Gizem Taban ile Z Raporu programının konuğu CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz oldu. Bergama Belediyesi’nin AKP’ye geçmesinden sonra birçok sıkıntıyla gündeme gelmesini değerlendiren CHP’li Canbaz, “İktidar partisinin adayı seçilirse daha iyi hizmet gelir düşüncesi vardı ama Bergama’da değişen çok bir şey olmadı” açıklamasında bulundu.

31 Mart’taki yerel seçimde Bergama kaybedilme nedenlerine değinen Canbaz, “Nerede hata yaptığımızı anlamak için toplantı yaparak enine boyuna değerlendirdik. 31 Mart’ta çıkan sonuç öngördüğümüz bir şey değildi. Zaten seçim de çok az bir farkla kaybedildi. O günden itibaren sorumluluğumuzu bilerek, kendi aramızda muhakememizi yaparak, yapılacak yerel seçimde Bergama’yı yine halkçı bir belediyecilik anlayışıyla yönetecek bir süreç için çalışmalara başladık. Belediyenin el değiştirmesinden sonra çalışmaları yakından takibe aldık. Bergama Tekstil Fabrikası’nın borçlar gerekçe gösterilerek satılması konusuna da seyirci kalmamız mümkün değildi. AKP yönetimlerinin satma iştahını bildiğimiz için bu tarz konularda kuşkucu bir anlayışla, araştırarak müdahil olduk” diye konuştu.

‘SORUNU ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Bergama’daki muhalefet anlayışlarının yapıcı ve eksiklerin giderilmesi yönünde olduğunu ifade eden Canbaz, “Görevimiz sadece belediyenin yaptığı hataları, eksikleri gündeme getirmek değil. Bergama’da yeniden CHP’nin halkçı belediyecilik politikasını hayata geçirmemiz için bu çalışmalar çok önemli. Biz yanlış işlerden feyiz almayacağız. Bazı projeler vardır. Biliyorsunuz İBB’nin kaynakları ve desteği olmadan planladığınız projelerin hayata geçmesi çok olanaklı değil. İşin bu ayağı da çok önemli. Biz bu tecrübelerden sonra yapılacak seçimlere çalışıyoruz. Önemli olan mevcut belediyenin çalışmalarını titizlikle takip edilmesi ve görülen yanlışların dile getirilmesi gerekir. Muhalefet etmek için muhalefet etmiyoruz. Öncelikle sorunun ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

YARARDAN ÇOK ZARAR

Millet Bahçesi projesinin planlarıyla ilgili şeffaflık sıkıntısı ve teknik hatalar olduğunu dile getiren Canbaz, “Millet Bahçesi, TOKİ’ye yaptırılma konusunda ısrarcı olunuyor. Ama oradaki esnafa yarardan çok zararı olacaksa buna itiraz ederiz. Orada yapılacak olan bir proje sonuçta uzun yıllar orada kalacak. Ortak akılla hayata geçirilmesi lazım. Dayatma bir projedir. AKP’nin genel bir projesi diye hayata geçirmeye çalışıyorlar. O kente bir artı getirisi yok ki. Yapılacak projede uzun vadede sirkülasyon olan o bölgede trafiği de rahatlatmayacak. Uyarıyoruz. Yeniden tartışın. Siyasi partilerin, STK’ların, odaların görüşleri alınsın. Bir projemiz var onun üzerinde çalışıyoruz. En kısa sürede kamuoyuna duyuracağız. Bergamalı esnafın Millet Bahçesi projesinden tedirginlik değil yarınlarına güven ve umutla bakmasına dönük her türlü çalışmanın da içerisindeyiz” dedi.

‘GÜNDEM İSTİHDAM’

Bergama’nın önceliğinin iş ve istihdam olduğunu belirten Canbaz, “İsteriz ki istihdam sorunun çözülmesine yönelik çalışmaların yapılsın. Bergama’nın gündemi arazi satışları değil, Tekstil Fabrikası’nı pazarlamak değil, Millet Bahçesi değil. Millet Bahçesi yapıldığında işsizlik sorununa çözüm getirilmeyecek. Gençler boşlukta. Yarınlarını planlayamıyorlar. İktidarın olanaklarını gelecek nesillere aktarmak gerekir. Belediye yönetiminden buna yönelik mesai harcamasını bekleriz” dedi.

‘TARLA SATARAK YOL YAPILDIĞI NEREDE GÖRÜLMÜŞ?’

