CHP’li Beko, 2018 yılının ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı’ ilan edildiğini ancak, aynı yıl çocuk işçi sayısının 7 bin artmasına ve en çok çocuk cinayetinin yaşandığı yıl olmasına tepki göstererek, AKP’nin çocuklar, kadınlar ve emekliler başta olmak üzere korumasız olanları vuran politikalar ürettiğini söyledi.

CHP’li Beko’nun açıklamasının tamamı şöyle:

Çocuk işçiliği haksızdır, hukuksuzdur, vicdansızdır!

Sermayenin en acımasız sömürü hali; çocuk işçiliğidir ve ne yazık ki 2019 yılının ilk beş ayında en az 26 çocuk işçi yaşamını yitirmiştir.

Bu hükümet tarafından “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” ilan edilen 2018’de maalesef çocuk işçi sayısı 7 bin artmış ve bu yıl ülkemizde en çok çocuk cinayetinin yaşandığı yıl olmuştur. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 28’ini oluşturan çocukların, 2018’de işgücüne katılım oranı yüzde 21’e yükselmiştir.

Çünkü biliyoruz ki AKP neoliberalizmi bir toplumda çocuklar, kadınlar, emekliler başta olmak üzere en korumasız olanları vuran politikalar üretmektedir. Bütün gelişmiş ülkeler bu işçilik türünden vazgeçmiş, yasaklamıştır. Unutulmamalıdır ki zorla çalışan çocuklar modern dönemin köleleridir ve bu durumu kabul etmek mümkün değildir.

Bugün ülkemizde yaklaşık 2 milyon çocuk işçi bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra Ortadoğu’da yaşanan olumsuzluklardan dolayı büyük göç alan ülkemizde, göçmen çocuk işçiliğinin kayıt dışı biçimde, acımasız koşullarda kullanıldığı da görülmektedir.

Her şeyden önce ve ilk etapta ÇOCUK İŞÇİLİĞİ YASAKLANMALIDIR!

Çocuk işçiliği ile mücadele sağlam bir yasal zemine oturtulmalı, Türkiye imzaladığı uluslararası sözleşmelere uymalı, çocuk işçiliğini önlemek için denetim yetersizlikleri ortadan kaldırılmalı, denetimler ve ceza yaptırımları arttırılmalıdır.

Bugün 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü,

O nedenle bir kez daha vurguluyoruz…

Çocuk işçiliğine Hayır!

Editör: Haber Merkezi