RADİKAL - CHP 35. Olağan Kurultayı hafta sonu Ankara’da yapıldı. Kurultay bitti ama tartışması uzunca bir süre devam edecek gibi. Çünkü CHP liderinin listesinden delegeler tam ‘19 delik’ açtı. En büyük darbe ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylığından bu yana birlikte yürüdüğü en yakınındaki isim olan Gürsel Tekin’in ‘çizik’ yiyerek PM dışında kalmasıyla aldı. Şimdi CHP liderini daha zor bir süreç bekliyor.

Şimdi, "İki gün boyunca kurultayda neler yaşandı?", "CHP liderinin listesinin bu kadar fire vermesinin nedeni ne?", "Kurultayda en çok hangi il başkanları ve belediye başkanları belirleyici oldu?", "En çok konuşulan ve tartışılan milletvekili kim?", "Delege ne demek istedi?" sorularının yanıtlarına bakmakta fayda var.

Aslında CHP liderinin çıkaracağı listenin çizik yiyeceği daha kurultay başladığı andan itibaren belliydi. CHP liderinin kurultay konuşması salondakileri memnun etmemişti. Tek aday olduğu için olsa gerek heyecansız ve sönük kongrede herkesin kafasında Pazar günü çıkacak PM listesi vardı. Bu nedenle delegeler, Kılıçdaroğlu’nu ‘dinler gibi yapıp’ bir taraftan da kulislere başlamıştı bile. Çünkü partililer Kılıçdaroğlu’nun kendisinden olmasa bile yönetiminden memnun olmadığını her fırsatta dile getiriyorlardı.

KARAYALÇIN’A TEPKİ VARDI

Kurultayda İstanbul eski İl Başkanı Murat Karayalçın’ın kurultayı yönetim biçimi çok konuşuldu. Delegeler zaman zaman sert tutum takınan Karayalçın’a karşılık vermeseler de memnuniyetsizliklerini belli ettiler. Üç maddelik tüzük değişikliğinde bile delegelerin bir bölümü neye ‘evet’ ya da neye ‘hayır’ dediğini bilmiyordu bile. Tüzük değişikliği ‘garip’ bir oylama şekli ile kabul edildi. CHP lideri bu değişiklik ile önemli bir yetki elde etmiş oldu…

OTELDE, OCAK BAŞINDA, BARDA…

Ankara’nın her köşesinde CHP’liler kulis yapıyordu. Nerede CHP’li var ise adaylar o mekanları dolaşıp destek istiyorlardı. Otellerde yemekli toplantılarla 'kulis ateşi' yakılıyordu. Kulislerde en çok adı geçenler, İstanbul, İzmir ve Ankara İl Başkanları ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi idi. Çünkü bu üç ilin delege sayısı belirleyici nitelikteydi. İzmir ve İstanbul delegelerinde de bu iki belediye başkanının etkinliği konuşuluyordu. Hatta İlgezdi’nin ‘sol yumruğu ve rezidans daireleriyle’ çok tartışılan eşi İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, kürsüde yaptığı konuşma ile bazı delegeleri etkilemeyi başarmış, hatta “İleride genel başkan adayı mı olacak?” fısıltısı yayılmaya başlamıştı bile…   

İLK MESAJ GENEL BAŞKAN SEÇİMİNDE

Delegeler, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na ilk mesajı genel başkan seçiminde verdi. CHP lideri bin 100 oyla aday gösterildiği kongrede 990 oy alabildi. 248 oy geçersiz sayıldı. Aslında bu delegenin CHP liderine bir gün sonrası için verdiği, "seni istiyoruz ama yönetim kurulundan memnun değiliz, eski yönetim listesiyle karşımıza gelme çizeriz" mesajıydı. 

ASIL KIYAMET PAZAR GÜNÜ KOPTU

Asıl kıyamet ise pazar günü koptu. Aday olmayı düşünen ama genel merkezden haber bekleyen çok sayıda vekil vardı. O isimler gelecek telefonu beklemeye başlamışlardı. Bazı vekillere sabah saatlerinde aday olmaları için gelen telefonlar tartışmanın dozunu artırdı. 

Adaylık başvuruları bittiğinde PM için 462 adayın başvurduğu ortaya çıkmıştı. Çarşaf listeyle yapılacak seçimin kilidini Genel Merkez’den gelecek anahtar liste açacaktı. Bu nedenle herkes o anahtar listenin peşindeydi.

İşte tam bu sırada CHP liderinin 104 kişilik bir anahtar liste yaptığı ve Ankara, İstanbul ve İzmir İl başkanlarına verdiği dilden dile yayılmaya başladı. 104’lük listenin yüzü görülmeden 52’lik yeni bir anahtar liste ortaya atıldı. Partililerin deyimi ile ‘çarşafın, anahtarı sonra da maymuncuğu’ gelmişti. İşte o zaman kıyamet koptu. CHP liderinin yakın çalışma arkadaşlarından 3’ü aday olmamış, 4 ismi de kendisi listeye almamıştı.  Mevcut MYK’dan 8 isim ise anahtar listedeydi. CHP lideri mevcut PM’den sadece 20 ismin seçilmelerini istiyordu. Delegeler CHP liderinin listesini yine de yeterli bulmamışlardı. Kulisler hızlandı…

LİSTE SAVAŞLARI BAŞLADI

Bunun üzerine önce Fikri Sağlar ve arkadaşları sonra da Muharrem İnce’nin anahtar listeleri ortaya çıktı. Artık kurultayda liste savaşları yaşanmaya başlamıştı. Hatta 104 kişilik listede yer verilmek istenen Tunceli milletvekili Gürsel Erol’un "değişen bir şey yok ben bu listede olmam" dediği kulaktan kulağa yayıldı.

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ KRİZİ

Listeler havada uçuşurken bir tarafta da Gamze Akkuş İlgezdi krizinin yaşandığı salonda konuşulmaya başlanmıştı. İddiaya göre CHP lideri, tartışmaların odağındaki İlgezdi’nin PM’ye aday olmamasını istemiş ancak sürekli bir yükseliş trendinde olan İlgezdi bunu kabul etmemişti. Kendisine anahtar listede yer bulamayınca yeni arayışlara girmişti. İlgezdi’lerin İstanbul İl Kongresi'nde büyük destek verdikleri ve kazanmasını sağladıkları CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ile toplantı üstüne toplantı yaptıkları fısıltısı yayıldı. Hatta toplantıya Grup Başkanvekili Engin Altay’ın da katıldığı öne sürüldü. Bütün bunlar yaşanırken de salonda hazırlıklar yapılıyordu. Daha sonra Gamze Akkuş İlgezdi’nin de içinde olduğu iki ayrı liste daha dolaşıma girdi. Bir ara adaylıktan çekildiğine dair dilekçe bile verildi. Ancak kimin yaptığı belli olmadı. İlgezdi’nin seçilmesiyle Canpolat’ın 'diyetini' ödediği dile getiriliyor…

LİDERİN LİSTESİ 19 FİRE VERDİ

CHP liderinin üç il başkanına liste verirken 'benim çalışacağım 20 kişiyi koruyun' mesajı verdiği dilden dile dolaştı. Saatler süren oylama ve sayım sonucunda CHP liderinin 52 kişilik listesi 19 fire verirken Gamze Akkuş İlgezdi krizi fırsata çevirmiş ve PM’ye girecek oyu almıştı. CHP liderinin listesinin büyük fire vermesi ve Gürsel Tekin’in çizilmesinde İstanbul ve İzmir il başkanlarının büyük etkisi olduğu konuşuldu gün boyu…

GÜRSEL TEKİN’İ ÇİZİP LİDERE MESAJ YOLLADILAR

Delegeler CHP liderinin en yakınındaki isimleri çizerek bir mesaj daha vermişti. PM’de artık CHP liderinin listesinde olmayan 19 kişi vardı, daha da vahimi yıllardır birlikte yürüdüğü Genel Sekreter Gürsel Tekin sandıktan çıkamamıştı. Tekin’le birlikte Enis Berberoğlu da ‘çizik’ yemişti. Delegelerin liderin listesini delik deşik ederek ‘son şansın’ mesajı verdiği konuşuluyor. Şimdi CHP liderini daha zor bir süreç bekliyor. PM’de karşısında muhalif isimler bulabilecek. CHP liderini istediği gibi oluşmayan bu yönetim ile devam etmeyeceği de dillendiriliyor.

ABD’DEN DAVET ETTİ AMA…

CHP lideri, umut beslediği ve parti içinde olmasını istediği Stratejist Cenk Sidar ve sendikacı Şema Dumrul, PM’ye giremedi. CHP lideri istediği isimleri PM’ye sokamayınca geleceği ile ilgili tartışma bile başladı.

Editör: Haber Merkezi