CHP Tire İlçe Örgütü, Halkevlerinin müzecilik kolu tarafından 1936 yılında açılan Tire Müzesi için ‘kapanacak, taşınacak’ söylentilerine karşın bir açıklama gerçekleştirdi. Müzenin kapanacağı yönündeki söylentilerin bölge halkını üzdüğünü belirten CHP Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar kültürel miraslarına sahip çıkacakları mesajını verdi.

SÖYLENTİLER TİRELİLERİ ÜZDÜ!

Şenoyar; ''Tarihsel ve kültürel bir oluşuma sahip olan Tire Müzesinin Tire’miz için ne denli önemli olduğu aşikardır. Daha önce aynı kentte başka bir yerde hizmet verirken yeni yapılan bina bitince oraya geçildi ve asla hiçbir eser ilçe dışına çıkartılmadı. Bugün teknolojinin daha gelişmiş olduğunu ve artık inşaatların daha hızlı bitirilebildiğini de düşünürsek, bu müzenin yeni bina yerinin şekillendirilerek, hem Tire’ye, hem Tire’lilere yakışacak 21.YY. Türkiye’sine uygun güzellik ve özellikte yeni ve daha teferruatlı bir müze ile Tiremiz topraklarında aynı şekilde eserlerin korunarak sergilenmesine devam edilmelidir. Bu konuda da kurum yöneticilerinin yok etmeye değil geliştirmeye yönelik çabalarını görmekte bizi son derece sevindirecektir.

Son günlerde Tire müzesi kapanıyor, taşınıyor, eserleri çevre müzelere veriliyor gibi söylemler Tirelileri üzmüş, bu konuda kendilerine yapılmış bir haksızlık olarak görmektedirler. Her ne kadar İktidar partisinin İlçe Başkanı tarafından bir açıklama yapılmış olsa da bu asla böyle bir şeyin topluma rağmen düşünülmediği anlamına gelmiyor ve buradan sesleniyoruz. Evet Partinizin daha önceki yöneticileri tarafından tarih verilerek verilen sözlerin asılsız çıkması gibi inşallah bu konuda Tire halkının gazının alınması içinde böyle bir açıklama yapılmamış ve gereğini beklediğimizi de söylemekte fayda vardır. Bu yüzden Müzeler genel müdürlüğüne bu yanlıştan dönerek Tirelilerin sahip olduğu bu kültürel miras yine devlet garantisiyle, Müzeler genel müdürlüğü elinde tutularak, İlçemizde sergiye açık ve envanterlerinin de korunmasını talep ediyoruz. Tarihimiz, Kültürümüz, Geçmişimiz, Şimdiki zamanımızı korumak, geleceğe daha emin ve mutlu adımların atılmasına katkı koyacağından şüphemiz yoktur. Buradan Tire’li hemşerilerimize sesleniyorum. Ses ver Tire… Tarihine sahip çık, atalarımız, dedelerimiz, Ninelerimizin buram buram kokusunu da içeren bu kültürel miras Tirenindir, Tire’nin olmaya devam etmelidir.

Sözlerimi burada noktalarken, İlgili kurumlara seslenişimizi duymalarını diler herkesi sevgi ve saygılarımla selamlarım.

TİRE MÜZESİ'NİN GEÇMİŞİ

Atatürk’ün kurduğu Halkevlerinin Müzecilik kolu tarafından 1936 yılında amatörce bir çalışma ile başlayan Tire Müzesi, günümüzde iki salon ve bahçeden oluşan teşhir bölümleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Burada Roma dönemine ait lahitler, sütun ve sütun başlıkları, heykeller ve pişmiş toprak küpler karşılıyor.

“1945 yılında nüfus memuru Faik Tokluoğlu müzecilik kolunun başına geçer ve çalışmalarını tamamlayarak Milli Eğitim Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Müze Memurluğu olara hizmet verir. 1945-1970 yılları arasında ilçemizde bulunan Yeşil İmaret (Yahşibey) Camii’nde hizmet vermekte iken, şimdiki adresi olan modern müze binasının yapılması ile hizmetini Müze Müdürlüğü olarak yapmaya başlar.”

Müzede taşınır kültür varlıkları iki salonda teşhir edilmektedir. Arkeoloji salonunda M.Ö. 3500 ile M.S. 1100 yıllarına ait heykeller, mezar stelleri, mermer masa ayakları, mermer ve pişmiş toprak lahitler, cam eserler, pişmiş toprak yağ kandilleri, kronolojik sıra ile sikkeler, bronz yağ kandilleri, elektron ve gümüş sikkeler ile pişmiş toprak heykelcik parçaları ile çocuk heykelleri sergilenmektedir. Etnografya salonunda ise el yazması Kur'an-ı Kerim'ler, yazı takımları, erkek ve kadın ceketleri, karyola örtüleri (iplik ve sim işli), çeyiz sandıkları, nalyonlar, hamam ve şifa tasları, gümüş kadın ziynet eşyaları, Avrupa kökenli olup Osmanlı Döneminde kullanılan seramikler, çeşitli dönem savaş aletleri, derviş ve zaviye eşyaları, Çanakkale seramikleri, tablolar, halılar, kilimler ve vitray pencereler sergilenmektedir.