ÖZGÜR ŞENGÜL/ İZ GAZETE - CHP Konak İlçe Başkanlığı Basın ve Gündem Komisyonu, Gazeteci Hasan Tahsin Anıt’ının önünde gerçekleştirdiği açıklamada, basın sektöründe yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.  2002 yılında Türkiye’nin, Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 99. sırada yer aldığını belirten Özdil, “Bugün geldiğimiz noktada 180 ülke içerisinde 154. sırada yer almaktayız” dedi. 

“GAZETECİLİK İKTİDAR TARAFINDAN HEDEF ALINIYOR” 

Gazetecilerin haklarının gasp edildiğini vurgulayan Barış Özdil, “Binlerce gazeteci işsiz, hapishanelerde sadece gazetecilik yaptığı için tutuklu yüzlerce gazeteci var. Hem muhalif gazeteciler hem de gazetecilik mesleğinin kendisi iktidar tarafından hedef alınıyor” şeklinde konuştu.

Özdil sözlerine şöyle devam etti:

“Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, şahsım hükümetinin genelgelerle, hukuksuzluklarla, baskı ve sindirme yöntemleriyle, toplumsal barışı, hak ve özgürlükleri hedef alan uygulamaları karşısında basın özgürlüğünün önemini her fırsatta dile getirmeye devam edeceğiz.” 

'MEDYADA SENDİKALAŞMA ŞART OLACAK”

Her gazetecinin sendika üyesi olması gerektiğini ifade eden Barış Özdil, gazetecilerin patronuna karşı özgür olması ve sendikadan güç alarak haberin arkasında durması gerektiğini vurguladı. Özdil ayrıca, CHP iktidarında Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun yeniden yapılandırılmasını sağlayacaklarını, cezalandırmayı değil, evrensel yayıncılık ilkeleri çerçevesinde hareket etmeyi amaçlayan yönlendirici bir kurul olacağını söyledi. Basın İlan Kurumu'nda, internet medyasını kapsayacak şekilde yeniden yapılandıracaklarını dile getiren Özdil, “Meslek örgütlerinin temsil sayısını arttıracağız. Gazete tirajlarının ve internet sitelerinin izlenme trafiğinin bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlenmesini sağlayacağız. Basın İlan Kurumu’nun ilan kesme yetkisine son vereceğiz.  Basın İlan Kurumu'nun, yerel medyanın desteklenmesi konusunda pozitif ayrımcılık yapmasını sağlayacağız. Basın kartı, meslek örgütlerinin ortak katılımıyla oluşturulacak bir kurul tarafından verilmelidir. Devlet bu alandan tümüyle çekilmeli. Kimin gazeteci olup olmadığına devletin değil, gazetecilerin karar vermesini sağlayacağız” diye konuştu. 

“BU SEKTÖRÜN EMEKÇİLERİ BUNU HAK ETMİYOR'

Basın sektörünün ve basın mensuplarının yaşadığı sıkıntıların farkında olduklarını belirten Barış Özdil, “Birlikte mücadele edeceğiz ve tüm sorunları çözüme kavuşturacağız. Basın mensuplarının sadece mesleğini gerçekleştirdiği için hapse atıldığı, özlük haklarının elinden alındığı, cezalara mahkum edildiği bir ülkede demokrasiden bahsetmek mümkün değildir. Bu toplum ve bu sektörün emekçileri bunu hak etmiyor. Yağmurda, çamurda, yazın kavurucu sıcakta, kışın dondurucu soğukta; sırtında kamerası, elinde kağıt kalemi ile gece gündüz halkın doğru haber alma hakkı için, işini büyük bir özveri ve tutku ile yapan tüm gazetecilere söz veriyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında işinizi korkmadan, baskılarla mücadele etmeden yapmanızı sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi