Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 81 ilde kurulan hava kalitesi veri izleme istasyonları üzerinden hava kalitesi ölçümü yapılıyor ve www.havaizleme.gov.tr adlı internet sayfasında yayınlanıyor.

Ancak İzmir’de sadece Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı, Bornova, Konak-Alsancak, Konak-Güzelyalı, Buca-Şirinyer ve Seferihisar’da bulunan istasyonların bilgilerine ulaşılabiliyor. Sitede sanayi bölgesi olması sebebiyle hava kirliliğinin yoğun olduğu Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki hava ölçüm istasyonları yer almıyor. Bu bölgelerin hava ölçüm verileri Haziran 2016’dan beri kamuoyuyla paylaşılmıyor.

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, bu konuyu 2019 yılının Eylül ayında Meclis gündemine taşımış, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sormuştu. Kurum, soru önergesine verdiği yanıtta, bu bölgelerdeki istasyonlarda ölçülen değerlerin, internet sayfasına veri aktarımı cihazı ve yönetim yazılımı hizmet alımı işinin yürütüldüğü, yazılımın temin edilmesinin ardından tüm verilerin anlık takip edilebileceğini ifade etmişti.

Aradan geçen zamana rağmen hiçbir gelişme olmayınca CHP’li Murat Bakan geçen Nisan ayında konuyu tekrar gündeme getirdi ve Bakan Kurum’a bir kez daha İzmir’in havasını sordu. Bakan Kurum yanıtladı.

‘Hava kalitesi 7 gün 24 saat ölçülüyor’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “Aliağa, Menemen, Yeni Foça’nı kirliliği Aliağa (Enka) ve Aliağa-Bozköy Hava Kalitesi İzleme İstasyonları kesintisiz 7 gün 24 saat esasına dayanarak ölçülmektedir. İstasyonlarda PM10, PM2.5, SO2, O3, CO ve Nox parametrelerine ait hava kalitesi ölçümleri izlenmektedir. Söz konusu veri aktarım yazılımı istasyonlara kurulmuş bulunmaktadır. Bahsi geçen yazılımın cihazlardan aldığı verilerin https://sim.csb.gov.tr/ adresinde anlık olarak yayımlanabilmesi için çalışmalar Bakanlığımızca devam etmektedir” yanıtını verdi.

Aliağa bölgesindeki insanlar ne soluyor?

CHP’li Murat Bakan, “7 gün 24 saat hava kalitesi ölçümü yapılıyor, hava ölçüm cihazlarında veri aktarım yazılımı var ama bu veriler anlık olarak yayınlanmıyor ve defalarca sormamıza rağmen hiçbir şekilde son 5 yıldır Aliağa bölgesinin hava kalitesiyle ilgili kamuoyuna açıklama yapılmıyor. Neden? Madem 7 gün 24 saat hava kalitesi ölçümü yapılıyor defalarca sormamıza rağmen 5 yıldır bu veriler neden açıklanmıyor? Demek ki bir şeyleri gizliyorsunuz. Madem ölçüm yapılıyor, bu kadar eminsiniz, o zaman paylaşın kamuoyuyla. Neden gizliyorsunuz? Aliağa ağır sanayi bölgesi ve burada insanlar yaşıyor. Nefes alıyor, su içiyor, topraktan çıkan gıdayı tüketiyor… Aliağa’ya meslek hastanesi yapılıyor. Bu hastanenin Aliağa’ya kuruluyor olmasının nedenini sorgulamayacak mıyız? Son yıllarda Aliağa’da meslek hastalığı kapsamında hastalanan, meslek hastalığından dolayı hayatını kaybeden çok fazla yurttaşımız var. Hava kirliliği; basit, göz ardı edilebilir, sürekli ertelenebilir bir konu değil. Tüm canlılar solunumla hayatta kalıyor. Aliağa bölgesindeki insanlar havadan ne soluyor? Bu soruların yanıtları verilmeli. Ve acilen bu sorumsuzluk, bu denetimsizlik son bulmalı! Böyle devam ederse bu bölge insanlar için de tüm canlılar için de mezar olacak” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi