Gizem TABAN/İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İz Televizyonu’na konuk oldu. Gazeteci Gizem Taban ile İz Medya Genel Koordinatörü Özgür Coşkun’un sorularını yanıtlayan CHP’li Torun, İzmir ve yerel gündeme dair çarpıcı mesajlar verdi.

‘İZMİR’DEN RAHATSIZ OLUYORLAR’

AKP İktidarının İzmir’e bakış açısına dair açıklamalarda bulunan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun “İzmir’e bakışları çok farklı… Geçmişte de ifade ettiler, o cümleleri telaffuz etmek istemiyorum. Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın söylediği, ‘İzmir işgal altında’ sözleri kabul edilebilir değil. Ama İzmir’e böyle bakıyorlar. İzmir, Cumhuriyete ve Atatürk’e bağlı, çağdaş, uygar bir kent… Ve herkesin yaşam alanına saygı duyan, herkesin birbirine saygılı olduğu, özgür bir kent… Ama bu, onları rahatsız ediyor. Bu, onları öyle huzursuz ediyor ki, ‘Ne yapsak da İzmir’i cezalandırsak’ diye düşünüyorlar. İzmir’in vergi ödemedeki sıralaması kaç, devletten aldığı hizmette sıralaması kaç… İzmir, hiçbir kamu kaynağından faydalanamıyor. İzmirli cezalandırılıyor. İzmirli, iradesini ortaya koydu diye, çağdaş bir yönetimi tercih etti diye maalesef cezalandırılıyor” diye konuştu.

‘VİCDANSIZLIK, AHLAKSIZLIK DEĞİL Mİ?’

İzmir’deki CHP’li belediyelerin 3 buçuk yıllık performansını değerlendiren Genel Başkan Yardımcısı Torun, şunları söyledi: “İktidar, ‘şu eksik, bu eksik’ diyorlar. Allah aşkına, bugün Anadolu’da herhangi bir kente verdiğinizi, ki oralara verilsin ancak başka kentlere verdiğinizi bugün Türkiye’de nüfus sıralamasında üçüncü sırada olan İzmir’e veriyor musunuz? Bu vicdansızlık değil mi? Bu ahlaksızlık değil mi? Ama her türlü baskıya, tehdide, engellemeye, kumpasa rağmen yine de belediyelerimiz inanılmaz işler başardı. Şu anda inanın, ‘Ne yapsak da belediye başkanlarını görevden alsak’ diye bakıyorlar.”

‘BİZDE SİNECEK BELEDİYE BAŞKANI YOK’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Türkiye gündeminde oturan 9 Eylül kutlamalarındaki konuşmasının ardından hakkında 3 ayrı konuda soruşturma izni verilmesine ilişkin konuşan CHP’li Torun, “Bunların hepsi korkutma, sindirme… Ama bizde korkacak, sinecek, mücadelesinden vazgeçecek belediye başkanı yok! Bir adım dahi geri atmayız! Biz bu yola hep beraber baş koyduk, bu ülkeye demokrasiyi, adaleti, özgürlüğü getirene kadar mücadele edeceğiz. Toplumun hiçbir kesimini dışlamadan, kamu kaynaklarını adaletli bir şekilde dağıtarak sosyal adaleti, refahı ve toplumsal barışı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

‘ÇEŞME’Yİ SIRTLAN GİBİ YEME PROJESİ’

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme Belediyesi, STK’lar, çevre örgütleri ve meslek odalarının karşı çıktığı Çeşme Projesi hakkında açıklamalar bulunan CHP’li Torun, Kültür ve Turizm Bakanın Mehmet Nuri Ersoy’un, ‘Çeşme Projesi’ne itiraz etmek İzmir halkına ihanettir’ şeklindeki çıkışına da yanıt verdi. Torun, şöyle konuştu: “Asıl ihanet içinde olan, onlar… Bir turizm işletmecisi, Turizm Bakanı olursa başka nen bekleyebiliriz? Rantın başındaki adam! Kendine rant sağlayan adam! TÜRSAB Başkanı bile, ‘Gelmiş, geçmiş en kötü Bakan’ dedi. O sektörün içinde olan bir isim bile serzenişini ifade etti. Bunların, ülkeye faydası olma şansı yok. Bunlar, birilerini zengin etme, kendilerini zengin etme derdindeler. Düşündükleri rant! Bir metrekare yeşil alan bulsalar, ‘Acaba biz buradan nasıl rant elde ederiz’ çabası içerisindeler. İnsanlarımızın, çocuklarımızın geleceği umurlarında değil. ‘Buradan nasıl zenginleşiriz’ çabası içerisindeler. Bu proje bir rant projesidir. Bu proje hem Türkiye hem dünya turizminde çok önemli yeri olan Çeşme’mizi bitirme projesidir! Belli ki birilerine söz verilmiş, orayı parsellemişler, belli ki taahhütleri olmuş. Hani sırtlanların önüne taze et atarsınız da saldırırlar ya; bu proje, o güzelim doğayı bir sırtlan gibi yeme projesidir! Ama biz orayı asla yedirmeyiz! Kimse merak etmesin, çok az zamanları kaldı, onların bu projeyi yapacak zamanı da gücü de olmayacak. Ama biz mücadelemizi hiçbir zaman bırakmayacağız, oraya sahip çıkacağız.”

