Gizem TABAN/İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Enerji ve Alt Yapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İz Gazete’ye açıklamalarda bulundu. Son dönemde vatandaşın cebini yakan fahiş elektrik zamları, hükümetin enerji alanındaki politikalarını değerlendiren Akın, CHP’nin iktidara gelmesi halinde izleyecekleri enerji politikalarına dair bilgiler de verdi. Akın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bu alandaki çalışmalarını da değerlendirdi.

‘MİLLETLE ALAY EDİYORLAR’

Son dönemdeki elektrik zamları ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elektrik faturalarında yeni düzenleme yapılacağına ilişkin açıklamalarına dair değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Yapmaları gereken çalışma hala ortada yok. Laf gevelemekten, milleti oylamaktan başka yaptıkları bir şey yok. Milletin talimatı açık ve net ortada; Cumhuriyet tarihinin en büyük zamları derhal geri alınmalıdır. Milletimizin ne dayanacak gücü var ne ödeme kapasitesi var. Yanlış politikalarla vatandaş eziliyor. Bu kademeli tarife için ilk kademenin zamsız olması gerektiğini defalarca dile getirdik. Ama Bakan’ın dünyadan haberi yok. Bakan, Meclis’teki konuşmasında sosyal tarife olacağını söylüyor ama sosyal dediği tarifeye yüzde 52’lilk zam yapıyor. Gün geçirmeden bu zamların geri alınması gerekiyor. İnsanlarımız faturalarını ödeyemiyor. Asgari ücrete zam yaptılar, diğer zamlarla bu zammı geri aldılar. Milletle alay ediyorlar. Bu kabul edilemez. İnsanlarımızın artık tahammül gücü kalmadı” diye konuştu.

‘VATANDAŞ SEÇİM İSTİYOR’

Vatandaşın seçim istediğini vurgulayan CHP’li Akın, “AKP fedakarlıktan bahsediyor ama bunun vatandaşa faydası yok. Vatandaşımız; ‘Artık fedakarlıktan bahsetmesinler, eğer bir fedakarlık yapacaklarsa seçim sandığını getirsinler’ diyor. Herkes seçim istiyor. Millete rağmen hala iktidarda kalmak olacak şey değil. Milletin talebi seçim. Çünkü Türkiye’yi yönetilemez duruma getirdiler. Yanlış politikalarla insanların hayatlarını sürdüremez hale getirdiler. Ama hala görmezden, duymazdan geliyor. Vatandaşı oyalıyorlar. Millete rağmen siyaset olmaz, millete rağmen iktidarda kalınmaz. Getirdikleri ağır yükleri ortadan kaldırmanın tek yolu seçim. Milletimiz de bunu istiyor” dedi.

‘SORUNLARI ORTADAN KALDIRACAĞIZ’

CHP’nin iktidara gelmesi halinde enerji politikalarında nasıl bir yol izleneceği hakkında da bilgiler veren Akın, “Enerji politikaları orta ve uzun vadeli planlanır. Biz öncelikle kendi ülkemizde depolarımızı doldurmakla mükellefiz. Daha kendi depolarını dolduramayan iktidarın hala iktidarda kalması enteresan. Türkiye’de elektrik üretiminde artık kamunun payı neredeyse kalmadı. Elektrik üretiminde kamunun payının artırılması lazım. Şu anda enerji lobilerine teslim olmuş bir iktidar var. Enerji Bakanlığı artık neredeyse elektrik şirketlerine söz geçiremiyor. Çünkü her şey özelleşti. Elektrikte kamunun payını artıracağız, bu alandaki yatırımları artıracağız. Dağıtım içinde de kamunun elinin olmasını sağlayacağız. Denetleme mekanizmasının iyi olmasını ve Türkiye’de enerji bolluğu yaşanmasını sağlayacağız. Türkiye’de, Almanya’nın 2 misli güneş enerjisi potansiyeli var. Bunu maksimum düzeyde kullanmamız lazım. Biz, yılda 5 bin MW’lık santral yapacağız. AKP iktidarının 19 yılda yaptığı sadece 8 bin MW… Neden? Çünkü orada rant yok. Ama bizim enerji politikalarımızın odağında yandaş değil vatandaş olacak. Enerji bir insan hakkıdır, ulaşılabilir ve ödenebilir bir düzeyde olmalıdır. Aynı zamanda 2 büyük projemiz var, çalışmaları devam ediyor. Onları yakın zamanda kamuoyuna açıklayacağız. Özellikle yenilenebilir enerji ve vatandaşımızın kendi enerjisini üretmesiyle ilgili destek paketlerimizi açıklayacağız. Enerji kooperatiflerini ön plana çıkartacağız. Özellikle dışa bağımlı olduğumuz konularda bu bağımlılığı azaltmak için projelerimiz hazır. Kendi evinin enerjisini üreten evler, mahalleler ortaya koyacağız. Böylelikle vatandaşlarımızın faturaları düşecek. Ama bu iktidarla bu faturalar düşmez. İki aydır düzenlemeye çalışıyorlar ama yapamıyorlar. Çünkü yetkilerini verdiler, enerji sektöründe söz sahibi değiller. O yüzden vatandaşların faturasını da düşüremiyorlar. Sadece elektrik de değil, doğalgaz, akaryakıt, madencilik daha pek çok konu var. Bu alanda Türkiye’nin yaşadığı sorunları ortadan kaldıracağız” açıklamalarında bulundu.

‘İZMİR’İN DESTEĞİ BÜYÜK’

İBB’nin enerji alanındaki çalışmalarını da değerlendiren CHP’li Akın, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını genel olarak çok büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Örnek çalışmaları var. Sürekli bilgi alıyoruz. Sayın Başkanımızın vizyonu, ekibinin sağlamlığıyla daha da güzel işlere imza atacaklarını biliyoruz ve destekliyoruz. Türkiye’de yenilenebilir enerjiye İzmir’in desteği büyük… Bu, daha da büyüyecektir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi