İZ GAZETE - Halklar arasında eşitlik, adalet ve özgürlük temelinde kamusal dostluk ve dayanışma kurmak üzere kurulan Halkların Köprüsü Derneği, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'a "Ben başkan olduğum sürece yatağa aç giren vatandaşlarımız varken Bolu'da Türk halkının vergilerinden oluşan bütçemizden Suriyelilere bir tek kuruş yardım yapılmayacaktır." açıklaması nedeniyle tepki gösterdi. 

Açıklamanın bir insan hakları ihlali olduğuna dikkat çekilerek CHP'li Özcan'a, Türkiye’nin hazırlayıcısı ve imzacı tarafı olduğu 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statülerini düzenleyen Cenevre Sözleşmesi ve uluslararası hukuk doğrultusunda hazırlanan 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (YUKK), Türkiye için mülteci ve sığınmacılara yönelik hukuki ve sosyal korumayı uluslararası ve ulusal hukuk açısından bir zorunluluğu hatırlatıldı.

Halkların Köprüsü Derneği tarafından yapılan açıklamada, "5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’nun Hemşehri Hukuku başlıklı 13. maddesine göre, herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Görüldüğü gibi Sayın Özcan’ın açıklaması yasalarımıza aykırıdır." denildi. 

"PARTİSİ İLE DE ÇELİŞMEKTEDİR"

CHP'li Özcan'ın açıklamalarının bir nefret söylemi olduğu ve bu tür açıklamaların dünyada ve ülkemizde nefret suçlarına, linçlere ve ırkçı saldırılara neden olabileceğine dikkat çekildi. Dernek tarafından yapılan açıklama da Özcan'ın partisinin politikaları ile çeliştiği ifade edildi ve "Belediye Başkanının bağlı olduğu partisi CHP'nin "Sınırlar arasında İnsanlık Dramından İnsanlık Sınavına" başlıklı mültecilerle ilgili raporunda, belediyelerin, mültecilerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunlarının çözümünde daha aktif rol oynamaları gerektiği belirtilmektedir. Özcan bu açıklamasıyla partisi ile de çelişmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

18.03.2019'da Yeni Zelanda'da müslümanlara yapılan saldırının hatırlatıldığı açıklamada "Dünya tarihinde yaşanan birçok ırkçı saldırı ve katliamlarda olduğu gibi daha yakın zamanda Yeni Zelanda’da yaşanan insanlık dışı saldırının bu tür açıklamalardan beslendiği ve saldırı cesareti bulduğu unutulmamalıdır. Bazı işaretlerinin ülkemizde de görüldüğü benzer saldırıların Türkiye’de de olmasını istemiyorsak yerel seçim kampanyaları döneminde farklı partilerde de görülebilen bu şekildeki açıklamalara prim ve hoşgörü gösterilmemelidir." denilerek Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ayrımcı, hukuk dışı ve tehlikeli kararından vazgeçmeye davet edildi. 

Dernek tarafından yapılan açıklamaya Buca Kent Konseyi, İzmir Barosu, İzmir Çevre ve Hatvan Hakları Derneği, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, İzmir Müzisyenler Derneği, Kadın Yazarlar Derneği, Konak Kent Konseyi, Konak Mülteci Meclisi, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu da destek verdi. 

NE OLMUŞTU? 

Bolu Belediye Başkanlığı'nı kazanan CHP'li Tanju Özcan sosyal medya hesabından "Ben başkan olduğum sürece yatağa aç giren vatandaşlarımız varken Bolu'da Türk halkının vergilerinden oluşan bütçemizden Suriyelilere bir tek kuruş yardım yapılmayacaktır." açıklamasını yaptı. Özcan'ın açıklamaları toplum vicdanını rahatsız etti. Özcan konu ile ilgili Sözc'ye yaptığı açıklamalarda mültecilere belediyelerden ve farklı kurumlardan yardım yapıldığını söylemiş ve Türkiye'deki mülteci sayısının giderek artmasına dikkat çekerek "Suriyelilere biz 7 yıldır ev sahipliği yapıyoruz.4 yıl öcne sayı 2 milyondu şimdi 4.5 milyonu aştı. 5-10 yıl sonraısnı düşünemiyorum. Bizim devlet olarak da bir karar vermemiz lazım; Suriyelileri gönderecek miyiz göndermeyip topluma entegre mi etmeye çalışacağız." demişti. 

Editör: Haber Merkezi