GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir’de grup başkan vekilliği tartışması sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden bu yana CHP Grup Başkan Vekilliği görevini yürüten Mustafa Özuslu’nun bu dönem için aday olmayacağı iddiaları sonrasında adaylık tartışmaları başladı. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün adaylık hamlesi, ardından CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ile Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın destek mesajları tartışmayı büyütürken İBB Meclis Üyesi Serkan Kalmaz’ın tepkisi sonrasında İl Başkanı Yücel harekete geçti. Yücel’in meclis üyelerine konuya dair basına ve kamuoyuna açıklama yapılmaması yönündeki talimatı dikkat çekti. Yücel’in partinin basın ve kamuoyu önünde tartışılmasından büyük rahatsızlık duyduğu, bu nedenle müdahale ettiği öğrenildi.

FİTİLİ GÜMRÜKÇÜ ATEŞLEDİ

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, geçtiğimiz günlerde Gündemebakış’a yaptığı açıklamada İBB Grup Başkan Vekilliği görevine aday olacağını açıklamıştı. Bunun ardından CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ile Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Gümrükçü’nün adaylığını destekleme yönünde mesajlar vermişti. Gelişmelerin ardından, nisan ayının ilk meclis oturumunda yapılacak grup başkan vekilliği için parti içinde tartışmalar şimdiden başladı.

KALMAZ’DAN TEPKİ

Son olarak İBB ve Buca CHP Meclis Üyesi Serkan Kalmaz, sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak ülkenin içinden geçtiği zorlu dönemde, parti kongre takviminin bile ertelendiği ve partinin iktidara yürüdüğübir süreçte partinin ‘grup başkan vekilliği’ tartışmasının içine çekilmesini doğru olmadığını belirterek Gümrükçü’yü dolaylı yoldan eleştirmişti.

MECLİS ÜYELERİNE TALİMAT

İBB Meclis Üyesi Kalmaz’ın paylaşımının ardından flaş bir gelişme yaşandı. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İBB meclis üyelerinin yer aldığı Whatsapp grubuna attığı mesajda meclis üyelerinin grup başkan vekilliği konusunda basına ve kamuoyuna açıklama yapmaması talimatını verdi. Yücel, grupta paylaştığı mesajda; “Değerli arkadaşlar, birkaç gündür basın ve kamuoyu önünde bir "grup başkan vekilliği" tartışması başladı. Biz grup toplantılarımızda her konuyu konuşabiliriz. Ancak parti içi meselelerin basın ve kamuoyu önünde konuşulması ve tartışılması yanlıştır ve tüzüğümüze göre yasaktır. Bu durum demokrasiyle ya da ifade özgürlüğüyle de çelişmez. O yüzden şu andan itibaren bu konu hakkında hiçbir meclis üyemizin basın ve kamuoyu üzerinden bir daha açıklama yapmamasını ve mesaj vermemesi hususunda, tüm meclis üyelerimizden ve belediye başkanlarımızdan gereğini rica ederim” ifadelerine yer verdi.

RAHATSIZLIK DUYDU

Yücel’in Kalmaz’ın açıklamasının ardından bu hamleyi yapması dikkat çekerken konunun basın önünde tartışılmasından en başından beri rahatsız olduğu, özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla geçtiğimiz günlerde gerçekleşen il binası açılışı ve Buca Metrosu temel atma töreninin yapıldığı, örgütün kenetlenerek saha çalışması yaptığı bu süreçte parti içindeki tartışmaların gündeme gelmesinden büyük rahatsızlık duyduğu öğrenildi. Yücel’in, grup başkan vekilliği seçimine yaklaşık 1 buçuk ay varken konunun gündeme gelmesini gereksiz bulduğu ve tartışmanın daha fazla büyümemesi için Serkan Kalmaz’ın açıklamasının ardından konuya müdahale etme gereği duyduğu belirtildi.

GEREKSİZ BİR TARTIŞMA

Yücel’in yakın çevresine; “Çok gereksiz bir tartışma oldu. Böyle bir dönemde partiyi tartışmaya ne gerek vardı… Bu işler böyle olmamalı. Tunç başkan ve benimle konuşmadan adayların basın önünde tartışılması partimize zarar verdi” minvalinde konuştuğu öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi