Ender Gündüz / İz Gazete -  Fuar İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleşen CHP İzmir İl Danışma Kurulu Toplantısı büyük bir heyecanla başladı. CHP İzmir Örgütü’nün yoğun bir katılım gösterdiği toplantıda örgütün sorunları tartışılıp, 2019 seçimleri öncesi yol haritası çizilecek. CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Yönetimi, İl Disiplin Kurulu Üyeleri, ilçe başkanları, ilçe sekreterleri, CHP’li belediye başkanları, milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri, Yüksek Disiplin üyelerinin yanısıraYalova Milletvekili Muharrem İnce, Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile İzmir Valisi Mustafa Toprak tarafından görevden alınan Türk Tabipler Birliği üyesi Dr. Fatih Sürenkök ve Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Akkan da toplantıya katıldı. Basına açık olan toplantının ilk kısmında konuşmacılar konuşmalarını yaptı. Basına kapalı şekilde yapılacak olan ikinci kısımda ise 2019 seçimleri için örgüt yol haritası belirlenecek.

“İNSAN HAKLARINDAN YANA TARAF OLUNMALIDIR”

Açılış konuşmasını Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Alaattin Yüksel, Cumhurbaşkanı ve AKP iktidarını sert bir dille eleştiri. Tarafsız olan bertaraf edilir anlayışının İzmir ve Türkiye’de hüküm sürdüğünü söyleyen Yüksel, “Muktedir diyor ki; bir taraf olan bertaraf olur, bizde diyoruz ki, tam da bu nedenden dolayı Cumhuriyetten yana, Atatürk ilkelerinden yana, özgürlükler ve demokrasiden yana, çocuk haklarından, insan haklarından yana taraf olunmalıdır” dedi.

Son zamanlarda birçok şehit haberleri aldıklarını ve İzmir’e de birçok kez bu ateşin düştüğünü dile getiren Yüksel, “Bunca şehit verirken, terörle hiçbir ilişkisi olmayan insanlar, sivil yurttaşlarımız ölüyor. Bu terörü yaratan, PKK’yı lanetle kınıyoruz. Döktükleri kanda boğulacaklarını biliyoruz. Bizi terörle yan yana göstermeye çalışan, terörü besleyen büyüten paraleli besleyen büyüten bu iktidarı nefretle kınıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Yüksel konuşmasını su şekilde sürdürdü:

“PROJELERİMİZ ENGELLENİYOR”

“İzmir AKP politikaları yüzünden doğrudan ye da dolaylı olarak etkileniyor. AKP, 2002 yılında iktidar olduğunda, İzmir kamu yatırımlar yüzde 6  pay alıyordu, bugün yüzde 3’e düşmüş durumda. İzmir, 5 veriyor 1 alıyor. İzmir Büyükşehir Belediyemizin son 8 yılda koskoca devletin yaptığı yatırımdan daha fazla yatırım yapmıştır. AKP, İzmir’e  kamu yatırımı yapmadığı gibi, bizim yerel yönetimlerimizin projeleri Ankara’da bekleterek engelliyor. Bu projelerin yürümesini geciktiriyor. Ama geciktirmelerine rağmen eninde sonunda bizim yerel yönetimlerimiz bu projeleri hayata geçirecektir”

DELİCAN’A SİTEM: “İZMİR’İ SEVMİYOR MUSUNUZ?”

“Katı Atık Bertaraf Tesisi konunda Büyükşehir Belediyemizin 2005 yılından beri çalışmaları var. Yer konusunda birçok engele takıldı. 2 yıl önce olumlu rapor veren Orman Bölge Müdürlüğü, 2 yıl sonra olumsuz rapor veriyor. İzmir’in katı atık sorunu, herkesin, bütün İzmirlinin sorunudur. Körfez Projesi için ise 2011 yılında Büyükşehir Belediyemiz ve TCDD beraber başvuru yaptı. 5 yıldır hala ÇED raporu verilmedi. Bakanımız Binali Yıldırım, bizi Ankara’ya çağırdı, bir el uzattı. AKP İl Başkanı ise çıkıp açıklamalar yapıyor, nasıl kavga çıkarırız derdin. Yüzülebilir Körfez Projesi’nde hep birlikte yüzeceğiz Sayın Delican, Katı Atık Bertaraf Tesisini hep birlikte kullanacağız. İzmir’e hizmet etmeyecekseniz neden siyaset yapıyorsunuz, İzmir’i sevmiyor musunuz?”

“AKLIMIZI BAŞIMIZA ALALIM”

Alaattin Yüksel'in ardından söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir yerlere sürüklenmek istendiğini ifade etti.

