Buca’da Romanların yoğun yaşadığı mahallede hayata geçirilen, öğrencilerin okul sonrası destek aldığı merkezlerden biri olan Charlie Chaplin’de öğrencilerle sohbet eden ve yetkililerden bilgi alan Milletvekili Purçu, yerel yönetimlerimiz tarafından hayata geçirilen benzeri merkezlerin sayısının artırılacağını, Roman Eylem Planı hazırlayan ilk siyasi parti olarak CHP’li belediyelerde örnek modelleri hayata geçireceklerini müjdeledi. Romanların TBMM’de ilk kez temsiliyetini sağlayan, Özcan Purçu’yu milletvekili adayı gösterip seçilmesine öncülük eden CHP, 24 Haziran seçim beyannamesinde, eğitime erişim engeli yaşayan grupların başında gelen Roman vatandaşlara yönelik somut projelere yer verdi.

FIRSAT EŞİTLİĞİ

CHP, Romanlara Yönelik Eylem Planı hazırlayarak, yoksul ve yoksun mahallelerde Kreşler, Çocuk Merkezleri, Sosyal Etkinlik Merkezleri açarak şartlarda ve fırsatlarda eşitliğin mümkün olmasını sağlayacak. CHP,  Roman Eylem Planı çerçevesinde erken okul terkleri başta olmak üzere eğitime erişim engelleriyle karşılaşan tüm çocuklar için ücretsiz, tam gün, nitelikli eğitim modelini hayata geçirecek. CHP Roman Eylem Planı’nın hazırlanmasına öncülük eden CHP Milletvekili Özcan Purçu, Roman çocukların ailelerine çocuklarını okutmaları için her koşul ve platformda çağrı yaptığını ancak köklü eğitim politikaları olmadan, yaşam koşulları değiştirilmeden, eğitimde özel önlemler alınmadan eğitim yükünü ve sorumluluğunu ailelere yüklemenin yetersiz olduğunu da söyledi.

ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ TOPLU TAŞIMA VE ÜCRETSİZ YEMEK

Özcan Purçu, “Romanların yaşadığı temel sorunların başında eğitim geliyor. Yoksullukla mücadele eden Roman aileler, AKP’nin çarpık eğitim sisteminde eğitim-öğretim giderlerini karşılamaktan yoksun kalıyor. AKP, eğitim politikalarını sürekli değiştirerek, çocuklarımızın geleceğini ipotek altına almayı hedefledi. Deneme tahtasına çevrilen eğitim alanında, yoksulun çocuğunun eğitime erişebileceği imkanları yok etti. Yoksul ailelerin çocuklarının nitelikli eğitim olanaklarını ellerinden alındı. Eğitimin niteliğindeki düşüş, öğrencilerin ve velilerin daha iyi bir gelecek hayallerini boşa çıkardı. İyi ve nitelikli eğitim, yüksek gelirli dar bir azınlığın ayrıcalığı haline getirildi. AKP hükümeti, çocuk ve öğretmen merkezli bir eğitim sisteminin yerine ideolojik müfredatla evrensel ilkelerden uzak bir sisteme çocukların kurban olmasına sebep oluyor. Biz eğitimde çocuğun üstün yararını gözetiyoruz. Kahvaltısız, aç, perişan okula giden yoksul çocukların yoksulluk kısırdöngüsünden kurtulması için çalışıyoruz'' dedi.

İşte CHP’nin Roman aile ve öğrencileri yakından ilgilendiren somut projeleri:

- Aile Merkezleri kapsamında; okul öncesi çocuklara yönelik ücretsiz, nitelikli, donanımlı Kreş / Gündüz Bakımeviile zorunlu eğitim çağındaki çocukların okul sonrası gidecekleri Sosyal Etkinlik Merkezleri açacağız.

- Altyapı hizmetlerine erişimin aksadığı Romanların yoğun yaşadığı tüm mahallelere hizmette öncelik tanıyacağız. Gezici araçlarla kütüphane, oyun evi, müzik atölyesi gibi olanakları Romanların yoğun yaşadığı tüm mahallelere götüreceğiz.

- Mevsimlik çalışan ailelerin çocuklarının,Gezici Okul Modeli ile eğitim ve öğretimden geri kalmalarını engelleyeceğiz.

- CHP Aile Sigortası Programı kapsamında; gebelik desteği, bebek beslenme desteği, kreş desteği, eğitim desteği, GSS prim desteği, engelli desteği, yaşlı desteği, askerlik desteği, evde bakım hizmeti desteği vb. destekler sağlayacağız.

- Aile Maaşı alan ailelere,okula giden her öğrenci için eğitim masraflarında kullanılmak üzere yıllık 1200 TL vereceğiz.

- Tüm öğrencilerin okula gidiş gelişlerinde toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanmalarını sağlayacağız.

- Öğrencilerindengelivesağlıklıbeslenmeleriamacıylakahvaltı ve öğle yemeklerini ücretsiz olarak karşılayacağız.

- Her ne ad altında olursa olsun velilerden para toplanmasına izin vermeyeceğiz.

Editör: Haber Merkezi