Bergama Belediyesi tarafından satışa sunulan tarım arazilerinin son durumu hakkında konuşan Canbaz, “Burada hedef alınan satış 832 dekar yer. Buralar sulu ve verimli arazilerdir. Köylünün ata toprağıdır. Bütünşehir Yasası’nın neden çıkarıldığı da ayrı bir tartışma konusunuz. Köyü mahalleye döndürdünüz de ne oldu? Köylünün kazancı yükselmedi. Kâğıt üzerinde bir değişiklik yaparak köylünün malını yasal yöntemlerle gasp ettiler. Tarla satarak yol yapıldığı nerede görülmüş? Satmak isteyenlerin gerekçeleri izafidir. Belediyenin gelirleri yok deniyor. Tarla yokken nasıldı? Tarlaları satarak gelir sorunundan kurtulmuş mu olacaklar? Bunlar doğru şeyler değil. Belediye, öz imkânlarıyla çözüm üreterek, muhalefeti de ikna ederek sorunları çözmelidir. Biz kendilerinden iş yapma becerilerini ortaya koymalarını istiyoruz. Geri dönüşü olmayan hataların altına imza atarsınız. Zaten çiftçi para kazanamıyor. Bir yumruk da siz atıyorsunuz. Davalar devam ediyor. Yasal yolların hepsi deneniyor. İYİ Parti ile dava açtık. Yürütmeyi durdurma kararı verildikten sonra Belediye’nin itirazı kabul edildi ve satışların önü açıldı. Tekrar dava açacağız. Ama sonuç ne olursa olsun tekrar uyarıyoruz. Yol yakınken köylünün emanet mallarını satmayın” açıklamasında bulundu.

‘ETİK BİR SORUN’

İzmir depremi sonrası yollanan kolilerin depolarda saklanmasının büyük bir yanlış olduğunu söyleyen Canbaz, “Burada en önemli husus şu; bu yardım kolilerinin İzmir depremi sonrası depremzedelere gönderilmesidir. Nereden bakarsanız bakın çok yanlıştır. Fazla geldiğini söylediler. Fazla geldiyse ihtiyaç sahibi vatandaşların isimleri belli, onlara gönderseydiniz. Neden aylarca depolarda beklettiniz? Bunları konuşmamız gerekirken konuyu kapatmaya çalışıyorlar. Etik bir sorun. Bu uygulamanın içinde yer alanlar yanlış yapmıştır” dedi.

‘DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI’

AKP’li Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun geride bıraktığı 2 yılı değerlendiren Canbaz, “Vatandaşın tercihine saygı duymak lazım. Bize düşen, bu tercih sonrası vatandaş adına belediye yönetimine fırsat tanımaktır. Bir yıl civarında takip yaptık. Ama birçok sorun gündeme gelince biz de refleks verdik. İktidar partisinin adayı seçilirse daha iyi hizmet gelir düşüncesi vardı ama Bergama’da değişen çok bir şey olmadı. Mesela Maltepe Mahallemizde belediye sıcak asfalt çalışması yaptı. 2 km’lik bir yol. Orada ışıklandırma da yaptı. Bunlar için teşekkür ediyoruz. Fakat iki yıldır yapılan ve elle tutulur, dişe dokunur bir bu çalışma var. Başka bir şey yaptılarsa çıkıp açıklasınlar. Adaylığı sürecinde Bergama’da bozulan yollardan şikâyet ederken sorumluluk alınca pansuman dediğimiz işleri bile geciktiren bir belediyecilik anlayışı var. Küçük işlerin bile yapılamıyor olması bir eksikliktir. Sık sık Ankara ziyaretinde bulunmasının ilçeye bir yansıması da olmadı. Ankara’ya gidiş gelişlerden bir beklenti yaratma çabası olarak görüyoruz. Ya projelerini geliştiremiyor ya da Bakanlıktan onay çıkmıyor. Bu kadar süreden beri somut olarak bir şey ortaya konmuş değil. Geçen yıl bizi de kredi konusunda onay verdiğimiz Cumhuriyet Meydanı Projesi vardı. Hayata geçirilmedi. Orada bir mesafe alabilirdi. Zamanı heba etme adına da bir başarısızlık var. Bu fırsatı da kullanamadı. Biz yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bergama’nın ihtiyacı olan projeleri hazırlayarak toplumun karşısına çıkmak için bekleyeceğiz. Bergama’nın da buna ihtiyacı var. Önemli olan süreci toplumun tüm kesimlerini içine alarak ortak akılla hareket etmektir. Biz bu anlayışla yola çıktık” şeklinde konuştu.

‘BELEDİYENİN TALEBİ YOK’

Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bergama’ya bakışını aktaran Canbaz, “30 ilçede olduğu gibi Bergama’yı da kucaklıyor. Bu yıl ülkenin içinde olduğu sıkıntılı duruma rağmen elinden gelen desteği veriyor. 2020 yılında 36 bin 400 ton asfalt serimi yapıldı. 1 milyon 300 bin metrekare de parke taşı yapıldı. Bir sürü talepler, çalışmalar da var. Bergama Belediyesi somut bir projeyle de gitmiyor. Böyle bir talep yok. Sonra da biz talep ettik Büyükşehir yapmıyor diyorlar. Bu işler kimsenin parasıyla yapılmıyor. Ne ‘ben yapıyorum’ anlayışı ne de ‘söyledim yapmıyorlar’ mazeretinin yararlı olmadığını düşünüyorum. Herkesin sorumlu davranması gerekiyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi