İZ GAZETE - CHP İzmir İl binasında  Menemen Belediyesi Başkanvekili seçimleri üzerine açıklamalarda bulunan CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, kura çekimine o gün itiraz edilmediğini, hatta kura çekiminin AKP grubunun istediği şekilde yapıldığını ifade etti. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise “Neticede yapılan kura işlemi sırasında itiraz edilmemesine rağmen, bunun sonradan yani sadece kuranın sonucuna itiraz eder şekilde dava konusu yapılması etik ve ahlaki değil” dedi.

“DAVANIN SİYASİ YÖNÜ HER ZAMAN TARTIŞILACAK”

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Menemen Belediye Başkanın tutuklanmasına mütakip bir seçim yapıldığını ifade ederek seçimde her iki aday arasında eşitlik bozulmadığı için  seçimin sonunda kura yapıldığını kaydetti. Yücel, “Deniz Karakurt Hanımefendi Belediye Başkanvekili seçildi. Karşısında aday olan arkadaşın İdare Mahkemesine açmış olduğu dava sonucunda, İdare Mahkemesi, ‘Yürütmeyi durdurma kararı’ verdi. Bizim buna dair yaptığımız itiraz, mahkemece reddedildi. Olayın gelişimine baktığımızda kura yöntemi tarafların ortak iradesiyle, kararıyla belirlendi. Karşı tarafın önerisiyle uygulandı ve yapılan kura işleminde herhangi bir hile, şaibe veya seçimin geçerliliğine ya da sıhhatine etki edecek tespit ve iddia dahi olmamasına rağmen, mahkemece ‘Yürütmeyi durdurma kararı’ verildi. Açılan davanın etik ve ahlaki yönü, siyasi yönü her zaman tartışılacak. Neticede yapılan kura işlemi sırasında itiraz edilmemesine rağmen, bunun sonradan yani sadece kuranın sonucuna itiraz eder şekilde dava konusu yapılması etik ve ahlaki değil. Geçtiğimiz hafta İzmir Valiliğinin bir yazısıyla, ‘Yürütme Durdurma Kararının’ uygulanması ve kuranın tekrar edilmesi şeklinde bir bildirim yapıldı. Bugün saat 17.00’de 2021 yılı Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı kuranın tekrar edilmesi yönünde Valiliğin yazısı Menemen Belediyesi’ne iletildi. Yürütmeyi durdurma kararı ve ardından valiliğin yazmış olduğu yazı hiçbir şekilde hukuka ve yasaya uygun bir karar değil. CHP İzmir İl Başkanlığı, Menemen İlçe Örgütü ve Genel Merkezimiz olarak bu süreci hukukçularımızla birlikte takip ediyoruz. Gerekli itirazları ve çalışmaları birlikte yapıyoruz” diye konuştu.

İTİRAZINIZ VARSA SANDIK BAŞINDA YAPACAKSINIZ”

Menemen yerel seçimlerinde, belediye başkanlık seçimlerinde CHP’nin hep kazandığını ifade eden CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek,  seçilen belediye başkanının görevden uzaklaştırıldığını belirterek yasa gereği bir seçim yapıldığını o seçim sonunda da Deniz Karakurt’un başkan vekili olduğunu ifade etti. Erkek sözlerine şöyle devam etti: “Bu seçime baktığımızda hem siyasi etik hem hukuk hem de demokrasi açısından oldukça düşündürücü bir tabloyla karşı karşıyayız. Gerçekten demokrasiye ve Menemen halkının iradesine saygıları olsa o seçimde aday bile çıkartmamalılardı. Çünkü seçmen görevi vermiş ama maalesef demokrasiden o kadar uzaklaşmış bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız! Ayak oyunlarıyla Menemen halkının iradesini gasp etmeye çalışıyorlar. Ayak oyunlarıyla hiçbir şey yapamaz ve başarılı olamazsınız. Seçim yapıldı, sonra bir davayla karşılaştık. Hukuk, asla ve asla kötü niyeti korumamalı. Hukukta temel, dürüstlük ve iyi niyettir” dedi.

Erkek AKP’nin kura çekimine o gün itiraz etmediğini, hatta kura çekiminin AKP grubunun istediği şekilde yapıldığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “O gün itiraz etmeyenler kuradan çıkmayınca dava açıyorlar. Burada iyi niyetten bahsedilebilir mi? Ehliyeti ve iyi niyeti olmayan bir davacının başvuruş neticesine mahkeme de esas kararı verir gibi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Biz yasama, yargı ve yönetmenin bir şahsın egemenliği altına girdiğini biliyoruz. Menemen de seçimi kaybedenler bu ayak oyunlarıyla başkanlığı elde etmeye çalışıyorlar. Sandık başında itiraz etmeyenler daha sonra dava açıyor. Belirli kurallar vardır. Eğer itirazınız varsa sandık başında yapacaksınız. Sonrasında yaparsanız kötü niyet olur ve hukuk da kötü niyeti korumaz. Bu süreç ile ilgili uzmanlardan mütalaalar alındı. Bunlar İzmir Valiliğine sunuldu, yarın idare mahkemesine de sunulacak. İdare hukukunda temel ilke şudur: Bir şekil eksikliğinden bahsediliyor, öyle bir şey yok. Kanun, eşitlik olması halinde kura çekimi der. Yönetmelikte bir madde vardır kura çekimiyle ilgili ama sonuca etkili olmayan şekil eksiklikleri asla ve asla yürütmeyi durdurma sebebi olamaz. İdare hukuku hocaları da bunu söylüyor. Siz asıl yürütmeyi durdurma kararı verebiliyorsunuz? Bir de üzerine İzmir Valiliği, davanın sonuç belirlenmeden nasıl kura çektirebilir Diyelim ki çekildi? A kişisi çıktı. Mahkeme farklı bir karar verdi O zaman ne olacak? Mahkeme kara vermedi daha. Yürütmeyi durdurma kararı var ve belediye de bu karara uygun hareket etti. Ama yapılmak istenen, maalesef tam bir hukuksuzlukla Menemen Belediye başkanlığını kazanabilmek. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Süreci çok yakından takip ediyoruz. Mahkemenin üzerindeki siyasi baskılara son verin. Bu kararın nasıl alındığını görmemem mümkün değil. Biz demokrasiye ve hukuka saygı duyarız ama asla ve asla hukuksuzluk ve baskıyla belediye başkanlığımızın elimizden alınmasına müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi