CHP’de dünkü ‘ince’ çıkıştan sonra acaba kurultay olur mu? Merak konusu... İmzalar toplanmaya başlandı. Yalnız Muharrem İnce’nin Kemal Kılıçdaroğlu ile ‘özel’ yemek buluşmasında konuşulanları basın önünde dile getirmesi pek çok kişi için 'kabul edilemez' olarak değerlendirildi. Ama en azından yapılan teklifi Kemal Kılıçdaroğlu kabul etmezse ne olur sorusunu ‘o zaman örgüt gerekeni yapacaktır’ diye cevaplamasaydı. Muharrem İnce’nin ‘Kılıçdaroğlu karşısında asla aday olmam, vefayı bilirim’ demeçleri de havada kalmış oldu. Hatta karşısında aday olmayı bırakın ‘tehdit’ denilebilecek bir tavırla kurultayı toplamaz ise örgüt gerekeni yapar demesi de kayıtlara geçti. Kemal Kılıçdaroğlu ‘siyasi nezaketsizlik’ olarak nitelediği açıklamalar için pek de haksız sayılmaz. Peki CHP kurultayı yerel seçim öncesi ne getirir? Hazırlıksız girilecek yerel seçimde kayıpların daha çok olacağını ön görmek için kâhin olmaya gerek yok. İzmir özelinde, kaybedilen 8 ilçe sayısı artabilir bile.

AKP ARASA BULAMAZ, İSTESE YARATAMAZ

Kemal Kılıçdaroğlu gerek İYİ Parti’ye 15 vekil göndererek omuz vermesi, gerekse son kurultaydaki rakibini cumhurbaşkanı adayı göstermesi ve HDP’nin barajı aşmasında etkisi olması sebebiyle bence CHP Genel Başkanlığı'ndaki en başarılı dönemini yaşıyor.

İnce ise seçim sürecinde meydanlardaki performansıyla ve aldığı %30’un üzerinde oy sebebiyle başarılı bir süreci geride bıraktı. Seçim günü ve ertesi gün yapılan hataları kenara bırakırsak ‘umut’ oldu.

Peki bunları göre göre CHP’nin kurultayı tartışması ne kadar doğru? İnce’nin ekibi kendisini yanlış yönlendiriyor bu açık. Zaten kendisi CHP’nin gelecekte genel başkanı olacaktı, Kılıçdaroğlu bıraktığında. Bu da muhtemeldir ki yerel seçimler sonrası olacaktı. Yani en fazla 1 yıl bekleyecek ve emeline ulaşacaktı. Ama yaklaşan yerel seçimler öncesi (ki erken yerel seçim ciddi ciddi konuşuluyor, artık kulislerde de değil seçmen dillendiriyor) CHP’nin içindeki bu kavga oldukça gereksiz. Eminim Recep Tayyip Erdoğan olup bitenleri gördükçe ellerini ovuşturuyordur. Bu fırsatı mevcut iktidar arasa bulamaz, istese yaratamazdı.

KİMLER ‘KAŞIYOR’?

Çocuk istismarı ve cinayetleri artmış, kadına şiddet aynı şekilde, işçi cinayetleri her yıl artarak devam etmekte, basın özgürlüğü sadece kelimelerde, ülke ciddi bir ekonomik krizde, enflasyon rakamları açıklandı, yeni rekor. Zam üstüne zam, gıdadan akaryakıta. CHP bunları mı tartışacak, tartıştıracak yoksa kurultayını mı? Vatandaşa, seçmeni olsun olmasın bunu mu reva görüyor? Seçim öncesi yaratılan halk nezdindeki ittifak yerle bir ediliyor. ‘Umut gülüşünde’ dediklerimiz bir bir somurtmaya, ‘gergin ve hırslı’ gözlerle bakmaya başlıyor.

Biz yerel seçimlere odaklanalım, yakaladığımız rüzgârla İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya Büyükşehir Belediyelerini alalım diyeceklerine, belediye seçimleri öncesi mevzi kapma derdinde olanlar var. Kaşıyorlar ‘danışmanlar’ ve seçmene, bu ülkeye 'ayıp' ediyorlar.

Şu süreçte ülkede onlarca sorun varken parti yöneticilerine, delegelerine ve üyelerine kurultay çağrısı yapmak, bunu tartıştırmak sadece ve sadece AKP’ye yarar.