Gizem TABAN/ İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, İz Televizyonu’nda yayınlanan Gizem Taban ile Z Raporu programına konuk oldu. İBB Başkanı Tunç Soyer’in çağrısıyla Çeşme Projesi’ne karşı gerçekleştirilen mitinge katılmak için İzmir’e gelen Öztunç, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

‘RANT GÖZÜYLE BAKIYOR’

İzmir’e çok sık gelmesinin gerekçelerine ilişkin konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç, “İzmir, Türkiye’nin en güzel şehirlerden birisi ve AKP Hükümeti’nin rant gözüyle baktığı, o yüzden de çevre katliamlarını çok fazla yaptığı bir şehir… Benim alanım da doğa hakları ve çevre olduğu için Ege Bölgesi ile İzmir’le daha çok ilgilenmek durumunda kalıyorum” ifadelerini kullandı.

'EN YETKİLİ İSİM OLARAK SÖYLÜYORUM...'

CHP’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen Çeşme Projesi’ne, sürecin en başından beri karşı olduğunu vurgulayan Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “CHP, başından beri Çeşme Projesi’ne karşıydı. Ben bunu, CHP’nin bu alandaki en yetkili ismi olarak söylüyorum; ilk günden beri karşıydık. Ama kamuoyunda birileri bir şey yaratmak istiyor, ‘CHP önce karşı değildi, şimdi karşı çıktı’ deniyor. Hayır, başından beri karşıyız. Karşı çıkmaya da devam edeceğiz” dedi.

‘ÇEKİN ELİNİZİ ÇEŞME’DEN’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çağrısıyla Çeşme Projesi’ni protesto etmek amacıyla 17 Mayıs’ta Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştiren mitingdeki kabalalığa dikkat çeken Öztunç, “Hükümetin buradan bir mesaj alması gerekiyor. Cumhuriyet Meydanı’ndaki etkinlik bir uyarıdır, bir dahaki Gündoğdu’da olur. Çünkü Çeşme Projesi halkın lehine değil, rantın lehine bir proje… Hükümetin bu konuda sabıka kaydı temiz değil. İstanbul’da Kanal İstanbul Projesi ne ise İzmir’de Çeşme Projesi odur. İstanbul’da, Kanal İstanbul ile Katarlıları, Birleşik Arap Emirlikleri’nden birilerini zengin etmek istiyorlar. Çeşme’yi de Katarlılara peşkeş çekmek istiyorlar. İzmirliye sorulmadı, Çeşmeliye sorulmadı, sivil toplum örgütlerine, sendikalarına, çevre derneklerine sorulmadı. Buradan İzmirli, Çeşmeli faydalanmayacak. Her şeyi sattılar, para kalmadı şimdi gözlerini Çeşme gibi sahil kasabalarına diktiler. Biz buna izin vermeyeceğiz. Bu hükümet ağaca, ormana, denize, kıyıya, doğaya, millete, halka düşman… Bu kadar büyük düşmanlık olur mu? Çekin elinizi Çeşme’den!” açıklamalarında bulundu.

‘DOLARIN YEŞİLİNİ TANIYOR’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Çeşme Projesi’ne dair sürecin şeffaf yürütüldüğü yönündeki açıklamalarının ve ‘Çeşme’deki inekleri bile tanıdım’ sözlerinin sorulması üzerine ise CHP’li Öztunç, şunları söyledi: “Sayın Bakan’ın, tanıdığı tek bir şey var, tıpkı Genel Başkanı gibi; o da doların yeşili… Onlar ağacın yeşilini değil doların yeşilini seviyorlar. Geçen bir ihale yapılıyor; ihaleyi yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, ihaleyi alan Kültür ve Turizm Bakanı… Gerçekten ayıp! Ne farkı var, kendi şirketinden kendi Bakanlığına dezenfektan satan Ruhsar Pekcan’dan?”

‘BELEDİYELERİMİZ TEMİZLESİN’

İzmir’in Çernobil’i olarak bahsedilen, Gaziemir’de nükleer atıklar konusunda da açıklamalarda bulunan CHP’li Öztunç, iktidara da çağrıda bulundu. Öztunç, şöyle konuştu: “Türkiye’nin gözbebeği, Ege’nin incisi İzmir’in orta yerine nükleer atık var. Yazık, günah! Nükleer atık tespit edilmiş ama temizlenmiyor. Hükümetin yapması gerekiyor ama temizlemiyor. Bu alanın bir an önce temizlenmesi gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti eğer İzmir’de bir alandaki nükleer atıkları kaldıramıyorsa, buna gücü yetmiyorsa orada bir sorun vardır. Ama sorun devletin büyüklüğünden dolayı değil hükümetin beceriksizliğinden kaynaklıdır. Çağrı yapıyorum; Ey AKP, ey iktidar ve ortağı MHP; siz bu nükleer atık alanını temizleyemiyorsanız bunu CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi yapsın, ilçe belediyelerimiz yapsın. Bıraksınlar yapalım. Verin yetkiyi, bizim belediyelerimiz burayı temizlensinler. Eğer beceremiyorsanız bırakın biz yapalım. Zaten şurada en fazla 1 sene kaldı, bunlar 1 sene sonra gidiyorlar. Yolcudur Abbas bağlasan durmaz. Bunların artık iktidara gelme ihtimali hiç yok. CHP iktidara geliyor, Millet İttifakı iktidara geliyor. İktidara geldiğimizde Çeşme Projesi durduracağız, Gaziemir’deki nükleer atık alanını da temizleyeceğiz.”

‘BOL BOL YALAN SÖYLÜYOR’

“AKP Hükümeti’nin İzmir’e yaptığı hiçbir şey yok” diyen CHP’li Öztunç, “AKP, İzmir’e bol bol yalan söylüyor. İzmir depreminden sonra AKP, depremzedeye düşük faizli kredi vereceklerini söyledi, vermedi. Baştan sona yalan… Deprem konutlarını teslim törenini yaptılar, o da hava cıva çıktı. AKP Milletvekilleri hala İzmir’de sokağa çıkabiliyorlar mı, zannetmiyorum. Biz depremzedelere özel yoğunluk artışı için söz vermiştik, sözümüzü tuttuk” ifadelerini kullandı.

‘İZMİR’İ CEZALANDIRIYORLAR’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, Gördes Barajı’nın tabanının delik, tünelinin çatlak olduğu ve İzmirlinin içmediği suyun bedelini ödemek durumunda kaldığı yönünde açıklamasının sorulması üzerine açıklamalarda bulunan CHP’li Öztunç, “Bu hükümet, İzmir’i özellikle değersizleştirmeye çalışıyor. Çünkü İzmirli onlara oy vermiyor. İzmirli mantığıyla, vicdanıyla hareket ediyor ve CHP’ye oy veriyor. Onlar da akıllarınca İzmir’i cezalandırmaya çalışıyorlar. O yüzden İzmir ile ilgili bir durum olduğu veya proje geldiği zaman ellerini hep geri çekiyorlar. İzmir’i hizmetsiz bırakıyorlar. İzmir hak ettiğini alamıyor. Ama az kaldı. İzmirli yurttaşlarıma sesleniyorum; 1 yıl kaldı, 1 yıl daha sabredin, 1 yıl sonra bunlar gidiyorlar. Biz geldiğimizde sadece İzmir’e değil, tüm Türkiye’ye ayrım yapmaksızın hizmet edeceğiz” diye konuştu.

 ‘ERİDİKÇE SALDIRGANLAŞIYORLAR’

Gezi Davası kararları ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun hapis cezasının onanması ve siyasi yasak getirilmesini değerlendiren Öztunç, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla 21 Mayıs’ta İstanbul Maltepe’de gerçekleştirilecek miting için de çağrı yaptı. Öztunç, “AKP eriyor, MHP de eriyor. Eridikçe de hırçınlaşıyorlar. Hırçınlaştıkça da saldırganlaşıyorlar. Ellerindeki devlet gücünü kullanarak da herkesi itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Yargıyı kullanarak rakiplerini bertaraf etmeye çalışıyorlar. Kaftancıoğlu hakkındaki karar hukuki ve vicdani değildir. Eğer 10 yıl önceki tweetlerden dolayıysa ceza verilecekse AKP’lilerin yarısının PKK’dan yarısının da FETÖ’den içeri girmesi gerekiyor. Bu karar CHP’ye karşı verilmiş siyasi bir karardır. Toplumsal muhalefete de gözdağı vermek istiyorlar. Erdoğan, ülkeyi germek, kutuplaştırmak istiyor. Çünkü bugüne kadar bunlardan nemalandı. Ama artık millet bunları yemiyor. Erdoğan ve ekibi koltuktan gitmemek için her şeyi yapacak pozisyonda ama biz de hepsinin farkındayız ve buna izin vermeyeceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar, biz Türkiye Cumhuriyeti’ni yeniden o büyük günlerine getirmek için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Maltepe’de yapacağımız mitingimiz için İzmirli yurttaşlarımıza da çağrı yapıyorum; 21 Mayıs’ta hepinizi bekliyoruz. Türkiye sevdalısı, demokrasi isteyen, baskıya ve totaliter rejime ‘hayır’ diyen, ekonomik sıkıntı çeken her yurttaşımızı İstanbul’da Maltepe Meydanı’na bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.

 ‘SEÇİM KARARI ALIN ADAYI ÖĞRENİN’

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayı olacağı yönündeki iddialar ve tartışmaların sorulması üzerine ise Öztunç, şu ifadeleri kullandı: “Özellikle AKP ve Bahçeli, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının kim olacağını çok merak ediyor. Seçim kararı alın, hemen adayımızın kim olduğunu öğrenirsiniz, merakınızı gidermiş olursunuz. Seçim kararının aldıklarında adayın kim olduğunu görecekler. Kimin aday olacağına 6’lı masa karar verecek. CHP’nin genel başkan yardımcısı, milletvekili ve bir parti üyesi olarak benim adayım tabii ki Genel Başkanım’dır. Ama buna 6’lı masa karar verecek.”

Editör: Haber Merkezi