İZ GAZETE – Medyatik Kanal’da Ediz Öztürk’e İzmir’e ve Aliağa’da yerel seçim süreci hakkında değerlendirmelerde bulunan Kartal, ayrıca, gazetemizin yayın politikası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kartal, “İzmir değerleri ile paralel bir gazetecilik yaptığımızı düşünüyoruz. Üç yıl gibi bir sürede iyi bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum. Çok keskin tarafların olduğu bir dünyada tarafsız olmanın mümkün olmadığına inanıyoruz. Ancak bizim tarafımız kişiler üzerinden olmaktan ziyade değerler üzerinden taraf olmaktan bahsedebiliriz.” diye konuştu.

‘YAŞAM HAKKINDAN YANA TARAF OLMAK GEREKİR’

Kartal sözlerini şöyle sürdürdü;

“Aliağa’da geçtiğimiz aylarda Cumhuriyet tarihinin en kitlesel işçi zehirlenmesi yaşandı. Bir tarafta buna sebep olanlar diğer tarafta da 3 bin tane ekmek korkusu yaşayan işçiler var. Ben Aliağa’ya hastaneye gittiğim vakit bu zehirlenme olayının ne kadar vahim olduğunu gördüm. Bu tabloda nasıl tarafsız olunur? Kuşkusuz, 3 bin işçinin yanında taraf olmak, 3 bin kişinin yaşam hakkından yana taraf olmak gerekir.”

Ankara’yı olabildiğince yakından takip etmeye çabaladıklarını ifade eden Kartal, Ankara’da İz Gazete’nin bir de Ankara temsilciliği olduğunu belirtti. Kartal, “Yerel seçim sürecinde İzmir’de birçok aday adayı ile karşılaşamazken, Ankara’da aday adayları ile karşılaşabiliyorsunuz. İzmir’de yerel seçimi tartışacaksak, en belirleyici parti Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Ben İzmir’de yerel seçim sürecinde gösterilecek adaylık sürecinde, 24 Haziran seçimleri sonrasında yaşanan imza sürecinin belirleyici olacağı ancak her şeyin de imza hareketine göre şekillenmeyeceğini düşünüyorum.” dedi.

‘ALİAĞA’NIN CHP TARAFINDAN YÖNETİLMESİ GEREKİYOR’

Kaybedilen sekiz ilçenin adaylarının çok daha önceden açıklanacağını söyleyen Kartal, “Buralarda çok ciddi bir çalışma yapılacağını düşünüyorum. Kaybedilen ilçelerden bir tanesi de Aliağa. Aliağa, çok talihsiz bir şekilde kaybedilmiş, İzmir ekonomisinin büyük bir kısmına sahip bir işçi kenti aynı zamanda. Türkiye’nin her yerinden göç alıyor. Dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi, Aliağa adayını seçime üç ay kala belirlemeyecektir. Parti içerisinde çok daha öncesinden bir ön yoklama yapıldığı kanaatindeyim. Aliağa dünyayı var eden işçilerin yoğun bir şekilde yaşadığı bir yer ve buranın Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

‘KİMİNLE KAZANILIR DEĞİL, KİMİNLE DAHA FAZLA OY İLE KAZANILIR SORUSUNA YANIT ARANIYOR’

Belediyelere sadece yol yapan kurumlar olmaması gerektiğini aktaran Kartal, “Merkezi hükumetin her şeyi elinde bulundurduğu bir dönemde, alternatif belediyeler, yapacakları ile şehirde yaşayan insanların nefes almasına olanak sağlayabilir. İzmir deyince insanların aklına deniz, kum, sahil, turizm geliyor olabilir ancak İzmir diğer yandan fabrikalarla çevrili bir şehir ve bunların başında da Aliağa geliyor. Burada demokratik bir yönetimin kazanılmasına dair uzun süredir bir çalışma olduğu kanaatindeyim.” şeklinde konuştu.

Kartal, “Cumhuriyet Halk Partisi içi kavgaların en büyüğünü 24 Haziran sonrasında yaşadı. Bu kamuoyuna da yansıdı. Ben şöyle düşünüyorum ki, genel merkez bu dönemde, sadece kiminle kazanılır değil de kiminle daha fazla oy alarak kazanabileceğiz sorusuna yanıt arayacaktır. Çünkü CHP’yi yönetenler de biliyorlar ki sadece Kemal Kılıçdaroğlu değil, orada CHP’yi uzun süredir yönetenler, artık bu yönetimde bulunmayabilirler.” dedi.

“2014 yerel seçimlerinde bir dayatmanın söz konusu olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek” diyen Kartal, “Şu anda İzmir’de CHP Genel Merkezi’ne bu dayatmayı yapabilecek hiçbir güç yok. İzmir açısından yeni bir yönelim, yeni bir hat örülmeye çalışılıyor. İnsanlar belki bir yıl öncesine kadar Aziz Kocaoğlu’na yakın olduğu zaman belediye başkanı olabileceklerini düşünüyorlardı. Kuşkusuz İzmir Büyükşehir Belediye adayı ve metropol şehirlerin adaylarının belirlenmesinin öncesinde 8 ilçe belirleneceğini düşünürsek, burada yüksek oy ile kazanacak adaylar gösterilir. Sonrasında büyük şehirlerin adayları belirlenir.” diye konuştu.

‘HERHANGİ BİR KIRGINLIK OLMAZSA MART AYINDAN SONRA ALİAĞA CHP TARAFINDAN YÖNETİLİR’

Aliağa’da yerel seçimler hakkındaki görüşlerini aktaran Kartal şunları söyledi;

“2014 yerel seçimlerinde yaşanan tablonun bu seçimlerde yaşanacağını düşünmüyorum. Çünkü o seçimde CHP-DSP bölünmesinden dolayı seçmen, AKP kazanacağına bari MHP kazansın gibi bir söylem geliştirmişti. Çünkü MHP o yerel seçimlerde AKP ile bu kadar yakın değildi. Muhalefette olan sağ bir partiydi. Ben burada tüm aday adayları bir birliktelik sağlayabilirse, Aliağa’yı Cumhuriyet Halk Partisi yönetir kanaatindeyim. Burada diğer aday adayı arkadaşlar darılmasın fakat ben Aliağa’da eski İlçe Başkanı Özcan Durmaz’ın bir adım önde olduğunu gözlemliyorum. Çünkü CHP-DSP bölünmesinden sonra parti içerisindeki rekabeti, kavgaları, süreçleri başarıyla denilebilecek şekilde tamamladı. Özcan Durmaz, sadece kişisel özellikleri bakımından bile herhangi bir yerden aday adayı olsaydı, oranın iddialı adaylarından biri olabilirdi. Ama bu tüm hezimete rağmen, Özcan Durmaz’ın Aliağa’da sürdürdüğü çalışmanın CHP Genel Merkezi tarafından kıymetli görüldüğü kanaatindeyim. Ancak sınav şu, Özcan Durmaz, belediye meclis üyelerini belirlerken, diğer aday adayları ile nasıl bir diyalog gerçekleştirecek, önemli olan bu. Eğer Aliağa’da herhangi bir kırgınlık olmazsa, Mart ayından sonra Aliağa’nın CHP’li bir belediye tarafından yönetileceğini düşünüyorum. Bunca süreç yaşanmışken, CHP Genel Merkezi’nin Aliağa gibi riske atılamayacak bir yerde hata yapmayacaktır.

Editör: Haber Merkezi