Bakan Kurulu karan ile gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufunu arttırmak iddiasıyla yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirildiğini anımsatan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi için, 2016 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde  hazırlandığı fakat varlığı doğrulanamayan bir rapordan yararlanıldığı iddiasını dile getirdi.

TOPLUMU OLUMSUZ ETKİLEDİ

Ülkenin son beş yılını kalıcı yaz saati uygulamasında geçirdiğini ve yaşanan olumsuzlukları anımsatan Böke, "Yaz saati uygulaması kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açtığı, kış günlerinde, milyonlarca çalışan ve öğrencinin, sabahın erken saatlerinde tümüyle karanlık bir ortamda işe ve okula gitmesi geniş halk kesimlerinde ciddi rahatsızlıklar yaratmış, toplum psikolojisi bu uygulamadan olumsuz etkilenmiştir. Kalıcı yaz saati uygulamasıyla ne ölçüde enerji tasarrufu sağlandığı konusu ise resmi makamlarca tatmin edici bir şekilde açıklığa kavuşturulamamıştır" dedi. 

ENERJİ TASARRUFU SAĞLANAMIYOR

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından kalıcı yaz saati uygulamasının ilk yılında yapılan çalışmada, bir önceki yılın aynı aylarına göre elektrik enerji tüketiminde tasarrufu sağlanamadığı bilgisine dikkat çeken Böke, "Bununla beraber, bilim insanları ve meslek odalarının yaptığı çeşitli araştırmalarda, kalıcı yaz saati uygulamasının önemli bir enerji tasarrufu sağlamadığı ortaya konulmuştur. EMO, takip eden yıllarda da aynı yaklaşımını yinelemiş ve kalıcı yaz saati uygulamasının enerji verimliliği yaratmadığını belirtmiştir. Bu konuda Energy Report Dergisinde yayınlanan makalede 8 yıllık enerji tüketimi ve temel atmosferik veriler incelenmiştir. Veriler ışığında, Türkiye'de beş yıldır uygulanmakta olan kalıcı yaz saati ile enerji tasarrufu sağlanmadığı gibi, günlük yük eğrisinde sürekli bir ötelemeye de sebep olmadığı açıkça ortaya konulmuştur" dedi.

ENERJİ TASARRUFUYLA İLGİLİ BİLİMSEL VERİ VAR MI?

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP'li Böke, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez"e, "Bakanlığınızın kalıcı yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağlayıp sağlamadığı konusunda bilimsel verilere dayalı bir analizi bulunmakta mıdır? Böyle bir analiz var ise, analizin Sonucunda kalıcı yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağlanıp sağlanmadığına dair elde edilen sonuçlar nelerdir?" diye sordu.

Böke şu sorularına da yanıt istedi:

Bakanlığına, kalıcı saati uygulamasının enerji tasarrufu konusunda bir katkı sağlamadığını bilimsel verilerle ortaya koyan çalışmalar incelemiş midir? Bilimsel veriler ışığında ortaya konan sonuçlar göz önüne alındığında, uygulamada ayak diremenin gerekçesi nedir?

Gelişim çağındaki milyonlarca çocuğun ve her gün erken saatlerde işe giden milyonlarca emekçinin psikolojik durumunu olumsuz etkileyen ve toplumun çoğunluğunda rahatsızlık yaratan yaz saati uvgulamasının toplum psikolojisi ve halk sağlığı üzerindeki etkilerine dair bakanlığınız tarafından yapılan çalışma var mıdır? var ise çalışmaların bulguları nelerdir?

Kış ayları yaklaşırken, enerji alanında uzman bilim insanlarının, araştırmacıların çağrılarını ve toplumun beklentisini dikkate alarak kış saati uygulamasına geri dönülmesi Bakanlığın gündeminde midir?

Editör: Haber Merkezi