Cengiz Aldemir/ANKARA- Koronavirüs salgını döneminde sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini dile getiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İz gazeteye yaptığı açıklamasında, virüs bulaşan sağlık emekçisi sayısının her geçen gün attığı uyarısında bulundu. İzmir Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikasının verilerini paylaşan Beko, İzmir’de 350’nin üstünde sağlık emekçisine kovid-19 virüsü bulaştığını belirtti. Temaslı ya da enfekte sağlık emekçisi sayısı hakkında hiçbir bilginin bulunmadığını ve bunu da tedirginliğe yol açtığını kaydeden Beko, bu bilgilerin bir an önce sağlık emek örgütleriyle paylaşılmasını önerdi.

KHK ile ihraç olmuş sağlık emekçilerinin acilen işlerine iade edilmesi gerektiğini vurgulayan Beko, hakkını arayan çalışanlara soruşturma açılmasına tepki gösterdi. Sağlık çalışanlarının en önemli beklentisinin özlük hakları olduğunu ifade eden Beko, sağlık sendikalarının açıklamalarına dikkat çekerek, “ Sağlık personelleri ne yazık ki unutulmakta sesini çıkaran sağlık çalışanları susturulmaya çalışılmaktadır. Pandemi sürecinde hiç bir zaman ücret beklentisine girmemiş sağlık çalışanlarının bu süreçte en önemli beklentileri özlük haklarıdır” dedi.

AYRIMCILIK HAD SAFHADA

Pandemi sürecinde alınan kararlar kurumların insafına bırakılması ile amirlerin takdir yetkilerini çalışanların aleyhine kullandığına dikkat çeken Beko, bazı kurumlarda Pandemi hemşireleri rotasyon ile belirlenirken, bazılarında rastgele yapıldığına dikkat çekti. Salgın sürecinde çalışanlar arasında adam kayırmacılığının ve ayrımcılığın hat safhaya çıktığını belirten Beko, “Yapılan ek ödeme açıklaması ile çalışanlar şok olmuş durumdadır. Pandemi kliniklerinde sadece kadrolu ve sözleşmeli memurlar çalışmamaktadır. İşçi kadrolu hemşireler, teknikerler, teknisyenler, hasta bakıcılar, aşçılar, temizlik görevlileri, vs farklı statü ve ünvanlı çalışanlar vardır. Ama ne yazık ki yapılacağı söylenen bu ek ödeme hesabında çoğu personel yok sayılmıştır. Sağlık çalışanlarına herhangi bir ücret verilmese de çalışmalarına devam edecektir. Şunu belirtmek isterim ki, yapılan bu ek ödeme sistemi çalışma barışını bozmaktadır. Aynı klinikte görev yapan bir çalışana çalışması karşılığı bir ödeme yapılması planlanıyor ancak aynı ekipte birlikte görev yapan çalışanların birine bu ödeme yapılırken diğerine yapılmıyor. Adalet bunun neresinde” sözleriyle tepki gösterdi.

SAĞLIK ATAMALARI YAPILMALI

Çaresiz kalan sağlık çalışanlarından kendisine her gün yüzlerce telefon ve mail geldiğini söyleyen CHP’li Beko, bu insanların salgın sürecinde sosyal medya paylaşımının yanı sıra dilekçelerle hak arama yollarına başvurmak zorunda bırakıldığını belirtti. Tüm izinleri iptal edilen ve içlerinde hamile, kronik hasta, engelli personel dahil sağlık çalışanlarının iş yükünün arttığına dikkat çeken Beko, Cumhurbaşkanlığında bekleyen 620 bin sağlıkçının atamasının bir an önce onaylanmasını istedi.

BAKAN KOCA’YA ÇAĞRI

Öte yandan Adalet Bakanlığının uyguladığı 3’lü vardiya sistemi ile birlikte çalışanların 30 gün sonunda ailelerine kavuşabildiğini hatırlatan Beko, Sağlık Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumlarında görev yapan sağlık çalışanlarının ailelerine ne zaman kavuşacaklarını ise bilemediklerini söyledi. Bazı kurumlarda esnek çalışma modeli uygulanırken, sağlık kurumlarında rastgele bir sisteme geçildiğini kaydeden Beko, Bakan Koca’ya, “ Sağlık kurumlarımızda iş yükü sadece belirli bir kesimin üstüne yüklenmiştir. Özellikle işçi kadrosunda görev yapan ve covid-19 testi pozitif çıkan hastalara en fazla teması olanlardan hasta bakıcılar, hemşireler ve temizlik görevlileri haftada 48 saat çalıştırılmaya devam ediliyor. Sayın Bakan buna bir el atın” çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi