İZ GAZETE- Dünyanın karşı karşıya olduğu iklim kriziyle mücadele için liderler, çevre örgütleri, bilim insanları İskoçya'nın Glasgow kentinde İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) bir araya geldi. Konferansa yaklaşık 140 lider katıldı.

Zirvede, küresel sıcaklık artışının yüzyıl sonuna kadar 2 santigrat derecenin altında tutulması, hatta 1,5 derece ile sınırlandırılabilmesi için 2050'ye kadar sıfır karbon emisyonu hedefine nasıl ulaşılacağı masaya yatırıldı.

COP26 SON ŞANS

İklim değişikliyle mücadele için 2015'te varılan 197 ülkenin imzaladığı Paris İklim Anlaşması'na göre ülkelerin ulusal iklim eylem planlarını her 5 yılda bir güncellemeleri gerekiyor. Bilim insanları COP26'yı iklim krizinin önlenebilmesi için son şans olarak değlendiriyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programının (UNEP) son raporu ise mevcut taahhütlerle iklim hedeflerine ulaşılamayacağını gösteriyor.

ÇEVRE VE BİLİM İNSANLARI KATILDI

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nın (COP26) bu yıl 31 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlendiğini belirterek, "İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na tüm dünyadan devlet liderleri, diplomatlar, bürokratlar, yöneticiler, çevre örgütleri ve bilim insanları katılmıştır. Yaklaşmakta olan iklim felaketini önlemek amacıyla dünyanın birçok ülkesinden katılımcılar COP26' ya gelmiş ve burada görüşmelerini sürdürmüşlerdir. Türkiye'de geniş bir heyetle katılmıştır" dedi. 

GLASGOW'A KAÇ PERSONELİNİZ GİTTİ?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na, "Bakanlığınız ve Bakanlığınıza bağlı kurumlardan kaç personel/temsilci Glasgow'a giderek COP26'yı takip etmek üzere görevlendirilmiş?" diye soran CHP'li Bakan şu sorularına da yanıt istedi:

Görevlendirilen personel hangi tarihlerde, ne kadar süre Glasgow'da kalarak COP26 'yı takip etmişlerdir?

COP26'yı takip eden kişilerin görevleri ve uzmanlık alanları nedir?

Editör: Haber Merkezi