CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, TBMM Genel Kurulu’nda, HDP Grubu’nun, “Türkiye’de kadın yoksulluğunun araştırılması ve kadın yoksulluğuna neden olan etmenlere ilişkin” önerisi üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuştu.

“Önergeyi desteklediğini” belirterek sözlerine başlayan Av. Sevda Erdan Kılıç, “Dünya üzerinde yaşayan insan nüfusu birbirine çok yakın iki cinsiyet arasında dağılmış, ancak bu eşitlik maalesef sadece rakamlarda önemsiz bir detay halini almıştır. Asıl eşitlik; kadın ve erkeğin toplumsal, politik, ekonomik, hukuk ve eğitim alanlarında eşit olduğunu kabul etmek ve bunu temelleri sağlam bir politik zemine oturtmaktır. Kadın ve erkeği cinsiyetine göre değil, insan olduğu için bu haklara sahip olduğunu özümsemektir. Yani cinsiyet temelli eşitsizlikler ve ayrımcılık bir insan hakkı sorunudur.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, cinsiyet temelli her türlü bakış açısı ve her türlü politikanın kadın yoksulluğunu daha da derinleştirdiğini, kadınları dar bir kalıbın içinde hapsettiğini bildirdi. “Elbette yoksulluk sadece kadın sorunu değildir.” diyen Av. Sevda Erdan Kılıç, kadınlar ve erkeklerin yoksulluğu farklı biçimlerde etkilenerek yaşadığını ifade etti.

CHP Milletvekili Av. Kılıç, Genel Kurul’daki konuşmasında, sözlerine şöyle devam etti:

“Pandemi sürecinde etkilenen sektörlere baktığımızda; ülkemizde gıda işçilerinin, mevsimlik tarım işçilerinin, kargo emekçilerinin yarıya yakını kadın. Kuaför ve güzellik salonlarında çalışanların çoğu kadın. Eğitime ara verilen okullar ve üniversite kantinlerinde çalışanların yarısı kadın. Lokanta, restoran ve kafelerde çalışan yüzbinlerce kadın var. Ve milyonları bulan, zaten güvencesi olmayan şimdi ise işsiz kalan bir milyon ev işçilerinin tamamı kadın.”

“Ziraat Bankası Genel Müdürü üçüncü maaşına kavuştu”

Hal böyle iken, Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar’ın, Cumhurbaşkanı tarafından Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyeliğine atandığını belirten Av. Sevda Erdan Kılıç, “Genel Müdür, daha 3. ayında üçüncü maaşına kavuştu, 4 ikramiye alıyor, kredi kartı harcamalarından da muaf. Ziraat Bankası Genel Müdürü’nün durumu böyle iken, yandaşlara 3-5 maaş, şirketlere milyonluk ihaleler düşerken, kadınların payına artan yoksulluk, psikolojik, fiziksel ve ekonomik şiddet düşer hale geldi ülkemizde.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

“İktidar temsilcilerinin kadınları hemen hemen her gün aşağılayan, tehdit eden sözlerini burada tekrar etmeyi dahi kadınlara haksızlık görüp, bu sözleri vatandaşların vicdanlarına havale ediyorum. Tehdit edilen aç bırakılan, yoksullaştıran, katledilen yani bu ülkedeki kadınlar size haklarını helal etmiyor, etmeyecek ve sonunuzu kadınlar getirecek diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.”

Editör: Haber Merkezi