CHP Konak İlçe Başkanlığı, Alsancak Devlet Hastanesi önünde 'Sağlıkta can pazarı' başlıklı bir basın açıklaması gerçekleştirdi.  Sağlık sistemindeki sorunlara değinilen açıklamayı CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından okurken, açıklamada, "Sorunların çözümü için daha esnek ve diyalogu benimseyen bir yönetim anlayışına gereksinim duyulmaktadır. Eksiklik bu yöndedir. Sağlık tüm varlıkların en büyüğüdür; sağlıklı bir ayakkabı tamircisi hasta bir kraldan iyidir” ifadelerini kullandı.

TEMEL SORUNLARI SIRALADI

Küçükoğullarından sağlık sisteminin temel sorunlarını şöyle sıraladı:

  1. Ekonomik olarak sürdürülebilir olmayan popülist yapı
  2. Yanlış sağlık modellerinin desteklenmesi
  3. İngiltere’ de uygulanan başarılı olmayan şehir hastanelerinin yapılması
  4. Sağlık Bakanlığı’nın  garip yapılanması hatta tarikatların işin içinde olması
  5. Performans sistemi ile gelen iç kalite bozulması
  6. Üniversite hastanelerinin iflasa sürüklenmesi
  7. Tüm sağlık kuruluşlarıyla sözleşme yapılmaması
  8. Anlamsız ve katı çalışma modellerinin bulunması

'SAĞLIK KURULUŞLARI ARASINDA  AYRIM YAPILMALIDIR'

“Nedendir bilinmez, ilginç şekilde Türkiye hastanecilik modelini desteklemektedir” diyen Küçükoğullarından, “Halbuki, dünyada ülkeler öncelikle hastaların ayaktan tanı ve tedavi kuruluşlarından hizmet almasını desteklerler. Çünkü bunun maliyeti daha ucuzdur. Bu nedenle de, hastaların öncelikle ayaktan tanı ve tedavi kuruluşlarından geçmeleri teşvik edilmektedir. Türkiye’de ise, şemsiye tersine tutulmakta ve hastanecilik modeli desteklenmekte, SGK bu kuruluşlarla sözleşme yapmaktadır. Ayaktan tanı ve tedavi kuruluşları olan poliklinik, muayenehane ve laboratuvarlar gibi kuruluşlarla sözleşme yapmayarak, hastaların daha pahalı bir maliyet modeli olan hastanelere yönelmesini teşvik etmektedir. Sağlık kuruluşları arasında ayrım yapılmaktadır. SGK yalnızca belirli sağlık kuruluşlarıyla yani yandaş olanlarla sözleşme yapmaktadır. Halen, SGK ile sözleşme yapılmayan poliklinikler, muayeneler ve laboratuvarlar da sözleşme yapılmalı kuruluşlar arasında adalet sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

'ÜNİVERSİTE HASTANELERİ ŞU ANDA İFLAS DURUMUNDA'

Akın Küçükoğullarından, Sağlık Bakanlığı’nın garip bir rol sürdürdüğünü ifade ederek, “Bakanlık hem standart koyucu hem denetleyici hem de en büyük hizmet sunucudur. Hem hakem hem oyuncudur, tabii ki böyle olunca objektif davranmamaktadır. Üniversite hastaneleri, şu anda iflas durumundadır. Çözüm onlarında özellikle işlemleri için esnek fiyat politikası uygulayabilmelerine imkan tanınmasıdır” ifadelerini kullandı.

‘ÇÖZÜLECEK SORUNLAR’

Görüldüğü gibi, sağlık sistemimizin sorunları az değildir. Ciddi sorunlarımız bulunmaktadır” diyen Küçükoğullarından, “Bu sorunların çoğunluğu da, çözülebilecek sorunlardır. Ancak, şu anda sistemde bir akıl tutulması ve tıkanıklık söz konusudur. Sorunların çözümü için daha esnek ve diyalogu benimseyen bir yönetim anlayışına gereksinim duyulmaktadır. Eksiklik bu yöndedir. Sağlık tüm varlıkların en büyüğüdür; sağlıklı bir ayakkabı tamircisi hasta bir kraldan iyidir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi