Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2020 Yılı Sayıştay Denetim Raporunda, Bakanlık tarafından atık yönetimi konusunda yetkilendirilmiş kuruluşların denetlenmediğini belirten CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Atıkların toplanması, taşınması, geri kazanımı, geri dönüşümü ve bertaraf edilmelerine dair yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve bunlara yönelik gerekli harcamaların karşılanması amacıyla Bakanlığın koordinasyonunda bir araya gelerek oluşturulan tüzel kişiliği haiz birlik olarak tanımlanmaktadır. Mevzuat uyarınca; ilgili kuruluşlar, gerçekleştirilen çalışmaların gelişme raporlarını, bir sonraki yılın planını ve yıllık bütçesini her yılın Mart ayı sonuna kadar Bakanlığa sunmakla yükümlüdürler. Bakanlık ise, yetkilendirdiği kuruluşları denetlemek durumundadır" dedi.

YETKİLİ KURUMLAR DENETLENMEMİŞ

Sayıştay tarafından yapılan incelemede, Bakanlığın söz konusu yetkilendirilmiş kuruluşlara ilişkin etkin bir denetim yapmadığı,  yetkilendirilmiş kuruluşların bağımsız denetim kuruluşları tarafından iki yılda bir denetlenip denetlenmediği hususuna ilişkin bir kontrol sürecinin de işletilmediği tespitinin yer aldığı bilgisini paylaşan CHP'li Bakan, "Sayıştay, "Bu durum, yetkilendirilmiş kuruluşların mevzuatta belirtilen hükümlere uygun hareket edip etmediği ve yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği noktasında belirsizlik oluşturmaktadır” demiştir.

İdarenin denetimlerin yapıldığı yönündeki beyanını doğru bulmayan Sayıştay, "Yapılan incelemede tüm yetkilendirilmiş kuruluşların denetlenmediği, ayrıca kuruluşların bağımsız denetim firmaları tarafından da denetlenmediği tespit edilmiştir. Bakanlık tarafından, atık yönetimi konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlara ilişkin mevzuatta yer alan denetimlerin yapılması/yaptırılması, aynı zamanda bu kuruluşlar tarafından yıllık olarak sunulması gereken bilgi ve belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulup sunulmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir” yönünde değerlendirme yapmıştır" bilgisini paylaştı.

DENETİMLER NEDEN YAPILMADI?

Konuyu meclis gündemine taşıyan Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a, "Bakanlığınız tarafından atık yönetimi konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlara ilişkin mevzuatta yer alan hükümler çerçevesinde yapılması gereken denetimler neden yapılmamıştır?" sorusunu yöneltti. CHP'li Bakan, "Denetimlerin yapılmasında sorumluluğunu yerine getirmeyen, görevini ihmal eden ve hem kamu zararına hem de denetim boşluğuna sebep olan kişiler kimlerdir? Bu ihmallerin sorumluları hakkında hangi idari işlemler uygulanacaktır?" sorusuna da yanıt istedi.

Editör: Haber Merkezi