CHP İzmir’den başlattığı çalışmayla 81 ilde “İnsan haklarına dayalı örgütlenme” yoluna gidiyor. Pilot çalışmanın yürütüldüğü İzmir’in şiarı ise “İzmir’i insan haklarının başkenti yapmak.” Bu doğrultuda CHP İzmir İl Örgütü’nde İnsan HaklarındanSorumlu İl Başkan Yardımcısı Mehmet Kayhan Günal başkanlığında CHP İzmir İl İnsan Hakları Kurulu’nun yürüttüğü çalışma sonuçlandı ve “İnsan Haklarına Dayalı Örgütlenme Strateji Belgesi” ortaya çıktı.İzmir İl Başkanlığı’nca kısasüre önce CHP İl Başkanı Deniz Yücel ve CHP İl Başkan Yardımcısı Mehmet Kayhan Günal’ın önsözüyle yayınlanan “strateji belgesi”nin kısa süre içinde Günal tarafından CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Göçken’le birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da sunulacağı öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun “olur”u ile birlikte insan haklarına dayalı örgütlenmenin pilot çalışmasının bir süredir İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Barosu’nun da desteğiyle yürütüldüğü İzmir’den sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle giderek yurt geneline yayılması öngörülüyor.

AMAÇ FARKINDALIK

Strateji belgesine göre CHP’nin insan haklarına dayalı örgütlenmeden amacı vatandaşlardan oy istemeye gitmek yerine vatandaşların düşündürülmesi ve insanların haklarının farkındalığının sağlanması.

Strateji belgesine göre, bundan böyle CHP’nin her ilçe yönetiminde bir de “insan haklarından sorumlu ilçe başkan yardımcısı” olacak ve o sorumlu da il başkanlığındaki “insan haklarından sorumlu il başkan yardımcısı”na bağlı olarak çalışacak. Böylece örneğin İzmir’de il düzeyinde CHP’nin 31 kişiden oluşan bir “İnsan Hakları Komisyonu” oluşacak.

HANGİ BAŞLIKLARI İÇERİYOR

“İnsan Haklarına Dayalı Örgütlenme Strateji Belgesi”nin “İçindekiler” sayfasındaki üst başlıklar şöyle:

1)Giriş, 2) Tespitler, 3) Neden Yeni Bir Örgütlenme Modeli, 4) İnsan Haklarına Dayalı Örgütlenmenin Temel Nitelikleri, 5) İnsan Haklarına Dayalı Örgütlenme Modeli: Yöntem, 6) İnsan Haklarına Dayalı örgütlenme Modeli: Neler Yapacağız? 7) Hedefler.

'ARAŞTIRAN, TALEP EDEN, MUKAYESE EDEN ÖZGÜR BİREYLER'

Strateji belgesindeki değerlendirmesinde pilot çalışmanın başındaki Günal, şunları belirtiyor: “İnsan haklarına dayanan bir örgütlenme modeli ile bireylerin kendilerini özgürce var ederek ülkeyi bulunduğu yerden çok daha ileriye götüreceklerine canı gönülden inanıyoruz. Çünkü bu çalışmalarımızla ulaştığımız insanlarımızın haklarını öğreneceklerini, haklarından haberdar olanların araştırmaya başlayacağını, araştıran kişinin sorgulayacağını ve söz konusu hak ve özgürlüklerini kullanmak için yeni yollar arayacağını biliyoruz. Dolayısıyla, CHP olarak insan haklarını temel alan bir yaklaşımla dokunduğumuz her yurttaşı araştıran, talep eden, mukayese eden özgür bireyler haline getirmek en önemli kazanımımız olacaktır. (…) Bu nedenle, elinizde bulunan CHP İnsan Haklarına Dayalı Örgütlenme Strateji Belgesi yalnızca bir siyasal örgütlenme planı değil aynı zamanda toplumu bütünüyle dönüştürecek uzun vadeli bir anlayışın ilk nüvesi olarak da okunmalıdır.”

Kaynak:ODA TV

Editör: Haber Merkezi