TUGAY CAN / İZ GAZETE - Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ‘acele kamulaştırma’ kararı alınan Urla’nın Zeytineli ve Çeşme’nin ise Alaçatı bölgelerindeki 511 parselin akıbetine ilişkin belirsizlik sürüyor.

25 Ocak 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Urla ve Çeşme’de bulunan 511 parsel için ‘acele’ kamulaştırma işlemi uygulanmış, kamulaştırma işleminin ardından ortaya çıkan ve Suudi Arabistan merkezli Albassam Group’un Çeşme’de yapmayı planladığı ‘Çeşme Kanalı’ kamuoyunda büyük tepki toplamıştı.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile kamulaştırılan arazilerin akıbeti ise kamuoyunda merak konusu olmuştu.

Merak edilen konulardan bir diğeri de Cumhurbaşkanı kararı ile ‘acele’ kamulaştırılan parsellerin sahiplerinin nasıl hareket edeceği yönündeydi. İz Gazete’nin edindiği bilgiye göre arazi sahipleri toplu bir biçimde kamulaştırma iptali için dava açılacak.

‘30 GÜN İÇERSİNDE DAVA AÇABİLİR’

Konuya ilişkin görüştüğümüz avukat Şehrazat Mercan, sürece dair doğru bilgi alabilmek adına Kamulaştırma Kanunu’nun 14. maddesine bakılması gerektiğini belirtti. Mercan,14.maddede yer alan kendilerine tebligat yapılamayanlara tebligat yerine geçmek üzere mahkemece gazete ile yapılan ilan tarihinden itibaren otuz gün içinde, kamulaştırma işlemine karşı idari yargıda iptal ve maddi hatalara karşı da adli yargıda düzeltim davası açılabilir. İdari yargıda açılan davalar öncelikle görülür” ifadelerine dikkat çekti.

Mercan, “Kamulaştırma Kararnamesinde parselleri bulunanlar, Kararın kendilerine tebliğinden itibaren 30 günlük süre içinde ‘kamulaştırma işleminin iptalini’ dava edebileceklerdir” şeklinde konuştu.

‘TOPLU ŞEKİLDE MAHKEMEYE BAŞVURACAĞIZ’

Konuya ilişkin gazetemize konuşan Urla’nın Zeytineli Köyü’nde bulunan arazisi Cumhurbaşkanı kararı ile kamulaştırılan Şerafettin Kızılay, mağdur durumda olduklarını ifade ederek “Benim bir evim var. Bu ev atadan kalma 60 yıllık bir ev. Bir fırınımız var 100 senelik.Onca yıldır burada yaşıyoruz. Bu konuda mağdur olanlar olarak toplu bir şekilde mahkemeye başvuracağız” diye konuştu.

Kızılay ayrıca “Doğal ve bakir olarak buralar var. Buraları da binalara boğmak istiyorlar. Denize girecek yerimiz, dağlarda gezecek yerimiz kalmayacak. Bunu istemiyoruz biz” dedi.

HUKUKSAL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILACAK

Öte yandan Cumhurbaşkanı Kararı ile gerçekleşen ‘acele’ kamulaştırmaya dair Sivil Toplum Kuruluşları’nın 9 Şubat Pazar günü mağdurları bilgilendirmek için Çeşme’de çok büyük bir hukuksal bilgilendirme toplantısı hazırlıkları yaptığı da gelen haberler arasında

Editör: Haber Merkezi