İZ GAZETE- Fosil yakıtların yol açtığı hava kirliliğinin sağlık ve çevresel etki maliyetinin giderek arttığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, kömürle çalışan termik santrallerden kaynaklanan emisyonların, hava kirliliğini artıran etkenlerin başında geldiğini söyledi.

HAVA KİRLİLİĞİNDEN HER YIL 40 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Uluslararası araştırmalara göre, Türkiye'nin AB ve Dünya Sağlık Örgütü'nün ortalama değerlerin üstünde hava kirliliğine maruz kaldığını belirten CHP'li Bakan, "En genel hatlarıyla, hava kirliliğinin erken ölümlere, kronik akciğer hastalıklarına, kalp sorunlarına ve erken ölümlere yol açtığı bilimsel olarak ortaya konmuştur. Çevre kuruluşlarının yaptığı araştırmalar fosil yakıtların yol açtığı hava kirliliğinden dolayı Türkiye'de her sene yaklaşık 40 bin kişinin erken öldüğü öngörüsünü ortaya koymaktadır" bilgisini paylaştı.

SOLUNUM HASTALIKLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP'li Bakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "Termik santrallerin bulunduğu yerlerde solunum sistemi hastalıklarından, kanser hastalığına kadar halk sağlığını tehdit eden pek çok sonucun ortaya çıktığı bilimsel verilerle ortaya konulmuştur. Bu konuda Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır? Varsa, sonuçları nelerdir? Bunun termik santral bulunmayan diğer illere göre oranı nedir?" sorusunu yöneltti.

CHP'li Bakan şu sorularına da yanıt istedi:

Ülkemizdeki kömürlü termik santrallerin yol açtığı hava kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunlarının maliyetinin toplam sağlık harcamalarındaki payı nedir? 2002'den bu yana nasıl değişmiştir? Bununla ilgili bir çalışmanız var mıdır?

Santrallerin bulunduğu çevrede sağlıkları en çok bozulmaya aday olan risk grupları olan çocuklar, yaşlılar, astım hastaları, süreğen tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) olanlar ile ilgili hangi tedbirler alınmıştır?

Hükümetinizin yeni kömürlü santral projeleri yapmayı planladığı bilinmektedir. Yeni santraller yapılırsa ortaya çıkacak sağlık etkileri ile ilgili modelleme çalışmanız var mıdır? Bakanlığınızın mevcutlar ve yapılmak istenenlerin toplam etkisini ortaya koyan bir değerlendirmesi bulunmakta mıdır?

Editör: Haber Merkezi