAKTA’

İstifaların sadece liyakatsizlik üzerinden okunmasının yanlış olacağını ve Ordu’da çok ciddi yapısal sorunların olduğunu, 15 Temmuz 2018 tarihli kararnameyle YAŞ’ın yapısının yeniden düzenlendiğini ve TSK’deki terfi sisteminin tek hâkiminin hükümet olduğunu söyleyen CHP İzmir Milletvekili Çelebi, “Artık bakan teklif etmekte, diğer hükümet üyeleri el kaldırmakta, askerler uygun bulmasa da terfi kararları alınmaktadır. TSK’nin geleceğinde askerlikten anlamayan bakanların oyu önemli, 40 yıl asker üniforması giymiş orgeneralin görüşü önemsiz hale gelmiştir. Askerler ne düşünürse düşünsün, ordunun teamülleri ne olursa olsun, hükümet kendi istediği orduyu kuracak hale gelmiştir. ‘Milli Ordu’ yerine ‘Parti Ordusu’ yaratılmaktadır. Ordu siyasetin emrinde olmalıdır ancak siyasetin oyuncağı olmamalıdır.” dedi.

EGE ORDU’YA KORGENERAL ATANMASI!

İstifaların Ordu’nun genetiğiyle oynanmasına karşı bir tepki de olduğunu belirten Çelebi, “Devletin tüm kurumlarına sirayet eden kalitesizlik silahlı kuvvetlere de yansıyacaktır. TSK’da ciddi bir huzursuzluk olduğu doğru. İstifa edenler var bir de ben iktidarın paşasıyım diyenler var. Liyakatsizlik endişe verici boyutlara ulaştı. Cumhuriyet’in ordusu anlayışındaki komutanları tasfiye edip Saray’ın Ordusu anlayışındaki komutanları oluşturmak istiyorlar. En stratejik önemdeki Ege Ordu’ya orgeneral yerine korgeneral atanması da bu saray ordusu konseptinin bir başka yansımasıdır. 2023 için özel bir planlamaları, o yıl o makamlarda görmek istedikleri için özel bir hazırlık ve tasfiye süreci var. CHP olarak tüm bu süreci takip ediyoruz, ordunun eski gücüne kavuşabilmesi için yapılması gerekenlere çalışıyor,  silahlı kuvvetlerin halkın ordusu olarak kalabilmesi için mücadele ediyoruz.”dedi. Çelebi, Tank Palet fabrikası gibi stratejik kurumların elden çıkarılmasının da istifalarda etken olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi