İZGAZETE - 29 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleşen CHP İzmir İl Gençlik Kolları Kongresi'ne yarışı kaybeden Mert Anıl Akgül tarafından yapılan itirazlar CHP Genel Merkezi tarafından reddedildi. 

İtirazları değerlendiren CHP Genel Merkezi Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz imzası ile yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; 

1- Sandıklara ve sonuçlara ilişkin itirazlar

Gençlik Kolları seçimlerinde İlçe seçim kurullarının denetim, gözetim ve müdahale yetkisi olmaması sebebiyle tüm bu sıralı yetkiler Divan Kurullarınca yönetilmekte ve uygulanmaktadır. Yani Divan; başkan, yardımcı ve yazman gibi unsurlardan oluşan; kongreyi yöneten, gündemi işleten, uygulayan “yürütme” organıdır. Tüzüğümüzün 39.maddesi, Kongreler Yönetmeliğinin 24.maddesi ve Gençlik Kolları Yönetmeliği 6/E maddesi uyarınca Divan Kurulu kongre üyeleri tarafından açık oy ile partililer arasından oy çokluğu esas alınarak seçilir. Divan Kurulunun görevleri yukarıda özetle anlatılmış olup tüzük ve yönetmelikle detaylandırılmıştır. Gündemi uygulamak, seçime hazırlık yapmak, seçimi yönetmek ve sonuçları tutanak altına alarak kongreyi tamamlamak Divan Kurulunun görevidir. İlçe Seçim Kurulu gibi görev yapan Divan Kurulunun sonuçlarla ilgili kararı kesindir. Bununla birlikte 31.12.2019 tarihinde yayınlanmış ve il başkanlıkları ile paylaşılmış olan 16. Olağan Kurultay Takvimi başlıklı genelgede de belirtildiği gibi, Gençlik Kolları Genel Merkezi sadece “seçim dışındaki kararlara yapılan itirazlara” bakmak ile yükümlüdür. Sayı : 2020 / 25 02.09.2020 Konu : İzmir İl Kongresi İtirazları hk. Yapılan itirazların metinlerinde bu hükme uygun bir itiraz bulunmamış, divan kurulunun kongre üyeleri tarafından onaylanan gündemlerine aykırı bir davranışta bulunduğu görüşü ve delili yer almamıştır. İtirazın sadece seçim sonuçlarına olması, seçim sonuçları ile ilgili yetkili organın Divan Kurulu olması ve divana yapılan herhangi bir itirazın olmaması, Gençlik Kolları Genel Merkezinin seçim dışındaki itirazlarla ilgili yetkisinin olması sebebiyle yapılan itirazın REDDİNE karar verilmiştir.

2- Tutanaklara İtiraz

Kongre tutanağı, kongreyi bütün detayları ile kayda geçiren, tüzük ve yönetmelik yönünden de hukuki olarak “delil” olan ve divanca düzenlenen bir metindir. Tarafımıza ulaşan tutanakların tamamında kongrenin onaylanmış gündemine uygun ve aynı akışta ilerleyen bir metin düzenlemesi yer almaktadır. Bununla birlikte kongre gündemlerinden olan “seçim” maddesine ilişkin tüm tutanaklarda herhangi bir “şerh” ya da oy çokluğu olmayan karar yer almamıştır. Özetle, ilgili tutanaklarda herhangi bir menfi durum görülmemiştir. İşbu sebeplerle tutanaklara ilişkin itirazların REDDİNE karar verilmiştir. 

Editör: Haber Merkezi