Cengiz Aldemir/ANKARA - Gezi Parkı protestoları ve 15 Temmuz darbe girişimi davalarından yargılanan ve hakkında casusluk dahil çeşitli suçlamalar bulunan Anadolu Kültür’ün kurucusu Osman Kavala 46 aydır cezaevinde. Kavala'nın tutuklu yargılanmasına yurtiçi ve yurtdışından tepkiler yağıyor. Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İnsan Hakları Örgütlerinin yanı sıra bir çok hukukçu, yazar, sanatçı ve düşün insanı, Kavala'nın tutukluluğuna tepki göstererek serbest bırakılması çağrısında bulundu.

KAVALA'NIN TUTUKLUĞU VİCDANLARI YARALIYOR

Kavala'nın tutukluluğuna bir tepki de CHP İzmir Milletvekili Kani Beko'dan geldi. İz gazeteye konuşan Beko, Kavala’nın tutukluluğunun siyasi olduğunu, bu tutukluluk nezdinde bütün hak savunucularının ve Türkiye’deki sivil toplumun sesinin kısılmasının amaçlandığını söyledi.

KAVALA'NIN TUTUKLUĞU HAK İHLALİDİR

Yaklaşık 4 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın uzun tutukluluğunun uzatılmasının, insan hakları ihlali olduğunu belirten CHP'li Beko, "Bakın bunu sadece ben söylemiyorum. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği, 46 aydır tutuklu yargılanan işadamı Osman Kavala’nın tutukluluğunun uzatılmasının insan hakları ihlali olduğunu söylüyor. Ayrıca geçtiğimiz eylül ayı başında, İstanbul 13. Ceza Mahkemesi’nde alınan tutukluğun uzatılması kararıyla, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemeleri (AİHM) kararlarına uyma sorumluluğunu da çiğnediğine bir kez daha dikkat çekiliyor. İşadamı Kavala’ya yönelik “dayanaksız suçlamaların” devam etmesine 10 ülkeden serbest bırakılması için Türkiye'ye çağrı yapıldı. Sadece Kavala'yı değil, tek adam rejiminde insan hakları savunucuları, avukatlar ve gazetecileri de susturmak için kullanılan bir yargı sistemi var. Kavala bunun kurbanıdır" dedi.

KAVALA'NIN ARKASINDA TRUMP, MERKEL YOK

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Gezi Parkı davasının tek tutuklu sanığı olan ve halen cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala'nın başvurusu hakkında ihlal kararı verdiğini ve derhal serbest bırakılmasını istediğini anımsatan Beko, " Saray rejimi İnsan hakları savunucusu olan Kavala'yı susturmak için örtülü bir amaç izlediğini düşünüyorum. Osman Kavala’nın arkasında ABD Başkanı Trump yok, Alman Başbakanı Merkel yok. Bu nedenle Kavala davası bir kin davasına dönüşmüştür. Bu dava bize gösteriyor ki Türkiye’de hukuk devletinin zerresi yoktur, hiç birimizin yargısal güvencesi yoktur. Kimsenin mal-mülk güvencesi yoktur” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

BALKANLARDAN HAİN DEĞİL ATATÜRK ÇIKAR

Osman Kavala'nın da kendisi gibi Balkan göçmeni Tütüncü ailesinin çocuğu olduğunu belirten CHP'li Beko, Kavala'nın aydın, yenilikçi, girişimci, ülkeye bir çok hizmetlerde bulunan bir iş insanı olduğunu vurguladı. Beko, "Sayın Kavala benim gibi bir Balkan göçmeni bir ailedenin evladıdır.

Balkanlardan göç eden başta Mustafa Kemal Atatürk gibi bu insanlar hiç bir zaman vatanına ihanet etmemiştir. Osman kavala balkan göçmeni ve iyi bir sanayicidir. Bunun altını çizmek istiyorum. Bizler bu ülkenin öz evladı ve kimsenin koparamayacağı harcıyız. Osman Kavala derhal serbest bırakılmalıdır" çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi