İZGAZETE - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün CNN Türk kanalında Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtladı. Ahmet Hakan’ın döviz kurundaki hareketliliği sorduğu Bakan Albayrak soruya, ‘’Doların artması sizi niye ilgilendiriyor ki? Maaşınızı dolarla mı alıyorsunuz? Borcunuz Dolar’la mı? Neden endişe duyuyorsunuz?’’ şeklinde cevap vermesine birçok vatandaş, siyasi ve ekonomist tepki gösterdi.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da Bakan Albayrak’a 11 maddelik bir açıklama ile yanıt verdi. ‘Türkiye ekonomisinin başındaki damattan inciler…’ başlığı ile paylaştığı açıklamada Bayır ‘dolarla ne işimiz var’ sorusuna 11 madde ile yanıt verdi. İhracat için alınan ara mallar, elektrik, doğalgaz, benzin, elektronik eşyalar, sağlık ekipmanı gibi temel şeylerin dolarla alındığını vurgulayan Bayır, ‘’ yani kısacası hayatımıza dair ne varsa, hepsi dolarla.’’ sözlerini kullandı.

HAYATIMIZA DAİR NE VARSA, HEPSİ DOLARLA!

Bayır’ın açıklamasının tamamı şöyle; ''Hazine ve Maliye Bakanı, dün bir televizyon kanalında katıldığı programda doların artışı ile ilgili kendisine yöneltilen sorulan soruya, ‘’Doların artması sizi niye ilgilendiriyor ki? Maaşınızı dolarla mı alıyorsunuz? Borcunuz Dolar’la mı? Neden endişe duyuyorsunuz?’’ şeklinde cevaplıyor.

Hemen Cevap verelim.

Dolarla ne işimiz mi Var? Buyurun Açıklayayım!!!

1) İhracat için dışarıdan aldığımız tüm ara mallar dolarla,

2) Elektrik, doğalgaz, benzin, mazot dolarla,

3) Gübre ve gıdaların tohumları dolarla,

4) Tekstil makinaları ve ithal ettiğimiz pamuk dolarla,

5) Hayvancılığı bitirdiğimiz için ithal kesimlik hayvan dolarla,

6) Cep telefonu, Bilgisayar, Elektronik aletlerin çoğu dolarla,

7) Çocuk kıyafetlerinin, oyuncakların büyük kısmı dolarla,

8) Kimyevi ham maddelerin bir kısmı dolarla,

9) Kâğıdın hammaddesi bile dolarla,

10) Sağlık ekipmanları, ilaçlar ve aşı dolarla.

11) Türkiye’nin uydusunu fırlatması bile dolarla,

Yani kısacası hayatımıza dair ne varsa, hepsi dolarla.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi olarak, Damat Bakana sesleniyorum. Dolarla maaş almıyor olabiliriz belki; ancak dolar hayatımızın her alanında olduğu için, doların artışı, hayat pahalılığına neden oluyor.

Tarımda kendi kendine yeten bir ülke halinden çıkarıp, samanı dahi ithal eden, dışa bağımlı bir ülke haline getirdiğiniz için, devlet markalarını üreten fabrikaları yabancılara peşkeş çekip sattığınız ve yerine alternatif fabrikalar kurmadığınız için, üretim ekonomisini terk edip, tüketim ekonomisi uygulayarak, ülkemizi dışa bağımlı hale getirdiğiniz için dolar bizi ilgilendiriyor. Bizim dememiz o ki; Dolar yükseldikçe, TL Eriyor.

TL eridikçe, Dolar yükseliyor… TL eridikçe, halkımızın alım gücü azalıyor, yoksullaşıyor.

Birçok vatandaşımızın dünya haritası üzerinde yerini bile bilmediği, Papua Yeni Gine parası olan 1 Kina bile, 2.10 TL ediyor. Yani orada bile, paramız pul olmuş. tasarruf olmaz diyenlere, ’’Peki, paramızın itibarı ne oldu?’’ diye sormak istiyorum.

Bu yüzden, milletin aklı ile alay etmeyin.''

Editör: Haber Merkezi