CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE- İzmir depreminde yaşanan acıların ve ölümlerin sorumlusunun çarpık düzen ve onun siyasi destekçilerinin olduğunu belirten CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, enkaz alanında yayın yapan bir TV kanalınadepremle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

DEVLETİN SORUMLULUĞU…

Vatandaşları öldüren rantçı düzenden hesap sormanın ise siyasi bir sorumluluk olduğunun altını çizen Böke, devletin görevini hatırlatarak,“ Siz bir ülkeli yönetiyorsanız. İktidar veya ortağıysanız, size düşen temel görev devletin kaynaklarıyla vatandaşınızın yaşamını korumaktır. Bu koruma yükümlülüğü esasında vatandaşı kendi bilinciyle baş başa bırakan değil, kuralları koyan, denetleyen, düzenleyen ve gerekli gördüğü yerlere müdahale eden bir anlayıştır. Devlet dediğiniz tam da bu sorumluluğu yerine getirme anlayışıdır” dedi.

ÇARPIK DÜZEN ÖLDÜRÜYOR

Ekonominin, pandeminin yükünü vatandaşa bırakan ve her şeyi özelleştiren iktidarın, can güvenliğinin ortadan kalktığı deprem gibi ağır yıkımları da vatandaşın omuzuna bırakmanın bir sorumsuzluk olduğunu belirten Böke, çarpık düzene işaret edere, “İktidar ve ortağına bu sorumluluklarını hatırlatmak görevimizdir. Zaman siyasi şov zamanı değil ancak siyasetin tam zamanı. Çünkü yaşıyor olduğumuz bu yıkımın sorumlusu siyasi tercihlerdir. Bu bir kader olduğu için değil, bu topraklarda bunlara mahküm olduğumuz için değil. Düzen böyle kurulduğu için Türkiye’de bu ölümler yaşanıyor. Deprem öldürmüyor deprem vergileri ile güçlendirilmeyen binalar öldürüyor“ifadelerini kullandı.

SORGULAMAK SİYASİ GÖREVİMİZ

Bir çok ülkede daha ağır ve yüksek şiddette depremlerin yaşandığını ancak ölümlerin yaşanmayışına dikkat çeken Böke, Türkiye’de yüksek oranda ölümlerin yaşanmasının nedenlerinin yanıtının siyasi tercihlerde yattığının bir kez daha altını çizerek,“ Vatandaştan toplanan vergiyi, güvenli barınmayı sağlamak için değil, rantçı, yandaş beslemeler için kullanmanın maliyeti vatandaşın can kaybı oluyorsa onu sormak da bizim siyasi sorumluluğumuzdur. Tam da bunu beklemeden sormanın, talep etmenin ve birlikte yapmanın zamanıdır” diye konuştu.

PAKDEMİRLİ’YE YE ŞOV ELEŞTİRİSİ

Deprem enkazının üstünde telefonuyla görüntü veren Bakan Pakdemirli’yi siyasi şov yapmakla eleştiren Böke,“Deprem sonrası can kurtarmak için zamanla yarışan uzmanlar çalışırken, yani eline telefonu kapıpenkazların üzerinde koşup, bunu bir siyasi şova dönüştürmenin zamanı değil. Ne bugün, ne yarın ne de bundan sonra. Gün siyasi şov değil, yetki ve sorumlulukları yerine getirme günü” sözleriyle tepki gösterdi.

DEPREM PARASININ ÖRTÜLÜRSE…

1999 Yılından bu yana deprem vergilerinin toplam 35 milyar dolar olduğunu ve bu paranın binaları güçlendirmek, yıkıp yerine yenisini yapmak için kullanılmadığını, yandaş şirketlere peşkeş çekildiğini söyleyen Böke,Niçin bu paralar buralara kullanılmadı? Niçin hala ranttan yana tercih kullanılıyor? Bu sorulara verilecek yapıtların üstü örtülürse eğer, korkarım ki çok daha acı ve çok daha ağır şeylerle karşılaşır Türkiye. Bizlerin sorumluluğu unutmamak ve unutturmamaktır. Bizlerde siyasi sorumlulukla bugüne kadar yaptığımız gibi hem yerel yönetimlerimizde hem meclisimizde bu işin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Başka çaremiz yok.”

Editör: Haber Merkezi