‘CEZAEVİ ALANINI MİLLET BAHÇESİ YAPIN’

İzmir siyasetinde tartışma konusu olan yıkılan Buca Cezaevi’nin yer aldığı alan ile ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP’li Torun, söz konusu alana ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan imar planlarını eleştirdi. Torun, “Bu her yerde; İzmir’de, Buca’da, Çeşme’de, Sinop’ta, Ordu’da… Ormanları satıyorlar, balıkçı barınaklarını rantçılara veriyorlar. Nerede bir yeşil arazi, nerede bir kamu arazisi var, ‘Burayı nasıl ranta açarız, birilerini nasıl zengin ederiz’ çabası içerisindeler. Buca, tam da İzmir’in göbeği… Hani ‘millet bahçesi’ deyip duruyorlar ya, yapın işte buraya millet bahçesi! Şehrin göbeği, insanların buluşma noktası… Buradan daha iyi Millet Bahçesi mi olur? Gel yap. Ama dertleri o değil. Ayrıca, eski yapılaşmanın 2 katına çıkarmak nedir? Yeşil alanları yarıya düşürmek nedir? Bunu hangi akıl yapar? Ondan sonra da millet gelip, ‘Ey milletim, ben millet bahçeleri yapıyorum, yeşil alan yaratıyorum’ diyeceksin! Yani hangi akılla bunu yapıyorlar, anlamak mümkün değil. Ama emin olun, oraları da birilerine peşkeş çekmişlerdir. Çünkü bunlar kupon yerleri çok sever. Bunlar, kupon arazi peşindeler. Ona da saray karar veriyor, kimin ne alacağı, nereye alacağı ile ilgili tüm organizasyon sarayın içinde gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.

‘YERELDEKİ BAŞARI GENELE TAŞIYACAK’

‘İzmir’de 2019’dan bu yana CHP’nin gücü katlandı mı?’ ve ‘Yereldeki başarı genele nasıl yansıyacak?’ sorularına da yanıt veren Torun, “Çok olumlu yansıyacak. İzmir bizim gözbebeğimiz, sosyal demokrat belediyecilik uygulamalarının en iyi olduğu yer. Bazıları ne kadar karalamaya çalışsınlar ne yaparlarsa yapsınlar, biz halkçı bir belediyecilik ortaya koyuyoruz. Vatandaşın her kuruşunun hesabını veriyoruz. Öyle uçuk kaçık projelerle uğraşmıyoruz. Vatandaşın doğrudan birincil sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Bu, İzmir’de olduğu gibi diğer büyükşehirlerimizde, il ve ilçelerimizde böyle… Ben, yerel yönetimlerden gelen bir insanım, 30 yılım yerel yönetimin içinde geçti. Gerçekten şunu görüyorum; belediye başkanlarımız her türlü imkansızlığa, dayatmaya, baskıya, kumpasa, tehdide rağmen olağanüstü işler yapıyor. Vatandaşımız her şeyin farkında… Yereldeki başarımız bizi genele taşıyacak. İnşallah, yerelden genele bu iktidar köprüsünü kuracağız” açıklamalarında bulundu.

‘BEN NE OLACAĞIM DİYENLER VARSA…’

CHP Genel Merkezi’nin, 2019’da yerel yönetimlerdeki görevlere seçilen isimlerin önümüzdeki genel seçimde milletvekilliği aday adaylığı talebinde bulunmamaları yönünde telkinde bulunacağına ilişkin iddiaların sorulması üzerine Torun, “Ben diye bir şey yok, biz var. Olağanüstü bir mücadelenin içindeyiz, kimin nereye geleceği önemli değil. Ya hep beraber bu iktidarı değiştireceğiz ya da hep beraber sorumluluğuna katlanacağız. Liyakatli arkadaşlarımız aday adayı olur, şu olur, bu olur, bunun önünde hiçbir yasal bir engel yok. Ama bu mücadeleyi, ‘Ben ne olacağım’ diye yapan arkadaşlarımız varsa, hiçbir şey olmaz! Onlara buradan söylüyorum. ‘Ben ne olacağım’ diye düşünen arkadaşlar gitsin, kendi işini gücünü yapsın. Bizim, ‘Biz ne olacağız’, ‘Türkiye ne olacak’ diyen arkadaşlara ihtiyacımız var. ‘Hep birlikte bu ülkedeki kötü gidişatı nasıl durdururuz, ben de buna nasıl katkıda bulunurum’ diyecek arkadaşlara ihtiyacımız var. Ama biz hiç kimsenin talebine, iradesine bir şey söylemeyiz” diye konuştu.

‘HERKES KENDİNİ SAHADA GÖSTERECEK’

Torun, ‘Bu açıklamalarınız, genel merkeze gelmeyin yönünde mi bir mesaj mı?’ sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Genel merkeze gelip de ne oluyor? Biz de üzülüyoruz, geliyorlar, saatlerce bekliyorlar, tanıdık bulmaya çalışıyorlar, bize ulaşmaya çalışıyorlar. Herkes sahaya! Herkes, sahada kendisini gösterecek. Kimin sahada karşılığı varsa, 1 oyu daha fazla nasıl alacaksa, bizi başarıya götürmenin yolunu kim açıyorsa, ona ihtiyacımız var. Bizim, partinin sırtına binecek arkadaşa ihtiyacımız yok, partiyi sırtlayacak arkadaşa ihtiyacımız var. Partiyi sırtına alacak, partiyi taşıyacak arkadaşa ihtiyacımız var. Bu konuda kendine güvenen, bunu yapabileceğine inanan arkadaşlar elbette ki kendine yer bulur, o sorumluluğu alır ve yerine getirir.”

-İKİNCİ KISMI YARIN YAYINLANACAK-

Editör: Haber Merkezi