AFİFE NUR YILDIZ / İZ GAZETE- ‘Müzik Susmasın Müzisyenler Ölmesin’ başlığında altında düzenlenen basın açıklamasında Yücel, “Ülkemizin ağır ekonomik koşullarında ayakta kalmak için zaten zor şartlar altında büyük bir mücadele veren; şimdi de pandeminin getirmiş olduğu kısıtlamalar, yasaklar ve olumsuzluklar nedeniyle; hayata tutunmaya çalışan müzisyenlerimizin durumuna dikkat çekmek, onların sesine, çığlığına ve mücadelesine destek olmak için buradayız” dedi.  

“EKONOMİK, SOSYAL VE PSİKOLOJİK SORUNLARLA MÜCADELE EDİYORLAR”
Pandemi olmadığı dönemlerde bile müzik emekçilerinin, çok düşük ücretlerle, sosyal güvenceleri ve iş güvenliği olmadan, günübirlik kazançlarla mesleklerini ve sanatlarını icra ettiklerini belirten Yücel, “Afet, Terör, Salgın gibi birçok toplumsal olay olduğunda; ilk müzik ve sanat etkinlikleri iptal edildiği için, hem maddi hem de manevi olarak etkilenen ilk meslek grubu müzisyenlerimiz ve sanatçılarımız oluyor” şeklinde konuştu. Ayrıca Yücel, müzisyenlerin, 1 yıldır yaşanan kovid-19 salgınında  hem işsizlik hem de sigortasız ve güvencesiz olmaları sebebiyle, ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlarla mücadele ettiklerini dile getirdi. Başkan Yücel anayasının 64.maddesini hatırlatarak “Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır” ifadelerini kullandı.

İKTİDAR, MÜZİSYENLERİ GÖRMÜYOR
Müzisyenlerin yaşadığı zorlukları iktidar tarafından görülmediğini belirten Başkan Yücel, “sadece “zor şartlarda mücadele ediyorlar” diyerek anlatmak mümkün değildir. Şöyle ki; Bu mesleği icra eden vatandaşlarımızın arasında, ekmek teknesi olan müzik aletlerini satarak, evindeki eşyaları satarak ailesinin, çoluğunun çocuğunun ve bakmakla yükümlü olduğu insanların karnını doyurmaya çalışanlar var” şeklinde konuştu. Ayrıca Yücel geçinemediği için hayatına son veren müzisyenlerin olduğunuda hatırlatarak “ Günümüz iktidarı sosyal devlet anlayışını yerine getirseydi bu kardeşlerimizi hayatta tutabilirdik” dedi. 

1000 TL İLE GEÇİNMEK MÜMKÜN DEĞİL

Devletin 1.000 liralık maddi yardım yapmasıyla, müzisyenlerin geçinmesini beklemenin mümkün olmadığını ifade eden Başkan Yücel, “Bugün esnafımızın, müzisyenlerimizin, sanatçılarımızın yaşadığı problemler ve onların beklentileri siyaset üstü bir konu olmalı. Amaç; toplumumuzun manevi ve psikolojik anlamda ruhunu doyuran bu kardeşlerimize sahip çıkmaktır. Ancak üzülerek görüyoruz ki, bir yıldır bu insanlarımızın derdine çare olunmamış, sokak sanatçıları, müzik emekçileri, eğlence sektörü çalışanları adeta yok sayılmıştır” şeklinde konuştu. Yücel,vatandaşın geçiçi çözümler değil kalıcı çözümler istediğininde vurgusunu yaptı. Sosyal Belediyecilik anlayışının önemini vurgulayan Yücel,” İzmir’de Büyükşehir Belediyemiz sosyal belediyecilik örneği göstererek, imkanları ölçüsünde ve dernekler aracılığıyla müzisyenlerimize gıda yardımı yapıyor. Yine büyükşehir belediyemiz düzenlediği Kültürpark konserlerine katılan 500’ün üzerinde müzisyenimize maddi destekte verdi. İlçe belediyelerimizin sokak sanatçılarına verdikleri ayni ve nakdi destekler var” diye konuştu.  

‘İNSANLAR AÇ – İNSANLAR İŞSİZ – İNSANLAR UMUTSUZ VE ÇARESİZ’

İktidardan taleplerini dile getiren Yücel, Zaman kaybetmeden, bir müzisyen daha hayatına son vermeden; müzisyenlerimize maddi destek verilmesini, var olan kredi, kredi kartı ve varsa vergi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini, normalleşme sürecine geçildiğinde uzun vadeli ve faizsiz olarak mesleki destek kredisinin kullandırılmasını, müzisyenlerimizin ve sanatçılarımızın tüm sağlık giderlerinin ve ilaç masraflarının bir yıl süreyle devlet tarafından karşılanmasını talep ediyoruz” dedi. Başkan Yücel, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, müzisyenlerimizin ve sanatçılarımızın, sesi olmaya, yerel yönetimlerimizle elimizden gelen tüm desteği vermeye söz veriyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Haber Merkezi