Cengiz Aldemir/ANKARA - Türkiye’nin faşizan bir rejim dayatmasıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İz gazeteye yaptığı değerlendirmesinde, gençlerin ülkelerinden gitmek istemelerinin temelinde, daha eşit, daha özgür, daha adil bir yaşam arayışının olduğunu vurguladı. Böke, “Bunun ötesinde sadece kendi özgürlüğü değil başkalarının da özgürce düşüncelerini ifade edecek bir ülkeye gitmek istiyorlar. Gençlerin özgürlük talepleri ekonomi taleplerin de önüne geçmiş durumda. Gençler, “bizler birbirimizden farklı olabiliriz ama eşit olmak durumundayız” diyorlar. Bunu da ortaya koyacak olan sol değerlerdir tabi ki” dedi.

Toplumda ekonomik sıkıntılarla birlikte kayyum atamaları, muhalif siyasilerin göz altıları, gazetecilerin tutuklanmaları sonrası ortaya çıkan bir tepki oluştuğunu, bu tepkinin sadece muhalif olanlarda değil, iktidara yakın insanlardan da gelmeye başladığını kaydeden Böke, “ Belli ki toplum birçok konuda ortak bir noktada buluşabiliyor. Burada, sunu yapabilecek bir siyasi irade oluşturur muyuz? un yanıtını aramaktır. Artık talepler ve sıkıntılar mekanik olarak partiler bir araya gelir mi düşüncesinin çok ötesine taşıyor. İktidar ülkeye olan güveni yıkıyor. Yıkımın adresi de Saray’ın ta kendisi. Gerçeklerin konuşulmasını yasaklıyor, şeffaflık arayanın güvenini yok ediyor. Miras hukukunu yok sayacağını ve mülkiyet hakkını gasp edeceğini ilan ediyor, hukukun ve hakkın güvencesini arayanın güvenini yok ediyor” diye konuştu.

DERT ÜLKE DEĞİL

İktidarın, iban numaralarıyla halktan topladığı paralar nereye harcandı diye soran CHP Yüreğir Gençlik Kolları başkanı Eren Yıldırım’ı ve kamu kurumlarının bilgi sistemlerine nasıl sızılır diye soran CHP İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir’i talimatla tutuklanmasını hatırlatan Böke, toplumsal barış, hesap verilebilirlik ve güvenin yok edildiğini ifade eden Böke iktidara, “ Sermaye kontrolü yok diyor, sonra dönüp döviz hesaplarına vergi koyuyor, politik samimiyet ve eylem-söylem birliği arayanların güvenini yok ediyor. Çünkü derdi ülke değil, derdi kendi bekası” sözleriyle tepki gösterdi.

TALEP TABANDAN GELİYOR

Saray rejimi ve ortağının tercihinin parti devleti olduğunu, ekonomik ve sosyal sorunlarını çözülmesini isteyen toplumun ise sosyal devleti işaret ettiğini söyleyen Böke, “Toplum bu talepleriyle aslında sosyal devlet tanımı yapıyor. Öyle bir sosyal devlet ki sırf bu ülkenin yurttaşı olmaktan gelen bir hakla, sırf insan olmaktan gelen bir hakla, bu hakkı güvence altına alacak, gözetecek ve güçlendirecek bir kamucu anlayışa dayanacak. Öyle bir sosyal devlet ki rantçı yandaşın kar hırsını değil toplum yararını gözeten bir kamucu anlayışa dayanacak. Öyle bir sosyal devlet ki çağın ekonomisini yakalayacak yenilikçiliğe ve özgüvene dayanacak. Öyle bir sosyal devlet ki onu halkın büyük mücadelesi var edecek…talep tabandan geliyor ve kimse dur diyemez artık” tespitinde bulundu.

YENİYİ VAR EDECEĞİZ

Türkiye’nin bir yeni oluşuma ihtiyaç duyduğunu, o yeninin adresin sol değerler olduğunu ve bunu da halkla birlikte yapacaklarını ifade eden Böke,“ İktidar sanki bizleri bir tercihe sıkıştırıyormuş algısı yaratıyor. Hayır biz bir yeniye ihtiyaç var diyoruz, bu yeniyi toplum tarif ediyor. O yeninin adresi sol değerlerde buluşuyor. Bunu da biz kuracağız. Anahtar bizde, mucize bir hap aramıyoruz. Bir kapıyı açacağız. O kapının anahtarı hepimizin elinde. Dolayısıyla seçim erken mi olur, geç mi olur hiç fark etmez. Bir yeniyi var etmek için o seçime gitmek zorundayız ve başaracağız.”

Editör: Haber Merkezi