CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ile İl Yönetim Kurulu üyelerine, İl Sekreteri Avukat Birgül Değirmenci tarafından Seçim Kanunu'nda yapılan değişikliklere dair bilgi verildi. Kanunda sıkıntılı gördükleri maddeleri partililere aktaran Değirmenci, toplantının ardından açıklama yaptı. Yapılan yasa değişikliğinin, sandık güvenliğini ortadan kaldıran düzenlemeler içerdiğini savunan Birgül Değirmenci, seçmenlerin güvenli şekilde oy kullanmalarının ellerinden alınmak istendiğini ileri sürdü. Değirmenci, "Örneğin tüm vatandaşların seçim günü belirlenen sandıklarda oy kullanmaları gerekirken, valilik ve Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) verilen yetki dahilinde, sandık çevreleri ve sandıklar birleştirilecek. Aileler sandık çevresi dışında oy kullanma durumu ile karşı karşıya kalıyor. Bu da güvenlik gerekçesiyle yapılıyor. Ama bu aslında bir bahane" dedi. Yapılan yasal düzenleme ile seçim sandıklarının evlere kadar götürüleceğini vurgulayan Değirmenci, taşınacak olan sandıklarda müşahitlerin nasıl konumlandırılacağına dair net bilgilerin ise olmadığını söyledi.

HER SANDIKTA BİR CHP’Lİ

Sandık güvenliğine yönelik olarak önümüzdeki süreçte partilileri bilgilendireceklerini dile getiren Birgül Değirmenci, "Partililere, seçim zamanı dikkat etmeleri gereken noktalar konusunda eğitimler vereceğiz. Seçim günü dikkat etmeleri gereken hususları anlatacağız. Hayır Blok’unda yer alanlar bizden destek isterse onları da her türlü konuda bilgilendirebiliriz" dedi.

Seçimlerde yaşanacak sorunların yalnızca CHP’nin sorunu olmadığını, bir demokrasi sorunu olduğunu söyleyen Değirmenci, seçimlerin adil ve şeffaf bir ortamda yapılması gerekirken, bu yasa değişikliği nedeniyle birçok soru işareti ile karşı karşıya kaldıklarını aktardı. CHP İzmir örgütünün bu seçimde sandık seferberliği ilan edeceğini söyleyen Değirmenci, "Hem eğitim anlamında hem de sandık güvenliği anlamında seferberlik ilan ediyoruz. Her sandıkta mutlaka bir CHP’linin olması veya daha fazla olması için şimdiden çalışmalara başlayacağız" diye konuştu.

ÇÖZÜM MERKEZLERİ OLACAK

Oy ve Ötesi gibi oluşumlarla bir araya geleceklerini de açıklayan Birgül Değirmenci, şunları söyledi:

"Gelen sorunların en kısa zamanda çözülmesi için bir koordinasyon ağı, çözüm merkezi oluşturulacak. Bu yasal değişiklikler ile zor bir seçim sürecine giriyoruz. Her an her dakika seçim sandığının bulunduğu yere güvenlik kuvvetleri çağrılabilir. Biz bu hassasiyeti de gözeterek çözüm merkezlerinde vatandaşlarla iletişim halinde olacağız. Siyasi parti üyeleri sandık kurul başkanları olamıyor, sandık kurulu üyeleri olabiliyor. Sandık başkanlığı devletin kontrolünde olacak. Bu da sandık üyelerinin işlevsizleştirilmesi anlamına geliyor. Sandık kurulu başkanı güvenlik tehdidi gerekçesiyle çağrı yaparak, seçimin yapıldığı yeri boşaltabilecek. Aslında yasada yer alan ve muğlak olan maddelerin uygulanmaması gerekiyor."

DHA

Editör: Haber Merkezi