TUGAY CAN / İZGAZETE - Cumhuriyet Halk Paartisi İzmir milletvekili Kani Beko'nun Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Binası’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasına, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili Özcan Purçu, İzmir İl Sekreteri Birgül Değirmenci, Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri ve DİSK'e bağlı sendikaların şube başkanları katıldı.

Beko yaptığı açıklamada Başkanlık rejimine geçilir geçilmez çalışma hayatı ile ilgili yapılan ilk uygulamalardan biri Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Cumhurbaşkanına bağlanması olduğuna dikkat çekerken, Türk Tipi başkanlık rejiminin, çalışma hayatına getirdiği keyfilikler getirdiğine vurgu yaptı.

“ZAMANINDA SENDİKAL ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNÜ AÇTIĞINI İDDİA EDENLER…”

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren, bir anlamıyla ‘en büyük toplu sözleşme’ olan asgari ücret tespiti, Cumhurbaşkanının ve damat beyin insafına bırakıldığının altını çizen Beko, “İşçilerin geleceği, sarayın dört duvarı ve başkanın iki dudağı arasına bırakıldı. Zamanında iki sendikaya birden üye olabilirsiniz diyenler, böylelikle sendikal örgütlenmenin önünü açtığını iddia edenler, şimdi tek bir sendika temsilcisinin bile fikrini almadan, milyonlarca işçinin, emekçi ailesinin sofrasına girecek ekmeği keyfilikle belirleyecek noktaya geldi. Yeni haliyle Asgari Ücret Tespit Komisyonu işçilerin kazanılmış haklarının gasp edilmesi, sendikal özgürlüklere en ağır darbelerden biri ve emekçinin, emekçi ailelerinin, ücretle geçinenlerin kaderinin saray sakinlerinin lütfuna bırakılması demektir.” dedi.

“SARAYIN VE YANDAŞLARIN GÜCÜ YETMEYECEKTİR”

Hukuku, adaleti, eşitliği hiçe sayan, yoksulun sofrasındaki ekmeğe göz diken, ülkeyi şirket mantığıyla yönetmeyi marifet sayan, devletin kamusal sorumluğunu hiçe sayan bu anlayışa karşı; her alanda mücadeleye devam edeceğiz.” diyen Beko, “İşçilerin dayanışma ve mücadele ile kazanılmış haklarını gasp etmeye sarayın ve yandaşlarının gücü yetmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

Beko sözlerini şöyle sürdürdü: Yeni haliyle, “Asgari Ücret Tespit Komisyonuna dair düzenleme Milletin Meclisini devre dışı bırakmaktadır. Ülkenin gündeminden ve milletin gözünden kaçırarak saray odalarında iş çevirmektir. Kararname ile haklara dair düzenleme yapmak bir hukuksuzluktur. Hakların açık gaspıdır. Yasamanın yetkisinde olması gereken hukuk yaratma gücü çerçevesinde, olması gereken TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun bu alanda yetkilendirilmesidir. Aksi, hukukun arkasından dolanmaktır.”

ÖRNEKLERLE AÇIKLADI

Sendikaların Haziran 2018 araştırmalarından örnekler veren Beko, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.714 TL, yoksulluk sınırı 5.584 TL’dir. net asgari ücret  1.603 TL olduğunu belirtti. Beko, "Ama bir kişinin aylık geçim maliyeti ise 2.122 TL’dir. Aradaki fark neredeyse yüzde 30’dur. Mutfak enflasyonunda on iki aylık artış yüzde 13,66’dır.Mutfaklar yangın yerine dönmüştür. Ceplerdeki delik büyümektedir. Enflasyon durdurulamamaktadır. Emekçilerin zar zor doydukları ücretleri her geçen gün erimektedir. Yeni düzende kimse yoksulluğu tartışamaz hale getirilmek ve emekçiler açlığa mahkûm edilmek istenmektedir. Açlıkla terbiye edilmek istenen emekçiler bu düzeni kabul etmeyecektir." dedi.

ERDOĞAN’I UYARIYORUM

Alınan kararın yanlış bşr karar olduğuna dikkat çeken Beko, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı uyardığını yineledi. Beko sözlerini şöyle tamamladı;

“Milyonların rızkının vebalini almayın. Bu düzeni sürdüremezsiniz. Erdoğan'ı, başta Erdoğan'a oy veren işçi kardeşlerim olmak üzere, tüm Türkiye işçi sınıfına, emekçi kitlelerine şikayet ediyorum. Kardeşlerim, saray düzeni ve Cumhurbaşkanı ekmeğinizle oynuyor. Bu uygulama kula kulluğun artması anlamına gelecek. Ekmeğiniz küçülecek, söz söyleme hakkınız azalacaktır."

ASGARİ ÜCRETE YILDA İKİ KEZ ZAM YAPILMALIDIR

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu’nun yetkilerinin derhal meclise ve işçi sendikalarına verilmesi gerektiğine dikkat çeken Beko, çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı;

-- Asgari Ücret insan onuruna yaraşır ve bilimsel verilere dayalı olarak yoksulluk sınırının üzerine çekilmelidir.

-- Vatandaşlık geliri uygulamasına geçilmelidir.

-- 1 Ocak 2019’da net asgari ücret en az 2.200 TL olmalıdır.

-- Asgari ücretten gelir vergisi kalkmalıdır.

-- Asgari ücrete altı ayda bir (Ocak - Temmuz) zam yapılmalıdır. Asgari ücret artışını enflasyon ve refah artışı payını dikkate alarak yılda iki kez belirlenmelidir.

Editör: Haber Merkezi