“Bunlar ne ile barışık neyin mücadelesini yapıyorlar? Karşımızda bilinçli, bizim hayat şartlarımızı, modern Türkiye Cumhuriyeti’ni bir yerlere sürüklemek isteyen siyasi mekanizma var” diyen Koç, “Kendi içimizde yarışalım, mücadelemizi yapalım ama sonra aklımızı başımıza alalım. Bu bağımsız Türkiye mücadelesi, emek mücadelesi, bunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Evet, korku var, evet sindirdiler. Ama bu ülkenin korkmayın insanları ve korkmayan kurumları var. Hala her şartta bedeli ne olursa olsun, baş da eğmeyeceğiz, baş da vermeyeceğiz. Sistematik bir saldırı var. Ben parti içinde muhalif bir insanım ama partinin kurumsal kimliğine hep saygım oldu’’ dedi.

“SAPIKLIKTAN DA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMAMIZ GEREKİYOR”

CHP Genel Sekreteri ve İzmir milletvekili Kamil Okyay Sındır da, AKP İktidarının Türkiye’yi yönetemediğini söyledi. İktidarın karşı devrim hareketini çok iyi yönettiğini kaydeden Sındır, “Bunun için terörü ve yoksulluğu iyi yönettiklerini söyleyebiliriz. Karaman’da çocuklar istismara uğruyor ama genel başkanımızın sözünü alarak gerçekte yaşanan sorunu örtbas etmeye çalışıyorlar” dedi.

AKP’nin 13 yıl önce iktidara geldiğinde terörün bitme noktasına geldiğini fakat terörü sonuna kadar kullandıklarını belirterek şöyke konuştu: “Gittiler barış süreci adı altında Oslo’da protokole imza attılar, İmralı’dan medet umdular, Kandille masaya oturdular. PKK silah bırakacak, terörü yok edilecek dediler. Ama 7 Haziran sonraki terör faaliyetleri Türkiye’yi nereye getirdi. AKP siyasi iktidarını nasıl yeniden koruyabildiği, bundan kim fayda sağladığını yaşayarak gördük. Türkiye bir çözümsüzlüğe, bir tıkanmışlığa geldiği noktada gündem değiştirerek, o gündemin gereği olarak vatandaşları yandaş medya kanallarıyla tartıştırmaya getiriyorlar. İstismara uğrayan çocuklar unutuldu. Sayın genel başkanımız hakkında olmadık laflar ağızlarına alıyorlar. Onların işgal ettikleri koltuklardan derhal uzaklaşmaları gerekiyor. Biz teröre yardım ve yataklıktan kendileri hakkında suç duyurunda bulunduk ama yapmamız gereken bir şey daha var, o da sapıklığa yardım ve yataklık etmekten suç duyurusunda bulunmaktır”

“CHP’NİN EN BÜYÜK GÜCÜ YEREL YÖNETİM ANLAYIŞI”

CHP’li yerel yönetimlerin başarısının yadsınamayacağını ve yerelde iktidar oldukları yerlerde CHP’nin daha iyi durumda olduğunun altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İktidarın, yerel iktidarın başarılı çalışmalarından geçtiği gibi, genel doğrultudan hareketle yerel yönetimlerin daha iyi değerlendirilmesi, sahiplenilmesi ve genel merkez tarafından desteklenmesi gereklidir. Çünkü yerel iktidarlar başarılı olamadan genel iktidarın kapısının açılması çok zordur” dedi.

Belediye başkanlarının görev yaptıkları kentleri ve beldelerini çok iyi tanıyan kişiler olduğunu kaydeden Kocaoğlu, “Dolayısıyla parti yönetiminin alacağı kararlarda görüş ve önerilerine başvurması gerekmektedir. Şuanda CHP’nin en büyük itici gücü, güçlü, çalışkan dürüst ve adil, genelin yararını koruyan yerel yönetim anlayışıdır diye konuştu.

BEKO’DAN CHP’YE ÖNERİ

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Cumhuriyet Halk Partisi’ne yönelik öneriler sundu. Danışma kurullarının önemli olduğunu kaydeden Beko,”Kadın sorunları sadece kürsüden, 3 dakikalık konuşmayla çözülemez. Buradan ben CHP’ye öneriyorum, mutlaka gündemine alınmalı. Türkiye’de kadın kurultayları ve gençlik kurultayları mutlaka yapılmalı” dedi.

Beko, şunları söyledi: 1 Mayıs öncesi işçilerin ekonomik, demokratik, siyasi, sosyal anlamdaki sıkıntılarını, sorunlarını işçi kurultayları yaparak dinlemenin doğru olacağını düşünüyorum. Çiftçi sorunların öyle sohbet ederek çözülmez. Çiftçi sorunlarını çözmek istiyorsak çiftçi kurultaylarını mutlaka yapmamız gerekiyor”

Editör: Haber Merkezi