İZ GAZETE – Şeffaf Dosya programında Türkiye ve İzmir gündemi masaya yatırıldı. CHP İzmir Geçlik Kolları Başkanı Ozan Uyan, Barış Özdil’in sorularını yanıtladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin salgın nedeniyle halka yaptığı yardımlardan bahseden Uyan “Burada bahsetmemiz gereken halkın vergileridir. Kovid-19 ekonomik krizi de beraberinde getirdi. İşten çıkarılan milyonlarca insan evlerine ekmek götüremeyince başka sorunlar ortaya çıkacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi işten çıkarılan insanlara ve ailelerine destek oluyor. Gönderilen erzak paketinde insanların bir ay evde kalmasını sağlayacak yiyecek mevcut. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Biz Varız oluşumu çok güzel. Burada önemli olan, İzmir halkının vergilerinden yapılan yardımda sağ elin verdiğini sol el görmüyor. CHP belediyelerinde halkın vergilerinin nereye gittiği bu şekilde ortaya konuldu. Büyükşehir Belediyesi bir ayda 60 bin insane yardım etti. İzmir demokrasinin olduğu kadar dayanışmanın da başkentidir” dedi.

CHP’li gençler olarak sağlık önlemlerine çok dikkat ettiklerini söyleyen Uyan, termal kameralar ve sosyal mesafe ile yardım sırasında tedbirler aldıklarını belirtti.

İLÇE ÇALIŞMALARINA DEĞİNDİ

Fuar alanındaki erzak yardımlarında her gün çalışan CHP Gençlik Kolları Başkanı, il ve ilçe gençlik kollarının bu süreçte etkin rol oynadığının altını çizdi. Uyan gençlik kollarının çalışmaları ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı; “Gençlik kolları hem Büyükşehir’e hem de ilçe belediyelerine destek oluyor. Sokaktaki hayvanların dahi bu süreçten etkilenmemesi için çalışıyorlar. Belediyesi olmayan ilçe örgütlerine de değinmek istiyorum. Bergama, Aliağa, Kiraz ve Bayındır gibi ilçelerdeki arkadaşlarımız çok büyük özveri ile çalışıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin neredeyse bütün yardımlarını Bergama’da CHP Gençlik Kolları dağıttı. Aliağa’daki arkadaşlarımız hem kendi topladıkları yardımları hem de büyükşehirin yardımlarını dağıtmadığı sokak kalmadı. Aynı zamanda da bu arkadaşlarımız, salgından korunmanın yollarını anlattı Aliağalılara. Bayındır Gençlik Kolları büyükşehirden yardım alarak ilaçlama yaptılar. Kiraz’da ise köy köy dolaşan arkadaşlarımız evleri tek tek dolaşarak tedbirleri anlattılar. Belediyesi bizde olmayan örgütlerimize öncelikle teşekkür ederim. Ve tabi diğer arkadaşlarımıza da çok teşekkür ederim.”

SOSYAL MEDYADA AKTİF OLDULAR

Sosyal medyayı bu süreçte etkin kullandıklarının altını çizen Uyan, Meclis’ten geçen İnfaz Yasası, Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi sağlık çalışanlarının koşulları ve Grup Yorum üyelerinin açlık grevi hakkında gündem oluşturduklarını dile getirdi. İnsan haklarına ve yaşam hakkının önemine değinen Uyan “Grup Yorum halktır susturulamaz demeye devam edeceğiz” dedi. CHP’li gençlerin her zaman dayanışmanın odağı olduğunu ve olacağını söyleyen Uyan, ilçe örgütlerinin süreci başarılı götürdüğüne dikkat çekti.

CHP’Lİ YEREL YÖNETİMLERE BASKI

Hükümetin salgınla mücadele yerine CHP’li yerel yönetimlerle uğraştığı konusunu hatırlatan Barış Özdil’in sözlerine katılan Ozan Uyan, CHP’li yerel yönetimin performansını şu sözlerle değerlendirdi; “CHP’nin üç temel ilkesi vardır. Bunlar; Şeffaflık, sosyal devlet, dürüstlüktür. Bu üç felsefe ile hareket eden CHP’li belediyeler başarısız olamaz. 16 milyon insana maddi destek verildi. İktidar maske dağıtamazken İzmir Büyükşehir Belediyesi Maskematik uygulamasına geçti. Bunun gibi nice uygulamalar bu süreçte uygulandı. İstanbul, Adana, Ankara belediye başkanlarımız iktidarın yapmadığı hizmeti sundu. Bu belediyeler oy almak için değil görevini layıkıyla yerine getirmek için yaptı. Vefa Gruplarının tüm malzemelerini CHP’li belediyeler verdi. CHP’nin kaynaklarıyla iktidarın propagandasını yapanlara izin vermeyeceğimizi İzmir kamuoyu biliyor AKP de bilsin.”

Programın yöneticisi Barış Özdil ise Uyan’ın bu sözlerine “Yaptıkları her şeyi para ve oy için yapanlar bunun vatandaşa fayda için yapıldığına inanmıyor oluşu çok da şaşırtıcı değil” ifadeleriyle karşılık verdi.

‘İNFAZ YASASI ŞAKLABANLIKTIR”

Tutuklu bulunan gazetecilerin İnfaz Yasası’ndan yararlanamamasının da ele alındığı programda Uyan “Bu konuya bir avukat olarak yorum yapacağım” diyerek söz konusu yasaya eleştiri getirdi. Uyan, İnfaz Yasası ile ilgili şöyle konuştu; “İzmir Torbalı’da afla dışarı çıkan biri, bir cinayet işleyerek yeniden tutuklandı. Torbalı olayı bize, 90 bin kişinin dışarıda ne yapacağının meçhul olduğunu gösterdi. Rüşveti, vuranı, vurduranı dışarı çıkartıp, gazetecileri içeride tutuyorsunuz. Ceza Hukukunda en çok dikkat edilen şey; cana karşı işlenen suçlardır. Siz bunu affedip, rüşveti affedip gazetecilerin düşünmesini affetmiyorsunuz. Torbalı olayından daha fazla olay olacak. Mafya, rüşvet olayları artacak. Ülkeye demokrasi gelsin diyen gazeteciyi içerde tutuyorsunuz bunun adı şaklabanlıktır.”

Koronavirüs salgınının şeffaf yürütülmediğine de değinen Uyan, CHP’nin bu süreci çok daha iyi yönetebileceğinin altını çizdi. “Biz bu işin başında olsaydık sokağa çıkma yasağı ilan eder, ekonomik tedbirleri alırdık” diyen Uyan sözlerini “Sokağa çıkma yasağı olsaydı bu kadar ölümden bahsetmezdik. Bu işten başarılı çıkardık. CHP iktidar olsaydı, Cumhurbaşkanın partili olması yüz kızartacak bir durum olsa da Cumhurbaşkanı CHP’li olsaydı, bugün bu ülkedeki olağandışı işlerde önlem alınırdı.” İfadeleri ile sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi