TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Türkiye’de “temiz enerji” adı altında faaliyet gösteren santralleri ve maden işletmelerini TBMM gündemine taşıdı. Türkiye’de faaliyetine devam eden kaç HES, JES ve RES bulunduğunun açıklanmasını isteyen Polat, maden faaliyetine devam eden işletme sayısının kaç olduğunu sordu. Polat, “Şu an üretimde olan santraller ve madenlerin ÇED sürecinden sonraki aşamalarda doğaya, çevreye ve insan sağlığına yönelik olumsuz etkileri konusunda yapılan denetimlerin sonuçları nelerdir? Denetimlerin sonucunda yapılan yaptırımlar ile çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerin ortadan kaldırılmasına yönelik yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır? Yoksa olacak mıdır?” sorularını yöneltti.

“DOĞA VE ÇEVRE TAHRİP EDİLİYOR”

CHP’li Polat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir başta olmak üzere “temiz enerji” adı altında ülkemizdeki tarım alanları ve meraları üzerine çok sayıda Hidroelektrik Santral (HES), Jeotermal Enerji Santrali (JES), Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve madenler yapıldığını anımsattı. Halen projesi ve ÇED süreci devam eden çok sayıda proje bulunduğunu ifade eden Polat, “Bu projeler nedeniyle tarım alanları, doğal alanlar ve çevre geri dönüşü olmayan bir biçimde tahrip edilmektedir” dedi.

“KAÇ HES, RES VE JES VAR?”

Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ülkemiz genelinde faaliyete devam eden kaç HES bulunduğunu soran Polat, “Bu HES’lerin iller itibariyle dağılımı ne biçimdedir? Sözkonusu HES’lere eklenmesi planlanan yeni HES projelerinin ÇED raporları yapılmış mıdır? Yapılmışsa “uygun değildir” raporu verilen kaç ÇED projesi vardır?” diye sordu. Polat, faaliyete devam eden JES ve RES sayısının kaç olduğunun açıklanmasını isteyerek, “Söz konusu JES ve RES’lere eklenmesi planlanan kaç yeni proje bulunmaktadır? JES ve RES projelerinden kaçının ÇED süreci tamamlanmıştır? “Uygun değildir” raporu verilen JES ve RES sayısı kaçtır?” sorularını yöneltti.

“TARIMDAKİ KAYIPLARDA MADENLERİN ETKİSİ VAR MI?”

Fosil yakıt kullanarak elektrik üreten kaç termik santral bulunduğunu soran Polat, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Karbon salınımında ilk sıralarda yer alan fosil yakıtların, salınımını azaltmak için termik santrallerin bacalarında kullanılan filtre sistemi yeterli midir?

-Yasalara ve mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle yapımına izin verilmeyen HES, JES ve RES sayısı kaçtır? Hakkında açılan davaların sürdüğü kaç HES, JES ve RES bulunmaktadır?

-Karbon salınımında ilk sıralarda yer alan ve özel sektör tarafından işletilen kaç linyit kömür ocağı bulunmaktadır? Bu ocakların yıllık üretim kapasitesi ne kadardır? 2014’te meydana gelen ve 319 madencinin ölümüne neden olan Soma ve Ermenek maden facialarından sonra açılan linyit kömür madeni var mıdır?

-Maden faaliyetlerine devam eden işletme sayısı kaçtır? Bu madenlerin iller itibariyle dağılımı nedir? Söz konusu madenlerin bulunduğu alanlarda tarım faaliyetleri sürdürmekte midir? Sürdürülüyorsa 2003-2018 yılları arasında üretimde yaşanan kayıplar konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Bu kayıplarda maden faaliyetlerinin etkisi olduğu düşünülmekte midir?”

Editör: Haber Merkezi