Brezilya donanmasında 21 yıl hizmet veren ölüm gemisi olarak adlandırılan NAe Sao Paulo adlı nükleer uçak gemisi, söküm için 5 Ağustos tarihinde Brezilya’dan, İzmir Aliağa’ya  gelmek üzere yola çıktı. Bilim insanların uyarılarına ve bir çok demokratik kitle örgütünün tepkilerine rağmen söküm için geminin Aliağa'ya getirilmesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçtiğimiz ay izin vermişti.

ÇEVREYİ VE İNSAN SAĞLIĞINI RANT UĞRUNA HİÇE SAYARAK KENTSEL ADALET ŞARTLARINI TEHLİKEYE ATAN BU ZİHNİYETİN KARŞISINDAYIZ

Konu ilk gündeme geldiğinde, ‘’Çevreyi ve insan sağlığını rant uğruna hiçe sayarak kentsel kalite şartlarını tehlikeye atan bu zihniyetin karşısında olduğumuzu belirtiriz.’’ şeklinde açıklama yapan CHP Gençlik Kolları Kent Sorunları ve Kent Politikaları Komisyonu, 08 Ağustos tarihinde İklim Krizi ve Ekoloji Komisyonu ile birlikte İstanbul ve İzmir’de, maddi yararlar sağlamak amacıyla söküm izni talep eden ilgili şirket ve hukuka aykırı izin kararı nedeniyle Bakan Kurum hakkında suç duyurusunda bulundu.

HALKIN SAĞLIĞI RİSKE ATILARAK ÇEVRE TALAN EDİLEMEZ

Suç duyusu ile ilgili Kent Sorunları ve Kent Politikaları Komisyonu adına konuşan CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Cevat Eren Arslan, hükümetin anayasada yer alan ‘kamunun sağlığını ve çevreyi koruma’ prensibine uymadığına dikkat çekti. Arslan ‘’NAe Sao Paulo isimli gemi ile ilgili süreci dikkatle takip ediyoruz. Bugün sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduk. Hükümet ve bakanlığın kamunun sağlığını ve çevreyi koruma gibi temel bir görevi var. Ne yazık ki verilen izinle çevre talanın önü açılacak. Halkın sağlığı riske atılarak çevre talan edilemez. Bakanlık derhal bu yanlış karardan dönmelidir, verilen bu iznin iptal edilmesini talep ediyoruz. Türkiye, Dünyanın çöplüğü değildir!’’ diye konuştu.

EKOLOJİK DENGENİN BOZULMASINA SEBEP OLACAK TÜM HAMLELERİN KARŞISINDAYIZ

İklim Krizi ve Ekoloji Komisyonu adına konuşan CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Uygar Elitoğ ise, sağlıklı bir çevrede yaşamak istediklerini vurguladı. Elitoğ, ‘’Gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Söküm sırasında çevreye zarar verecek şekilde, atık ya da artıkların toprağa, suya veya havaya verilmesi büyük bir suçtur. Ekosisteme karşı büyük bir zarardır.  Ekolojik dengenin bozulmasına sebep olacak tüm hamlelerin karşısındayız. Savcılığın suç duyurumuza sessiz kalmayarak harekete geçmesini temenni ediyoruz’’ dedi.

Editör: Haber Merkezi